Lapska Vallhundarna / räddningshundarna

Gázzi Násti Modji Aili

 

Ansvariga för innehållet är både Husse och Matte. Skriver gör M. i samråd med H. 

MOTIONSCYKEL (foton)

2019-01-29

Måndag.

Ett väderomslag kom att dominera dagen. Husse skulle iväg på morgonen och kom snabbt tillbaka in: "Gå inte ut! Det är jättehalt!" Temperaturen låt på nollan och man pratade om ymnigt snöfall, blötsnö och trafikproblem på andra håll i länet. Matte hade jobb att göra i datorn och höll sig där, eldande i kaminen på förmiddagen. Hundarna höll ställningarna i uterummet. Husse kom hem och inte var det mindre halt kring stugan. Han tog en promenad med hundarna i skogen och passerade brevlådestället på hemvägen.

Matte tyckte att det var ett utmärkt tillfälle att testa motionscykeln när Husse väl var tillstädes. Att ensam börja krångla sig upp på cykeln var inget Matte vågade. Vilket ben först? Hur högt måste man lyfta benen för att överhuvud taget äntra denna cykel? Det var där det sprack med Mattes tantcykel i somras. Hon kom vare sig på eller av den på ett säkert sätt....   Men sjukgymnasten hade tyckt att motionscykel kunde Matte börja med denna vecka, dock utan belastning. Vanligtvis tycker Matte att det känns meningslöst med cyklande inomhus, när man kan motionera utomhus tillsammans med hundarna. Men nu är det ju just det Matte inte kan.

Husse stod beredd att rycka in om Matte skulle gå vilse klättrande upp på cykeln. Opererade benet först? Från vilken sida? Eller tvärtom? Matte fick kämpa lite och minns i ärlighetens namn inte hur hon till slut lyckades ta sig upp utan att välta cykeln! Eller trassla in sig. Sadelhöjden kändes rätt, om Matte bara gav fanken i att hänga fråmåtlutad med händerna på styret. Då blev vinklen i den opererade höften oundvikligen för liten. I dryga fem minuter satt så Matte där, rak i ryggen med händerna på ryggen. Trampande lugnt utan motstånd och det kändes fint!

Nog är det imponerande att kroppen läker ihop så snabbt. Knappt tre veckor efter att låret var uppskuret i bakkant,  ända in till benet längs tjugo centimeter, går det att sitta på en motionscykel och trampa. Matte hade tidigare kunskaper i ryggen och sjukgymnastens detaljerade beskrivning av hur en höftoperation går till i färskt minne. Blev mer nyfiken på exakt VAD som var gjort under den timslånga operationen. Av allmän nyfikenhet och av en önskan att få veta precis vad som skurits upp och av, för att lättare förstå kroppens läkningsprocess ville Matte veta mera. 

Sagt och gjort. Matte googlade sig fram till en svensk film kommenterad mycket sakligt och pedagogiskt av en svensk läkare. En opertation exakt som den Matte gått igenom med en icke cementerad protes. Filmad på nära håll steg för steg. I undervisningssyfte kanske. Mycket intressant tyckte Matte! Rena verkstaden med såg, liten metallklubba och annat som platsade i Husses snickarbod! Matte fick större kunskap och kunskap kan man aldrig få för mycket av. Husse vägrade titta. Matte minns från tevens barndom hur man då visade olika operationer och hur intressant Matte tyckte att det var! Är det någon som minns Christian Barnard?

Wikipedia:

"Barnard utförde världens första hjärttransplantation på en människa, på Groote Schuur-sjukhuset i Kapstaden i Sydafrika den 3 december 1967."

 

Denna operation fick man se på TV! Väldigt intressant! Tyckte Matte.

Lever man med djur av olika slag kan viss medicinsk kunskap behövas ibland, även om man inte tar till kniven. Veterinär finns inte alltid inom räckhåll och den klokskap som fanns hos tidigare generationers befolkning på landsbyggden går lätt förlorad, när allt färre av nödtvång måste klara sig själva. Tyvärr. Första hjälpen kan bestå i mycket och kunskap om hur kroppen fungerar är bra att ha. Allmänt bodnförnuft kommer man också rätt långt med.

Nástisonen Epic (Adja) lyckades få ner ett föremål som orsakade stopp i tarmen när han var 5½ vecka. Då fanns inga små pyamasar för att skydda uppsprättade magar, så Matte fick finna upp en lösning själv. Tubgas fungerade fint. Då hade mamma Nástis hål i det inflammerade och spruckna juvret äntligen läkt ihop. När valparna var tio dagar fick hon juverinflammation och juvret sprack under vistelsen på djursjukhuset, med ett hål stort som Husses tummnagel. 

Men det redde ut sig med det spruckna juvret, valparna kunde dia. Det redde även ut sig med Epics uppsprättade mage. En valp under sex veckor täcktes inte av försäkringen och Matte möttes av ett rätt stort ointresse när hon kom till djursjukhuset med Epic och måste betala i förskott för att man skulle operera honom.

Dock är det ett mindre under att Matte efter det vågade para Modji......

Klicka för större bild.

Antal kommentarer: 0

Namn: E-postadress: Hemsideadress:
Meddelande:
:) :( :D ;) :| :P |-) (inlove) :O ;( :@ 8-) :S (flower) (heart) (star)