Lapska Vallhundarna / räddningshundarna

Gázzi Násti Modji Aili

 

Ansvariga för innehållet är både Husse och Matte. Skriver gör M. i samråd med H. 

HÄRLIGT UTEVÄDER!

2024-03-19

Måndag.

Framåt tolv hade temperaturen nått strax över nollan och solen hade nått fram till reviret. Matte och hundarna gick ut på tomten och njöt av att vinden mojnat och att solen värmde! Två plusgrader, inga mygg, knott eller getingar, inga sniglar, ingen gräsmatta som behövde klippas, inget ogräs som kunde rensas. Marken var hårdfrusen och inte lerig! Snö ligger kvar i fläckar och fläckvis är vägen isbelagd. Det kanske är något fel på Matte, men detta känns oerhört mycket behagligare än en temperatur över tjugofem grader. På natten kan man sova gott i ett svalt sovrum och hundarna instämmer. På kvällen kan man elda en brasa för mys och för att avlasta värmepumpen. 

Matte tog med sig en påse stängselkrampor, en hammare och en avbitartång ut. Många meter gammalt staket skall renoveras och Matte började i hörnan mot vägen, där det nya möter det gamla. Aili sträckte ut sig på den mjuka vintergrönan i kanten av gräsmattan, vid grinden där det torkat upp. Att hon njöt av att ligga i solen var svårt att missa! Dima roade sig med att försöka gräva sig igenom isfläckar på gräsmattan och att studera bäcken där visst liv börjar märkas. Främst är det nog vattensorken som gäckar honom! Innan snokarna vaknar till liv lite mer. Matte hann knappt börja spika fast kycklingnätet med krampor innan den första grannen kom promenerande med sin hund. Hundsnack blev det inte, däremot barkborrar. Han påpekade på nytt vikten av att få ner en helt död gran tätt inpå carport, vedbod och snickarbod och alldeles för nära Mattes sovrum. Det har blåst mycket hårt i byarna nyligen och risken att trädet faller över hus är stor! Problemet är bara att denna stora gran står på granntomten, vars ägare inte tänker ta ner trädet. Trots påpekad risk. Ett problem och en oro. 

Matte rensade bort gammal ståltråd och ersatte med krampor varefter, där kycklingnät möter trästaket. Stagande gamla bambukäppar byts mot plastade armeringsjärn. Ännu en fotgängare var pratsugen och stannade upp en stund. Ännu en hade synpunkter på den döda granen, som måste tas ner, innan den faller själv över något hus. Jo, Matte vet. Når den fram till hörnet i sovrummet där hundarna sover? Eller till Mattes säng. Kommer Matte att vakna en stormnatt av att taket trycks in och väggen ut och takbjälken gör att Matte och hundarna alls inte vaknar.... Det känns inte bra. 

Matte jobbade på och Dima kom då och då och kollade vad Matte gjorde. Aili gick in i uterummet och knöt sig i sin korg och Dima sträckte ut sig på renskinnet, som Matte lagt ut på altanen. Matte tog en fikapaus i hundarnas sällskap, innan hon fortsatte jobba vid staketet. En förvuxen clematis klipptes ner och en trasig spalje rensades bort. Sedan ansåg sig Matte ha jobbat klart för dagen och tänkte ta en hundpromenad. Då låg båda hundarna i uterummet och hade bestämt sig för att de var nöjda med att vara ute på tomten. Det känns skönt att de kan få bestämma själva. De hängde dock gärna med på en promenad. Det fick bli en rask promenad med fullt ös kvarteret runt. Matte hade stått stilla i timmar och grejat och behövde smörja upp lederna. Därför blev det fullt ös även uppför backen och hundarna måste gå över i trav. Det känns verkligen skönt att kunna! Livet före och efter höftoperationerna. Ung på nytt! Matte mådde gott efter fem timmars utevistelse och längtar inte efter mer värme! Den här marsdagen var perfekt. Två plusgrader och sol och ingen blåst. Några snödroppar har slagit ut.

Antal kommentarer: 0

Namn: E-postadress: Hemsideadress:
Meddelande:
:) :( :D ;) :| :P |-) (inlove) :O ;( :@ 8-) :S (flower) (heart) (star)