Lapska Vallhundarna / räddningshundarna

Gázzi Násti Modji Aili

 

Ansvariga för innehållet är både Husse och Matte. Skriver gör M. i samråd med H. 

STRUUUL!

2015-01-20

Drygt halva måndagen försvann på grund av en massa struuul inkluderande en generations / kulturkrock!

Kul att skratta åt i efterhand men inte när man befinner sig mitt i det. Matte kände att här fanns helt klart material för en "ståuppare".

Kommunen först. Matte blev uppringd av chefens chef. Som inte längre var chef över huvud taget ! ? Förvisso har denna kommun sett en förfärande många chefer komma och gå av olika orsaker på mycket kort tid, så till den milda grad att det blivit en följetong i lokaltidningen. Den tillförordnade chef som Matte idiotförklarades av, visade sig i sin tur ha en tillförordnad chef bara över julhelgerna. Han vikarierade som chef över chefen som vikarierar för någon som slutat innan man fått en ny på den stolen. Hänger ni med? Han ringde nu upp och kunde prata mer fritt då han inte var chefens chef längre....  Hans version stämde dåligt med den som Matte fått av den tillförordnade chefen och handläggaren. Så nu har Matte typ tre lika övertygande beskrivningar om vad som saknas i hennes bygganmälan. 

Sedan väntade Matte i telefonkö för att ta reda på varför en beställd vara hamnat långt hemifrån och varför man hävdar att man går på postnummer när detta inte alls stämmer. Matte fick också veta att betalningen inte kommit fram. Då väntade Matte i en annan telefonkö och fick på Postgirot veta att pengarna borde ha kommit fram och bad Matte meddela faktureringsföretaget en kod med bokstäver och siffror för att kunna se detta. Efter en lång stund i en ny telefonkö fick Matte veta att någon sådan kod kunde faktureringsföretaget inte ta emot "bara så där per telefon"! Matte ombads göra en skärmdump och skicka kvittot på betalningen i stället. ??? Matte hade ingen aning om vad tjejen menade och hon hade ingen aning om varför det nu skulle vara så svårt! Matte förklarade att kvittot satt som en kopia på betalningen via postgirot i ett häfte och ombads igen att dumpa det.

Tjejen på kundtjänst hade som jobb att ta hand om faktureringsfrågor och hade inte en susning om vad Postgirobetalning innebar. Matte växte inte upp med eller yrkesarbetade med dator som hjälpmedel och hade inte en susning om vad en skärmdump var. Tycker dock att det bör ställas vissa krav på personal som säger sig vara fakturaansvarig så länge postgirobetalning existerar som betalningmöjlighet. Ännu en oproffossionell person som saknar adekvat utbildning för sin tjänst. Matte ombads skicka ett mail med de bokstäver och siffror som hon fått från postgirot för att förmedla till faktureringsföretagets ekonomiavdelning. Där kundtjänsttjejen påstod sig vara just detta. Per telefon gick det absolut inte!

Nej, varför skall man göra något enkelt, som kan göras riktigt krångligt.....  

Mattes generation är en mellangeneration. Som inte växte upp med datorer som en självklarhet, som inte alltid äger en dator! Som aldrig haft en dator som arbetsredskap innan pensioneringen. Det är inte lätt att lära sig allt från början när man blir äldre. Men som måste kunna lika mycket om datorer som generationerna efter,  som har datorkunskapen med sig sedan skolan eller långt mycket tidigare numera. Det är oerhört lätt att bli idiotförklarad för fyrtiotalistgenerationen. Av dem som inte ens vet vad betalning via postgiro innebär.

Ämnen för en pensionerad ståuppare kanske.

Hundarna väntade och väntade på att få gå ut på promenad. De släpptes ut på tomten när Matte telefonköade under många och långa minuter.

Till slut kom Matte loss från telefonen med många frågor hängande i luften och oupplarade affärer. Försvunna pengar och oklara besked. Händelsevis tittade solen fram och Matte tog med hundarna på en skogspromenad. Rätta platsen att rensa hjärnan. Matte släppte alla tre hundarna lösa och måste koncentrera sig fullständigt på att hålla koll på och läsa sina lösa hundar. Tankar på annat en omöjlighet. Solen sken på lätt snöbeklädda träd och mark. Hundarna skötte sig väl och njöt av att få vara lösa med personligt ansvar. Håll er nära Matte! Lite träning blev det, med inkallningar och fjärrdirigeringar. Vilt fanns i skogen och hundarna var intresserade, men hörsamma. Luftvittring lockar mer än spår. En hög nos är lätt att upptäcka. Synretning av flyende rådjur eller räv triggar mest.

Hundarna fick sedan tillbringa lite tid på  tomten i sällskap med Matte, som plockade ner ljusslingor innan de skulle frysa fast igen. Bara slingan i Syrénhortensian som speglar sig i bäcken vid bryggan fick vara kvar. Det är så vackert!

 

Antal kommentarer: 0

Namn: E-postadress: Hemsideadress:
Meddelande:
:) :( :D ;) :| :P |-) (inlove) :O ;( :@ 8-) :S (flower) (heart) (star)