Lapska Vallhundarna / räddningshundarna

Gázzi Násti Modji Aili

 

Ansvariga för innehållet är både Husse och Matte. Skriver gör M. i samråd med H. 

MIDSOMMAR

2013-06-22

MIDSOMMARAFTON

Modji fick alltså följa med till fotbollsplanen för att fira midsommar. En cykeltur i värmen gjorde henne gott. Lite "avkylande" om ni förstår tankegången.

Modji var på plats i god tid, så att hennes Husse och Matte skulle hinna ta lotter innan alla var slutsålda. Som tidigare år kostade varje lott 10 kronor och  många trevliga saker fanns att vinna. Några andra hundar fanns också på plats i god tid och om dem brydde Modji sig inte mycket. Men när stången restes blev Modji mållös! Upp i skyn for blicken! Tillsammans med stången. En mycket koncentrerad Modji satt som en staty och följde vad som skedde. Nosen mot himlen. Vartefter kom allt fler hundar och Modji blev förtjust. En del fick hon hälsa på och då blev hon ännu mer förtjust. En Chihuahuakorsning på tio år, krälade Modji framör med rumpan upp. Allt för att inte verka stor och skrämmande. En Dog de Bordeaux var också väl värd att morsa på! En mycket balanserad Modji uppförde sig mycket sympatiskt och socialt. Mot både hundar och människor. Modji stortrivdes! När det var dags att avsluta firandet och bege sig hemåt, kunde Matte konstatera att trots det stora antalet hundar hade inte ett enda skall hörts  under firandet på fotbollsplanen. Inbegripet den lilla Lapska. Idel väluppfostrade och avstressade hundar.

Lotteridragning: Matte vann en miniklotgrill! Passar bra vid torpet!

Matte kan åter konstatera att det är frontningar på vägen som upplevs provocerande. Två hundar som närmar sig varandra från stort avstånd. En väg. En begränsad yta. Inget annat. Två hundar på kollisionskurs. Är en hund kopplad (Modji) och en lös  hund kommer i full fart är det kanske inte så konstigt att både Modji och Násti går i försvarsställning. Men går en hund lugnt vid sin förare, kopplad eller lös, anser Matte att Modji skall kunna hantera den situationen. Men nog märker hundarna när en lös mötande hund inte är helt under kontroll! Lite hit och lite dit över vägen. Lite långt före. Osäkert.

 Att möta många hundar lite hur som helst som på fotbollsplanen på Midsommarafton, eller en utställning är inte hotfullt. Då blir Modji bara glad. Kan skälla i ren upphetsning, men inte alls som vid frontningar på vägen. Vid möten på vägen finns andra parametrar. Hot, osäkerhet. Öga mot öga. Revir.

Dessutom är mycket knutet till området hemomkring. Nere i samhället är det något helt annat vid hundmöten på en trottoar. Inte revirrelaterat. Bortaplan.

Násti fick gå "mopperundan" med Husse innan middagen och njöt i stora drag av att få ha Husse alldeles för sig själv!

MIDSOMMARDAGEN

Familjen for till torpet för målning och lite annat. Tryckimpregnerade delar av den nybyggda verandan har nu torkat sedan i fjol och är målningsbara. Husse målade, Matte hittade rester av gamla rabatter och rensade fram borstnejlikor och en pion. Samt fixade med stenläggning framför verandan. Gamla betongplattor kombinerat med  befintliga stenar och ditlagda kullerstenar i olika storlekar. Inte så pjåkigt blev det.

Hundarna höll sig mest på gårdstunet mellan de två husen och hade koll på Husses och Mattes göranden och låtanden.

På kvällen tränades hundmöte med den fritidsboende blandisen. Hela Lapskfamiljen vandrade iväg och mötte halvvägs. Då råkade händelsevis Wachteln E. med sin husse och matte komma efter blandisen. Hundmöte gånger två! Suveränt! Därefter tränade blandisen och de två Lapska rally en stund längs vägen. Blandismatte tävlar om en vecka och hade gärna lite störning. Avslutningsvis släpptes alla tre hundarna lösa för naturligt umgänge och blandisen slarvade in sin boll i en vägtrumma. Där blev han liggande i väntan på att den skulle komma ut. Modji vände sig både ut och in för att få igång honom igen. Förgäves. Hem fick de två Lapska gå i ett korrekt fritt följ. Sida vid sida. Innanför grinden utdelades supergott godis som Mysjkin ratat. Torkade ankstrimlor. Men det berättade inte Matte för Modji. Som älskar ankan snett över vägen. Bra midsommarträning.

Antal kommentarer: 0

Namn: E-postadress: Hemsideadress:
Meddelande:
:) :( :D ;) :| :P |-) (inlove) :O ;( :@ 8-) :S (flower) (heart) (star)