Lapska Vallhundarna / räddningshundarna

Gázzi Násti Modji Aili

 

Ansvariga för innehållet är både Husse och Matte. Skriver gör M. i samråd med H. 

KNEPIGA TRÄNINGSFÖRHÅLLANDEN

2016-11-24

Onsdag.

Matte var så förbannad när hon tänkte på den person som sågades rakt av, av en nära anhörig på FB, att hon glömde skriva om en ren petitess, som att alla de tre hundarna vaccinerades på tisdagen. Till en kostnad av femtonhundra spänn. Rubbet inklusive kennelhosta men inte rabies denna gång. Det är möjligt att det går att pressa priset, men kliniken i Täby Kyrkby är bekant för både hundarna och Matte och ligger rätt nära.

Där passade Matte på och vägde dem alla tre. Aili har i sommar blivit aningen mager, trots mer mat än de övriga. Alla är avmaskade.  Hon är ju så himla intensiv och  explosiv! Bränner kalorier bara genom att vara hemma på tomten. Nu har hon götts med dubbel ranson under hösten och känns rätt lagom. Aningen anpassat inför att visa upp sig i Älvsjö inom kort. Hon har tidigare visat att hon väger mer än vad som syns och det består. På dem alla tre känner Matte med lätthet revbenen och när Modji och Násti även nu låg mellan 14,5 och 15, låg Aili på hela 17 kg! Mer än vad någon av de andra eller Gázzi någonsin vägt. Aili är inte jättestor! Hon är möjligen 47 cm. men absolut inte högre. INTE tjock. Matte håller hellre sina hundar i underkant än överkant, men justerar lite uppåt inför utställningar om det skulle behövas. Ja, hon är någorlunda hård även mot sig själv. Vill inte belasta någons leder, hjärta eller lungor  i onödan. 

På kvällens träning visade Násti att orken och viljan ännu finns! Kroppen hänger med. Fjorton år blir hon i april! Hennes mamma Gázzi var med och tränade intill slutet vid 14 år och 9 månader. Inte heller hon fick någonsin bli överviktig.

Tränade gjorde träningsgruppen i en stor maskinhall denna onsdagkväll. Aili fick börja och Matte visste ine var de tre figuranterna var gömda någonstans. Aili drog iväg på ett frisök i den stora hallen och fick uppenbarligen vittringar men kunde inte fullfölja. Hon såg lätt förvirrad ut och sökte hjälp hos Matte. Frågade om sakernas tillstånd. "Matte! Jag fattar inte!" Inte Matte heller som tyckte att hennes yrhätta mest kutade runt och gafflade lite på måfå. Skäller man konstant när man springer så blir det nog rätt någon gång! Typ. Men så vill inte Matte att sök genomförs och satte sin hund ner för koncentration. Körde sedan ett kopplat sök kring den stora sandlåda där "facitgubben" berättade att en figge låg gömd. Inte ett enda uns av vittring fanns där! Däremot överallt runt om på många meters avstånd! Så en liten springa öppnades och ett nytt koppelsök genomfördes och vartefter trillade poletten ner hos en alltmer förvånad Aili. "DÄR är det ju!"

Aili jobbade sedan vidare och figgen i containern var totalt omöjlig att hitta, trots en dörr svagt på glänt. Hon fick jobba hårt på denna vittring och klättrade på omgivande maskiner, då vittringen steg uppåt. Länge dröjde det innan hon fyndade. Inte ens när hon stack in nosen i dörrspringan fick hon någon vittring, trots att figuranten stod endast en meter in. Högst. Figgen bekräftade att allt drag gick rakt in i containern, vilket syntes när han andades. Ingen vittring kom ut genom dörrspringan! Först när hon vände om och sökte tillbaka mot starpunkten vid ingången, fick hon vittringen av figuranten högt upp strax innanför dörren! Blocket Aili! Hotade Matte. Som ännu skyllde sin hund för ett okoncentrerat och slarvig sök.....

Det visade sig sedermere att varje efterföljande hund, Ails mamma Modji, morbror Lime och kompisen Kirou samt mormor Násti hade stora problem på sina sök även de! Vittringarna var extremt svårfångade och svårlokaliserade i lokalen denna kväll! Modji klättrade högst upp på en stor maskin för att fånga vittringen från containern, men tappade den på vägen. Den höga figgen vid ingången tog hon till slut på syn! Násti var den enda som inte sprang förbi denna figge vid starten och jobbade vidare i området. Med aningen lägre fart när hon började sitt sök lyckades hon lokalisera denna högt placerade figurant bäst av alla! Hon jobbade igenom området i ett bra tempo och skallmarkerade med stor inlevelse! Men lät skinkpastejen ur tub till slut tysta munnen. Hon bet tag om tuben för att inte missa något!

Alla var eniga om att detta är normalt ett vittringsmässigt mycket svårsökt område, men denna kväll var förhållandena extremt svåra för hundarna.

Tack allihop för denna givande kväll!

Antal kommentarer: 0

Namn: E-postadress: Hemsideadress:
Meddelande:
:) :( :D ;) :| :P |-) (inlove) :O ;( :@ 8-) :S (flower) (heart) (star)