Lapska Vallhundarna / räddningshundarna

Gázzi Násti Modji Aili

 

Ansvariga för innehållet är både Husse och Matte. Skriver gör M. i samråd med H. 

ÖVERRASKAD HUSSE

2016-09-23

Torsdag. 

Svar på Saivis inlägg i går: Kära Saivi, tur var det nog inte frågan om. En del har det, andra har det inte. En del måste träna mycket, andra når resultat på mindre mängd träning. Sara Sjöström anser att det inte alls är nödvändigt att gå upp i ottan för att simma en massa längder i bassängen. "Halv nio i bassängen funkar bra för mig". Hon hinner med den nödvändiga träningen ändå och når fantastiska resultat. Det beror nog mycket på HUR man tränar, när man väl gör det. Grattis till en bra matte Saivi! En del bara har det.

Husse har nu klarat GRÖNT KORT! GRATTIS HUSSE! Golfarhusse!

Ett första delmål är nått och Husse har fått ett handikapp! Husse får nu även golfa på 18-hålsbanan om han skulle vilja. Nu börjar jakten mot att sänka handikappet. Målbilder och delmål - detsamma som i hundträningen.

Matte ville överraska Husse lite och planerade inför kvällen.

Innan middagen skulle Husse ta med hundarna på en skogsrunda, den vanliga "Mopperundan", som tar trettio minuter om man går raskt och utan pauser för blåbärsätande (hundarna) och en massa nosande. Men kan ta upp till en timme om man vill uppleva skogen mer ordentligt. Matte vet att Husse går i vänstervarv och kommer fram vid ett grannhus som för dagen var övergivet. Ett hus som Lapskflocken håller koll på när ägarna är annorstädes. Husse presenterades en historia om att husägaren bett om att få en kvarglömd skräpkasse i skogskanten inplockad. Husse lovade kolla och gav sig iväg med hundarna. 

Kort efter tog Matte med sig en papperskasse med trevligt innehåll och begav sig till grannfastigheten ett kort stycke neråt vägen, inom synhåll. Där placerade Matte den bruna ICA-kassen tätt intill en stor gran bakom lillstugan och placerade sig själv på golvet till lillstugeverandan. Osynlig utifrån, bakom ett heltäckande räcke. Matte hade mobil och tidningen Rovdjur som förströelse under väntan på resten av familjen. Matte hade placerat både kassen och sig själv så att vittringen skulle kunna fångas när hundarna närmade sig stugan.

Tiden gick. Hundarna fick nog äta mycket blåbär! Så hördes plötsligt Aili skälla till en gång! Strax efter hördes Husse tysta ner henne! Men Aili hon visste vad hon hittat. När Husse passerade grannens lillstuga med de tre kopplade hundarna ville Aili upp på verandan! Husse fattade ingenting....  Han drog med sig hundarna och gick hem.

Så där satt Matte, övergiven, på grannens lillstugeveranda. Där stod överraskningskassen i skogskanten.

Husse brukar ha mobilen med sig, så när Matte skymtade hans varselfärgade jacka hemma på den egna tomten, sökande efter Matte och undrande över var husnyckeln var gömd, messade Matte en ledtråd.

Husse och hundarna kunde ses traska tillbaka mot grannhuset och Matte dök ner och gömde sig åter bakom räcket och trädgårdmöblerna, längst in i hörnet. Nu tystades inga hundar ner när de fick vittringen av Matte! De släpptes lösa och överföll Matte i ren glädjefnatt och fick godisbelöning. De visste ju att Matte var där och att de tvingats lämna kvar henne! Husse hade sett en hund på vägen, varför han utgått ifrån att det var den de varit intresserade av vid den första passagen. Modji hade gått på bakbenen - för att kunna se hunden! Aili hade skällt - mot hunden! Var vad Husse trodde. Det är så himla lätt att ha förutfattade meningar och inte sjutton kunde Matte veta att en hund skulle passera rakt framför grannens lillstuga just som hundarna kom fram bakom stugan ur skogen och fick Mattes vittring i näsan. 

Så var det ju kassen som var kvar i skogskanten. Nu fick hundarna ett kollektivt och kopplat uppletande och då blev situationen en helt annan. De visste vad de höll på med och vad som förväntades av dem och Husse visste vad han kunde förvänta sig. Så snart var den stora kassen funnen och medfördes till stugan strax intill, där den packades upp under ivrigt nosande från de tre Lapska! Ett stort och hårt hundkex till var och en av dem! En lättöl för vätsketillförsel till den hårt slitande Husse och ett par nyinköpta (rea) golfskor till Husse, som belöning för det gröna golfkortet!

Nu började det skymma påtagligt och familjen återvände hem efter en "övning" som gav bra träning i att läsa tre hundar samtidigt och inte ha förutfattade meningar. Husse var nöjd med upplägget. Det är alltid roligt att rekapitulera vad som skett när man har facit i handen. Hundarna gjorde helt rätt. Men var för lydiga! För att få hem Matte den första vändan skulle de ha skällt som bara den och kastat sig i kopplena mot verandaräcket när de visste så väl att Matte fanns där! Men å andra sidan så var det väl inte så konstigt att Matte befann sig just där. Dagen innan hade de varit med Matte och vattnat blommor på just denna tomt. Så hon kunde väl få hålla på med sitt så länge och komma hem lite senare. Ingen vet vad de tänkte.

 

Antal kommentarer: 0

Namn: E-postadress: Hemsideadress:
Meddelande:
:) :( :D ;) :| :P |-) (inlove) :O ;( :@ 8-) :S (flower) (heart) (star)