Lapska Vallhundarna / räddningshundarna

Gázzi Násti Modji Aili

 

Ansvariga för innehållet är både Husse och Matte. Skriver gör M. i samråd med H. 

AILI MITT I SMETEN!

2017-06-03

Fredag.

Från det att Matte och Aili anlände till busshållplatsen vid E18 i Brottby, i kanten av stora fält och tämligen öde, väckte hon uppmärksamhet. Ytterligare en resenär kom efter en stund, för att ta Norrtäljebussen in till stan. Hon blev omedelbart intresserad av Aili och ville veta om det verkligen var en Kelpie. Lite klapp och kel senare anlände bussen och Aili intog med självklarhet platsen avsedd för hundar, längst bak i bussen. Hon klev upp på den lilla avsatsen och slog sig till ro direkt. Så småningom upptäckte en närsittande den lilla hunden på golvet strax intill och blev nyfiken. Hon hade haft en Kelpie som hon vallat med.

Komna in till slutstationen vid Östra Station/Tekniska Högskolan i Stockholm, valde Matte som vanligt när Aili är med in till stan, att promenera hela vägen ner mot centrum via Humlegården. Komna halvvägs stoppades Matte av en lunchledig kvinna som även hon undrade om Aili var en Kelpie. Lite klapp och kel blev det även nu, innan Matte och Aili fortsatte Danderydsgatan ner mot Karlavägen. Utanför Deutche Schule stod en pyntad lastbil och Matte blev för första gången denna dag påmind om studentutsläpp! Denna lastibil var ännu tom och tyst, men frampå eftermiddagen skulle åtskilliga studentekipage i stora och små bilar passera Aili och Matte, under relativt hög ljudgivning. Discomusik på högsta nivå eller bara upprymt skrik och glam. Precis som det var även för femtio år sedan. En härlig tid - studentexamen! 

I Humlegården blommade alla de jättestora kastanjerna och de omfångsrika rhododendronbuskarna var översållade med utslagna blommor! Hemma är det långt kvar till blomning! En resa på fem mil söderöver, från kall vår till sommar. Olika odlingszoner. Det märktes att Aili kände igen sig, även om det nu gått flera månader sedan det senaste besöket. Aili visste vilka vägar hon och Matte brukat ta genom parken, ner mot KB och Birger Jarlsgatan.

Via Stureplan, Biblioteksgången och Norrmalmstorg, tog sig Aili och Matte vidare till Kungsträdgården och det årliga stora mateventet, där hela parken är fylld med olika matställen. Aili var här även i fjol och då som nu gick nosen igång så snart Aili klev in i parken från Hamngatan. Hela vägen längs Kungsträdgårdsgatan stod de olika streetfoodvagnarna med hamburgare och andra kötträtter tätt. Lukterna av grillat kött tilltalade nog alla hundar. Aili var inte ensam hund i parken.

Längst ner i slutet av området vid Molins fontän fanns även ett matställe för hundar. Hos Lily's Kitchen serverades nyttig hundmat från en omfattande meny. Ett mycket lågt bord med nersänkta matskålar väntade på gästerna. Runt om fanns ett flertal vattenskålar. Matte beställde Chicken and turkey casserole och Aili kastade sig över maten, som såg rätt smaklig ut även för Matte. Detta var våtfoder i burk, men här fanns även torrfoder att välja på. Maten anges som: Proper food for pets. Naturligt och näringsrikt, riktigt kött, aldlrig köttmjöl, växter och örter. Till viss del liknade innehållet i hundmaten det i Acana, det foder Lapskrion äter hemma.

Kostnaden för Ailis besök på detta matställe var tjugo kronor och när Matte skulle betala visade det sig (inte angivet någonstans) att endast kontanter eller swisch fungerade som betalningssätt. Matte hade varken eller. Aili dikskade sig fri genom att vara så till den milda grad förtjust i maten att hon stjälpt skålen och sedan slickat skinande rent efter sig. Aili bjöds på måltiden som tur var för Matte. Som även fick en goodiebag med ännu en burk av den mat Aili nyss ätit, samt prover på torrfoder. Lily's Kitchen blev en trevlig bekantskap.

Matte började bli sugen och promenaden fortsatte förbi ett antal festliga tält med fina viner, med och utan bubbel, vilka Matte passerade havande en bil som väntade för den sista milen hem. Lite längre bort började en andra rad med tätt placerade streetfoodvagnar tillbaka mot Hamngatan och här lockades Matte av mat från Indien. En kompakt måltid i en hårt packad rulle med grönsaker och kyckling gjorde Matte proppmätt, medan Aili slog sig till ro under bordet, där hon studerade folklivet runt om. En liten tjej hade tråkigt och började klättra runt under bordet tätt inpå Aili, som inte lät sig störas. Även på promenaden genom Kungsan och vid matbordet fick Matte frågor om Aili. Kelpie eller inte och sedan mer om rasen. Aili lät sig klappas och kelas med.

Att komma från skogen och in till stan och detta gytter av människor och en kakafoni av ljud från inte bara trafiken, utan från högt uppskruvade högtalare med olika typer av musik och framföranden av matbudskap och sång är en enorm omställning. Inte bara för Aili som får mycket nyttig miljöträning. Även Matte blir lite trött i mössan av alla ljud och intryck, men roligt är det! Vädret var lämpligt den här dagen med sol och femton grader, men vinden var mycket kraftig och byig och svinkall! Vid ett tillfälle föll en stor skyltställning  rakt över Matte och Aili. Matte fångade upp den med kroppen så Aili träffades aldrig, men reagerade blixtsnabbt och kastade sig åt sidan i full koppellängd. För att omedelbart återvända till Matte som stod kvar och höll i, till dess skyltägaren fick ordning på sina tillhörigheter igen. Aili reagerar blixtsnabbt när det händer något och avreagerar omedelbart. Bra. 

Eftermiddagen gick fort och det var dags att vandra tillbaka till bussen, för att hinna undan rusningstrafiken norrut. Även nu visade Aili att från Stureplan hittar hon stensäkert tillbaka till parken! På vägen hamnade ett studentflak med vrålande diskomusik och studenter precis framför Aili, som fick vänta med att korsa Birger Jarlsgatan. En stor och mäktig Tibetansk Mastiff hamnade sedan i hennes väg, men den valde hon att ignorera och fokuserade på vägvalen upp mot Karlavägen. Även nu mötte Aili en kvinna som ville veta mer om Aili! En fullsatt buss lämnade Aili och Matte kvar på hållplatsen, men snart öppnades bakdörren på en X-trabuss och Aili kunde hoppa ombord som första passagerare. Hon kröp genast ihop och somnade.

Vid hemkomsten till resten av flocken satt Aili kvar i bilen, yrvaken och trött. Husse lockade och log och Aili satt kvar i bakskuffen. Men sedan fick hon ett tokryck och fick alldeles ensam springfnatt i åttor på gräsmattan, innan hon landat och var tillbaka i vardagen hemma. Med lite vila i solen på trappen, innan det var dags att dra sig inomhus och äta en sen middag.

Här är en bild på Aili tagen vid hennes allra första besök i Kungsträdgården. En yngre Aili och ett helt annat Kungsan än på fredagen. Bilderna från fredagen visar bara en mörk hund som ligger i skugga under en bänk. Inte mycket att se.

Klicka för större bild.

Antal kommentarer: 0

Namn: E-postadress: Hemsideadress:
Meddelande:
:) :( :D ;) :| :P |-) (inlove) :O ;( :@ 8-) :S (flower) (heart) (star)