Lapska Vallhundarna / räddningshundarna

Gázzi Násti Modji Aili

 

Ansvariga för innehållet är både Husse och Matte. Skriver gör M. i samråd med H. 

DET KAN VARA SVÅRT ATT FÖRSTÅ

2021-05-07

Det framgår inte vem du är mer än att du heter Peter och har en g-mailadress, men vad var poängen med att den 29.4.2021 och den 22.11.2020 kommentera båda inläggen med att lägga ett antal smileys av varierande sort och i sammanhanget lite udda valda. Jag vet inte heller vem du Petronella utan adress är, som skrev "va fan Peter" är. Men jag har valt att ta bort inläggen då jag inte tycker att de tillför något och inte passar in i sammanhanget. Jag förstår inte poängen med de valda "figurerna", ingen text alls i inläggen.

Ja, Mattes ord tog slut när till slut beskedet kom om dödsfallet. En av många älskad och uppskattad vän gick över regnbågsbron, alldeles för ung. Med mycket kvar att uträtta. Vi som fick uppleva henne har en hel del att föra vidare, som engagemanget för andra och den positiva attityden. Allt går! Även att besegra cancer! "Lev nu! Dö sedan!" En person som levde fullt ut med en aldrig sinande energi.

Det är svårt att förstå när de mest energiska omkring oss rycks bort så unga. Det blir så väldigt tomt.

Veckan som gått har Matte ägnat åt hundträning både på onsdagkvällen den 28 april och på lördagen den 1 maj. På industritomt och i bergtäkt.

Förra fredagen hämtades totalt ett drygt ton bergkross och makadam, hälften vardera, med eget släp. Det såg inte mycket ut för ögat men det kändes när släpet skulle tömmas med skyffel! Två små grushögar i infarten vägde drygt ett halvt ton vardera och allt skulle kärras över gräsmattan till den urgrävda cirkeln. En cirkel på tre och en halv meter drygt i diameter och femton centimeter djup. Men först skulle en tjock markduk läggas i bottten. 

Matte tog tag i läggandet av markduk på måndagen och körde bergkross en halv dag, medan Husse värmde upp på golfbanan. Han tog sedan över skottkärran och Matte tog emot och spred kross över ytan och jämnade ut. Vägde av och kontrollerade med vattenpass. Vattnade och stampade ytan. Hundarna glömdes inte bort utan fick en skogspromenad med Husse medan Matte fixade mat åt alla.

Dagen efter fortsatte gruskörandet och nu var det makadam som skulle kärras ut. Husse och Matte turades om att köra och Matte spred ut och jämnade till. Tanken var att hinna få ut allt innan det välbehövliga regnet skulle komma. Då och då kom Modji och Aili och inspekterade och föreföll  nöjda med vad de såg. De ägnade sig åt att försöka få ut den sista märgen ur sina märgben och att hålla koll på omgivningen, varför det blev en del avbrott för belöning för skvallerträning. Alla som passerar på vägen får inte kommenteras av Lapskduon.

Så var då allt grus utlagt och Matte jämnade ut, vägde av och vattnade. Stampade till hela ytan kors och tvärs flera gånger. Jo man kan hyra en "padda", men det går även att stampa den vattnade ytan beroende på vad den skall användas till. Mattes grusade yta skall vara grund för en fyra kvadratmeter stor paviljong/växthus och golvet måste inte bearbetas med "padda", bara tryckas ihop för bra gåyta. Med ihoppackat kross i botten 0/16 och stampat makadam över 8/16, fick Matte det golv hon ville ha. Det var hårt och det var plant.

Onsdagens träning ställdes in på grund av busväder. Det regnsnöade på tvärs i kraftig blåst och Lapskflocken kurade i brasvärmen i stugan. Totalt föll det femtio millimeter regn på en dag! Torsdagen började i samma stil men regnet avtog. Lapskflocken lunchade på golfklubben och här är hundarna mer än välkomna in! Vid ankomsten när lunchserveringen i stort sett var avslutad var det bara några få gäster och mycket glest mellan borden. På disken står numera en stor burk med lyxiga hundkex som alla besökande hundar bjuds på! Ägaren saknar egna hundar och botar hundabstinensen på jobbet på detta vis! Mycket uppskattat!

Matte tog en långpromenad med hundarna i området framåt kvällen, när även duggregnet upphört. Gräsmattan var vattendränkt och bäcken forsade fram. Nu kommer växtligeheten få fart med tilltagande värme! Från snöblandat regn och två plusgrader till sol och kring tjugo grader på några få dagar. Över helgen lär det ske ett snabbomslag i vädret.

Snabba kast och svårt att hänga med! Lagom är bäst. 

 

 

Antal kommentarer: 2

2021-05-07 08:31:06 - N'asstes matte

(heart)(heart)(heart)
Finaste G'atchi-flocken. Vi är glada att få tillhöra den (star)

2021-05-07 09:24:40 - Marianne

Vi är glada att ni vill! (heart)
Namn: E-postadress: Hemsideadress:
Meddelande:
:) :( :D ;) :| :P |-) (inlove) :O ;( :@ 8-) :S (flower) (heart) (star)