Lapska Vallhundarna / räddningshundarna

Gázzi Násti Modji Aili

 

Ansvariga för innehållet är både Husse och Matte. Skriver gör M. i samråd med H. 

FULL FART TROTS VÄRMEN

2024-05-27

Lördag.

Hundarna fick stanna hemma när Matte och Husse for ner till byn för att handla. Där var det blomstermarknad under helgen och Matte passade på att förse sig med lite fägring till uteplatsen. Bra blommor att plantera i urnor och krukor. Hundarna hade nog rymts i bilen, men det var för varmt och de hade det bättre hemma. Husses bil saknar numera AC dessutom. Att laga den skulle kosta orimligt mycket, i förhållande till bilens ålder och skick. 

Dagen spenderades sedan ute till stor del och det blev bara marginellt svalare när solen stod lägre. Matte blev rejält svettig när hon till slut tog tag i den gamla rullgräsklipparen och klippte gräset på infiltrationskullen. Där skapas nu en liten blomsteräng med naturligt spridda blommor. som prästkragar och malvor i mängd. Malvor som härstammar från plantor sådda av Matte för många år sedan. Präskragarna medfördes vid inflyttningen för tjugo år sedan och de är spridda över hela tomten och diket utanför.

I kvällningen tog Matte en promenad med hundarna och vid hemkomsten fick de ett födosök över hela gräsmattan. Husse och Matte hade ätit pizza och nu hade Matte spritt ut minibitar av pizzakanten. Först gående och sedan uppletande av föda. Berikning. Ordet på modet vad det verkar. Vilket är bra! Hundar måste få en chans att göra vad hundar skulle göra om de fick bestämma själva. Många hundar får dessvärre aldrig någonsin bestämma något över huvud taget alldeles själva. De blir hela tiden tillsagda och styrda livet igenom. I allt. Andra bestämmer när de skall få gå på toa och när de måste vara passiva och när de får röra på sig. Passiva måste väldigt många hundar vara väldigt mycket.

Video på pizzakantsökandet finns på FB/Lapsk Vallhund och på Instagram.

 

Under aktiva år som uppfödare frågades det väsentligt mycket oftare efter de Lapska Vallhundarnas AVKNAPP - än efter PÅKNAPPEN.....  När man söker en valp av en arbetande hundras. En lugn och passiv Lapsk Vallhund efterfrågades. En hund som kunde vara viloläge väldigt mycket. Som inte krävde så mycket uppmärksamhet. Man frågade efter hur mycket motion hunden behövde. Inte efter hur mycket mental stimulans den behövde - i avsaknad av renar att valla. Det är mycket man inte förstår. Som varför inte fler uppfödare av en arbetande hundras inte själva jobbar med sina hundar på något sätt. Att inte så många ställer ut sina Lapska känns som ett sundhetstecken. Man gör anna, lägger pengarna på andra saker med sin hund. En exteriörbedömning är något annat. En arbetande hundras bör ha en bra och fungerande kropp för det arbete den avlats för att utföra. Vad hunden har för färg måtte väl ändå vara fullständigt irrelevant. I en liten ras har man inte råd att avstå bra hundar på grund av färgen.

Söndag och Mors Dag.

Flocken for till Torpet där söner och sonhustru firade Matte/Mor med en stor fin blomma i kruka. Fikade gjorde alla i sval och behaglig skugga av en jättegran. Det fläktade till och med! Hundarna var med i gemensakapen och uppförde sig väl. Ingen tiggde vid bordet. Även de njöt av den svalkande skuggan intill granen. Den medförda hemgjorda tårtan med körsbär i Kirchwasser smakade gudomligt! Äldsta sonens paradnummer. Den yngste med hustru medförde godsaker från Sicilen där de nyligen befann sig. Mums!

När Husse diskat och Matte plockat undan och ihop efter dagens firande var det dags att fara hem. Hundarna hade inte ätit tårta och var hungriga!

Antal kommentarer: 0

Namn: E-postadress: Hemsideadress:
Meddelande:
:) :( :D ;) :| :P |-) (inlove) :O ;( :@ 8-) :S (flower) (heart) (star)