Lapska Vallhundarna / räddningshundarna

Gázzi Násti Modji Aili

 

Ansvariga för innehållet är både Husse och Matte. Skriver gör M. i samråd med H. 

SOM VANLIGT

2012-09-29

Fredagen flöt på som vanligt. Regn hela förmiddagen och hundarna fick en kort morgonpromenad under ett kort uppehåll. Matte och Modji gick sedan över och släppte ut hönsen  och ankorna i trädgården och gav dem mat. Modji älskar verkligen att vara i deras närhet! Det är väl bara björnar hon inte vill vara i närheten av.....  Annars älskar denna positivt inställda hund det mesta och de flesta.

Nu ville Modji väldigt gärna leka med hönorna! Hon var kopplad och försökte sig på försiktiga lekinviter, men fick ingen respons alls. Hönsen gick helt sonika iväg. Inte skrämda. men helt ointresserade. Då insåg Modji att taktiken var fel för att få hönsen att närma sig. Hon gick upp på "dynghögen" under granen och satte sig mitt ibland hönorna. Lugnt väntade hon på närkontakt. Förgäves.

De fyra ankorna vankar omkring i flock och så snart Modji är i närheten, inbjuder de till vallningsbeteende. Modji får testa lite, men Matte vill inte att ankorna stressas. Det är intressant att de flockgående fåglarna väcker vallningsinstinkten. De numerärt fler hönsen sprider sig mer och inbjuder till jakt eller lek på ett helt annat sätt. För Modjis del inbjuder de till lek. Som säkert kan gå över i jakt om Modji skulle släppas lös.......  Marginalerna är så små!

Eftermiddagen tillbringades så som dagen innan. Matte stökar i trädgården och hundarna är ute. En kortare promenad till blev det under eftermiddagen. Ingen långpromenad med Gázzi ännu och hon skulle inte lämnas ensam hemma.

Till kvällen skulle fåglarna stängas in i hönsgården och då var det Gázzi som blev den utvalda att få följa med. Först bar det över till en annan granne med en tidning och sedan bands Gázzi intill hönsgården. Hon tittade intresserat på när fåglarna fick mat i hönsgården. Sedan fick hon komma fram och hälsa på dem genom nätet.

På väg hemifrån fick Gázzi och Matte ett lustigt möte. Hunna just ut på vägen upptäckte Matte en råget på tomten mitt emot, där en äldre dam  kommit ut för att titta till sitt sommarhus och nu hade gått in för kvällen. Rågeten upptäckte Matte och Gázzi sekunden efter och rivstartade så gruset sprutade och rusatde ut genom grinden, högst tio meter framför Matte och Gázzi. Men vände åt fel håll och kastade sig mot dem hon ville undvika! Hon insåg snabbt att vägen till skogen var blockerad och slängde sig över staketet till tomten intill Husses och Mattes tomt. Precis framför näsan på Gázzi! Som drog efter andan för att skälla, men aldrig hann få fram skallet i pur förvåning. Reaktionerna kommer inte så snabbt längre. Men lite krydda på den korta promenaden blev det!

Antal kommentarer: 0

Namn: E-postadress: Hemsideadress:
Meddelande:
:) :( :D ;) :| :P |-) (inlove) :O ;( :@ 8-) :S (flower) (heart) (star)