Lapska Vallhundarna / räddningshundarna

Gázzi Násti Modji Aili

 

Ansvariga för innehållet är både Husse och Matte. Skriver gör M. i samråd med H. 

LÄRA FÖR LIVET/UPPFOSTRAN

2013-12-02

GRATTIS EPIC MED MATTE!

Nástisonen Epic (Átjájuoksa Adja) tog sin tredje pinne i rallylydnad - nybörjarklass på söndagen, med hela 88  poäng! Snyggt jobbat båda två! Epic är alltså uppflyttad till fortsättningsklassen. Flåsar nu halvsyrran Modji i nacken!

Söndagen ägnade Matte åt lite knyttuppfostran. Matte tror inte på att det är så himla bra att knytten lämnas över till nya "förare" utan att någonsin ha fått några krav på sig. Mamma Modji ställer numera en hel del krav på sina telningar! "Bit mig inte i tuttarna! Ge f-n i att hänga i min svans! Det gör ont när ni biter mig i läpparna och i öronen. Låt bli! Jag leker gärna med er, men på mina villkor!" Alla knytt får förr eller senare höra både aj-aj och NEJ! Så då kan de lika så gott få med sig även detta i bagaget när de inom kort skall ut i världen. De skall ha lite hum om att omvärlden har vissa synpunkter på hur de beter sig. Spelreglerna är bra att lära sig från början.

Knytten är redan medvetna om att det inte är så populärt när de strimlar nyutlagda och torra kisstidningar till konfetti, som de sedan springer runt med som fanor fladdrande i fartvinden! Vilt skällande. Vilket de ger fullständigt f-n i...... när ingen ser. Ögontjänare som de flesta smarta hundar. Att de inte får använda sina tänder hur som helst på sin omgivning, levande som "död" börjar de också bli medvetna om. Men testar naturligtvis hela tiden.

Nu skulle Matte passa på och träna lite inkallningar på den mot vägen nätinhägnade granntomten, i samarbete med Modji. Ett knytt i taget fick koppelpromenera till tomten snett över vägen och sedan släpptes de lösa. Bara en åt gången. Här går det mer eller mindre ständigt rådjur och äter och Modji behövde engageras lite tydligt, då hennes intresse var mest fokuserat upp mot baksidan av huset och skogen, dit rådjuren just dragit sig tillbaka. Med Modji följande Matte lockades knytten att göra detsamma. När Modji fick gå iväg och nosa lite längre bort fick knytten följa med och då passade Matte på att kalla in båda hundarna. Med "smågodis" berett, visslade Matte i visselpipan för inkallning och klickade ankomsten och godisbelönade båda. Alla knytten lystrar till sina namn och kallades även in med namn följt av kom. Modji visade gärna hur man gör och lystrade till vilka namn som helst! Knyttens namn låter väldigt lika, vilket i detta sammanhang är väldigt praktiskt! Aili, Saivi,  Adji, Manni. Ett a och ett i. Enkelt att uppfatta.

Efter denna träning på lek, men med sikte på framtiden bjöd Modji upp till vuxenlek med stor hänsyn till småvuxna knytt. Runt en silvergran gick jakten och lite kärvänligt "brottande" blev det även. Sedan var dags för kopplad promenad tillbaka hem, via den del av tomten som gränsar till Cockermatte, där hönor och tuppar drog till sig knyttens uppmärksamhet. Om inte genom direktkontakt,  så genom lukt och ljud. Hem igen över den fullständigt glashala vägen. Som såpad! Knytten var som Bambi på isen! Matte var minst sagt nervös för egen del.

Tre av fyra knytt hann få gå i söndagsskola, innan vinden tilltagit så mycket att det inte kändes bra att vara ute längre. Varningar för fallande träd var utfärdade längs Roslagskusten och nog blåste det! Vatten tappades upp i händelse av strömavbrott.

Husse och Násti kom hem sedan de sökt efter en saknad person hela dagen. I både grönområden, längs vatten och i bebyggelse. Násti skötte sig utmärkt och jobbade hela tiden. Fyra hundförare var ute tillsammans med ett 80-tal skallgångare. Personen är fortfarande försvunnen tyvärr.

Måndag  och veterinärbesök för knytten.

Husse behövde inte ta ledigt för att ordna med logistiken. Parkering finns ett stycke från mottagningen. Modji och Násti var med i bakskuffen hos knytten under färden. Älskade Cockermatte hade erbjudit sin hjälp, trots en tid bokad mycket tidigt. Bor man ute i skogen tar det en stund att bege sig till civilisationen. Två vuxna och fyra knytt är hanterbart för att ta sig genom Täby Kyrby centrum. Mellan parkering och klinik. Alla knytten fick med beröm godkänt och är nu vaccinerade mot valpsjuka och parvo, chippade samt besiktigade. Mannis kulor är de skall vara. När de är tolv veckor skall de åter vaccineras mot valpsjuka och då även mot kennelhosta. En boosterdos av valpsjukevaccinet skall de ha när de fyller 1 år. Vid 10 veckors ålder skall de åter avmaskas.

På grund av försening blev besöket ytterligare ett träningstillfälle för knytten, som fick vistas lösa i undersökningsrummet och dessutom vägdes på stora vågen i väntrummet.

Från kliniken och tillbaka till bilen fick alla de fyra knytten traska själva! Koppelppromenad genom Täby Kyrkby Centrum en måndagförmiddag. Oj så populär syskonskaran blev! Många ville hälsa och knytten lät sig  bredvilligt hälsas på! Alla fyra med olikfärgade halsband och koppel. En färgstark liten bukett i december. Ett gyllene tillfälle att både miljö och socialträna valpar!

Tack vare att Cockermatte är en fullfjädrad knypplerska, van vid alla sina Cockrar som trassllar in sina koppel i varandra och henne, fick Matte ett fantastiskt tillfälle att få till några foton som minne från detta "stadsbesök". Det första i knyttens liv. Genom att det inte var med Matte som knytten traskade blev det ännu mer träning för dem. De fick gå med en ny förare! Tack snälla Y. för att Du spenderade en hel förmiddag med detta!

När knytten kom hem var de nödiga! Tidning! Fort! Samt hungriga.  Sedan trodde Matte att de skulle slockna. Icke då! De hade ju vilat i bilen hela vägen hem. Som dessutom gick via G. som varit förhindrad att besöka dem och mycket gärna ville se hela skaran. Efter maten blev knytten skogstokiga av uppdämd energi och Matte fann för gott att låta dem härja på glasverandan i en halvtimme. Kallt var det ute och när de visade tecken på att sakta ner, lyckades Matte övertyga dem om att de nog var lite trötta trots allt. Redo för att gå in och knyta sig för middagssömn. Med varsin liten tuggpinne i munnen, fick de tid att känna efter och slocknade vartefter. Lite som med småbarn. Med en napp i munnen vänder sig fokus inåt.

Husse förbarmade sig över de vuxna hundarna och tog en långpromenad i området innan middagen. Ett stort träd hade fallit över en av huvudvägarna i gårdagens kraftiga blåst.

 

Antal kommentarer: 0

Namn: E-postadress: Hemsideadress:
Meddelande:
:) :( :D ;) :| :P |-) (inlove) :O ;( :@ 8-) :S (flower) (heart) (star)