Lapska Vallhundarna / räddningshundarna

Gázzi Násti Modji Aili

 

Ansvariga för innehållet är både Husse och Matte. Skriver gör M. i samråd med H. 

KOMMUNALHUSTRÄNING

2017-09-17

Torsdag och fredag förlöpte med regnskurar av mer eller mindre varierande längd och det var blött och ruggigt ute. Det har eldats en del i braskaminen för att få bort fukten och råheten i stugan. Hundarna har drillats lite i agility på gräsmattan, de har fått promenader i skogen med Husse och på vägarna med Matte. De har lukttränat en hel del inomhus.

Vargen eller vargarna syns regelbundet på olika håll i det gamla Rialareviret, i vars mittersta delar Lapskflocken har sitt eget revir. Det sägs nu vara en tik och en hane, ett syskonpar från Norge och en kullsyster har bosatt sig i Haninge söder om Stockholm. På lördagen visade sig en varg på exakt samma plats där en Cavalier dödades för några veckor sedan och helt klart rör sig vargen enligt ett mönster i sitt revir. Men den har inte synts hemma hos Lapskflocken igen sedan den 26 augusti. Dels skrämdes den då iväg och dels markerade Matte mycket tydligt revir runt sina hundars viste, medelst kisshinken som använts för gödning av trädgårdens blommor. Om nu detta kan ha haft någon avvärjande effekt. Man får göra så gott man kan för att markera sitt eget lilla revir i det större vargreviret.

Lördag.

En extra träning var planerad så här när lagtävlingen närmar sig och med ett högst tillfälligt nytt träningsområde tillgängligt! Det gäller att passa på innan det gamla kommunalhuset i Täby anses för farligt för hundträning, när samtliga hissshakt gapar tomma. Redan står fönster på vid gavel eller är krossade högt uppe i huset.

Lördagens träning skedde mestadels på bottenvåningen, där Husse under många år haft sin arbetsplats. De två Lapsktikarna och de två Lapskkillarna bands upp längs en vägg, där ännu elementrören fanns kvar som stadiga fästpunkter. På detta våningslplan bestod sökområdet av receptionen med intilliggande rum, vaktmästeriet med tryckeriet där Husse kände sig hemma, matsal och köksregioner. Inklusive toaletter (ej i bruk) och duschutrymmen samt ett flertal smårum och långa korridorer. Ingången till huset är numera ett stort hål i väggen försett med låst gallergrind. Ventilationen blir således god, vilket behövs med allt det hemska damm som frilagd rörisolering genererar! Gipsdamm som ett snölager på övre våningsplan ratades av omsorg om både hundarnas och förarnas hälsa. 

Hundarna fick lite olika typer av träning denna dag, beroende på vad som behövde slipas på inför tävlingen. Dagens träningsgrupp bestod av hälften av vardera laget med Lapska Vallhundar. Det känns stort att totalt sju Lapska Vallhundar är deltagare av totalt tjugofyra hundar! Två lag kom åter med, där de Lapska får visa vad rasen är kapabel till! Två av totalt sex tävlande lag - igen!

Upplägget för Aili var ett stort tomsök i hela nedervåningen och därefter en klurigt gömd figurant i källarvåningen, inne i ett mörkt rum innanför andra rum. Hon jobbade sig fint igenom hela nedervåningen och var mycket styrbar och helt klar över att inga färska vittringar fanns här, där de övriga tre ekipagen nyligen kört sina sök. Bara gamla vittringar. Intensiteten ökade märkbart när Aili kom ner i källaren, där det fanns dels ett färskt flyktspår från figgen som nyligen gömt sig, samt spridd vittring att jobba sig fram till vittringskällan på. Snyggt jobbat av Aili.

Modjis upplägg var annorlunda, där Husse ville koppelsöka för träning av hundläsande. Tre figuranter var gömda väl utspridda på bottenvåningen. Modji jobbade lugnt och fint och fyndade sina figgar utan problem med bra skallmarkeringar. Husse visste inte var de var gömda, men hade med sig en "facit".

Avslutningsvis fick alla hundarna göra samma övning för "vidgade vyer". När man får ett angivet sökområde i en byggnad, kan det vara så att det finns balkonger, trappavsatser och byggnadsställningar utvändigt på byggnaden, där en människa kan befinna sig och måste hittas! Här fanns nu ett gyllene tillfälle att träna på detta! En figurant placerades intill väggen utanför det stora gallerförsedda hålet i väggen, sittande på marken helt osynlig inifrån. Vinden drog rakt in i byggnaden och borgade för goda vittringsförhållanden. I entréhallen kring öppningen i väggen låg mängder med nerplockat byggnadsmaterial för sortering och innebar ett visst hinder för hundarna att ta sig fram, när de sökte igenom området. Samtliga hundar löste uppgiften fint, med bra skallmarkeringar ut genom gallret mot sidan. Snyggt jobbat och hundarna blev en erfarenhet rikare. När man söker i en byggnad kan det finnas människor strax utanför.

Lite eftersnack blev det över en välbehövlig glass och mycket vatten för att rena dammiga strupar!

 

Antal kommentarer: 0

Namn: E-postadress: Hemsideadress:
Meddelande:
:) :( :D ;) :| :P |-) (inlove) :O ;( :@ 8-) :S (flower) (heart) (star)