Lapska Vallhundarna / räddningshundarna

Gázzi Násti Modji Aili

 

Ansvariga för innehållet är både Husse och Matte. Skriver gör M. i samråd med H. 

BRA SPARKFÖRE

2021-02-16

Måndag.

Med ett väntande väderomslag till helgen, med  regn över all snö, vill Matte passa på att ha viss kontinuitet i dragträningen. Det är så roligt att se Modji på äldre dagar ta i och dra själv, tillsammans med sin dotter Aili! Modjis mamma Násti var en mycket bra draghund, varför Modji överlät grovjobbet till henne. Huruvida Aili tog tag i saken när morsan inte drog vet inte Matte, men Aili liknar mycket mer sin mormor än sin mor när det kommer till att dra! Matte har under väldigt många år plågats av utslitna höfter och sedan nyopererade sådana och har inte kunnat träna drag som hon hade önskat. Benen har inte fungerat optimalt helt enkelt. Men nu gör de det! Två höftproteser glädjer Matte dagligen och den som inte haft utslitna höfter eller knän kan nog inte förstå den enorma glädjen i att kunna gå utan smärta, fort med långa steg! Långt!

Matte har äntligen kunnat träna så att Modji och Aili fått dra helt själva och Matte har gått vid sidan av, med raska steg och på toppen av sin förmåga när föret varit lätt och tassarna fått fart på sparkekipaget. På måndagen flöt det på fint med dragträningen tillsammans med Modji och Aili. Den första dryga kilometern går i mycket svagt medlut och Matte kunde stå på sparken och värma upp hundarna genom att lite lojt sparka till med jämna mellanrum, för att hålla en fin jogginghastighet. Så kom det lite tydligare nerförslutet mot en korsande väg och här var det såpass rejält sandat tidigare att mycket ändå kärvade och bromsade blandat med moddig snö. Innan sandningen måste Matte bromsa här för att hundarna inte skulle få närkontakt med sparken. Så icke nu.

På kommando svängde hundarna vänster mycket fint och här öppnade sig en lång raksträcka utan inblandad sand. Hårt tillkörd snö och fint sparkföre! Både Modji och Aili drog och Matte sparkade på för god fart. Solen sken och det var fyra minusgrader. Vilken njutning! Så bar det åter åt vänster in på en mindre väg på tvärs och här bar det åter uppför. Hundarna fick dra sparken ensamma och Matte fick en rejäl powerwalk vid sidan av så fort hon kunde i motlutet, med delvis moddigt väglag. Hårdkört under och ingen sand så för hundarna flöt dragandet på fint och de höll kursen bra utan att köra fast i plogvallen. Vidare bar det ut på den större väg som bär hemåt och här drog hundarna vidare ensamma med Matte vid sidan av sparken eller gående ett litet stycke bakom. Sista biten blev det åter åka av och Matte sparkade när hundarna drog sista biten hem. Matte var härligt anfådd och kände sig mycket nöjd med motionsrundan tillsammans med sina hundar.

På dagens tur blev det några möten med bilar och fotgängare. Vid bilmöten stannar hundarna direkt på kommando och står stilla. Då vägen är mycket smal ställer sig Matte tätt intill hundarna och skyddar/blockerar ut mot vägen. Om hon hinner. Vissa bilister tar stor hänsyn och passerar varsamt, men tyvärr inte alla. De håller farten och håller undan lite och tycker att det kan räcka så.  Vilket Matte inte tycker och ser åtminstone till att hon själv är längre ut mot vägen än hundarna, som varande större och mer tydligt synlig för bilförare. Ett möte med en viljestark Schäfer från en tvärväg fungerade fint trots allt. En hund med mycket åsikter och en stark förare och Lapskduon lydde kommando "framåt" och allt fungerade fint under skallgivning från Schäfern, som passerades korrekt av Modji och Aili. Med sneglande åt sidan för kontroll men under tystnad.

Eftermiddagen var vårlik med fågelsång, två minusgrader och sol. Matte håller vakar i bäcken öppna för vattenglitter och porlande och spåren i snön avslöjar att en ekorre och några fåglar uppskattar möjligheterna att komma åt friskt vatten. Flocken utomhusfikade och hundarna fick hundtugg att avnjuta liggande på snön i solskenet.

Antal kommentarer: 0

Namn: E-postadress: Hemsideadress:
Meddelande:
:) :( :D ;) :| :P |-) (inlove) :O ;( :@ 8-) :S (flower) (heart) (star)