Lapska Vallhundarna / räddningshundarna

Gázzi Násti Modji Aili

 

Ansvariga för innehållet är både Husse och Matte. Skriver gör M. i samråd med H. 

STUDIEBESÖK

2018-05-03

Onsdag.

Kvällens träning var förlagd till ett stort förråd där en mängd föremål från fordon, båt till påsar med bullar (!) förvaras, hörande till ett årligen återkommande längre motionslopp. Här kan man få till svåra sökförhållanden för hundarna både vittringsmässigt och miljömässigt på relativt liten yta. Tränade gjorde tre Lapska tikar, tre Lapska hanar och en Labbeyngling. Som flera gånger tidigare hade träningsgruppen ett studiebesök av en familj intresserad av Lapsk Vallhund. Alla välkomnar dem som är så ambitiösa att de vill se en arbetande hundras i just någon form av arbete, innan de besämmer sig för köp eller inte köp! Vilken hundras är inte tilltalande en kväll efter jobbet hemma i lugn och ro, hemma hos sig själv? Hur mycket ser man av en hundras egenskaper när den visar upp sig i sin egen bostad? Framför allt när det gäller raser som används i någon form av arbete/träning.

Här hade en familj gjort sig besväret och lånat en bil för att kunna ta sig till träningsplatsen och man höll sig kvar i flera timmar och studerade den ena hundens sätt att lösa sina uppgifter efter den andra! Tänk om alla vore så noga innan de skaffar sig ett djur de skall leva med, i kanske mer än tolv år framöver. En önskedröm. Husse, Matte och träningsgruppen välkomnar studiebesökare även när inga valpar planeras hos Gátchi-flocken! Allt för att undvika felköp.

Upplägget för kvällen fokuserade på den för hundsök ganska krävande miljön. Labbegrabben med matte fick börja kvällen med en miljöbana, där hund och förare med medföljande säkrare skulle ta sig runt via diverse förmål, genom klättrande och klängande och lyft av hunden. Parcour för hund och förare! Ett önskemål om miljöbana fanns här! Övningen avslutades med omhändertagande av en "medvetslös" person. Husse var mycket nöjd med genomförandet av uppgiften och allt dokumenterades!

För samtliga ekipage arrangerades sedan en uppgift där en figurant gömde sig i den ena halvan av byggnaden, som delas av ett ställage från golv till tak fullproppat med diverse föremål. Även utmed golvet, under den understa hyllan, förvaras olika föremål. Där det gick att ta sig emellan för en hund blockerades vägarna, utom på två ställen. Hundarna släpptes sedan, en i taget, ut på frisök i den halva där ingen figurant var gömd. Varje halva är försedd med en dörr ut. När hunden fick vittring måste den leta upp en möjlig genomgång till den andra halvan, där figuranten befann sig. Problemlösning för en självständig hund! De möjliga genomgångarna innebar forcering av diverse hinder oavsett och var inga enkla lösningar på plant golv helt fritt fram.

Det visade sig vara aningen mer klurigt för hundarna än tänkt, då vittringsvägar är svåra att förutsäga i en byggnad. Vittringen från figuranten, liggande lite ovan golvet på  kartonger, steg uppåt och föll ner lite olika. Det finns ventilatonsrör under taket högt uppe. Aili och Modji löste uppgiften snarlikt, genom att mellan dörr och bakre vägg, mitt på hyllkonstruktionen,  finna en tänkbar genomgång i ställaget. De hoppade över en del föremål för att landa i en kartong med ringlande gult flexirör! De studsade upp ur kartongen och vidare in i andra halvan av byggnaden. Aili fastnade först vid den bakre väggen där vittringen tydligen slog ner, men löste sedan uppgiften fint och skallmarkerade ihållande och bra! Modji fyndade lite snabbare och skällde bra även hon.

Hundarnas förmåga att koppla av och gå i viloläge mellan uppdragen kom väl till pass, då alla fick en andra uppgift innan kvällens träning avslutades. Även deras förmåga att göra en nystart. Aili kopplade av så till den milda grad i bilens bakskuff, efter sitt första sök, att Matte hade svårt att ruska liv i henne inför den andra uppgiften senare på kvällen! Aili låg ihopkrupen längst in i bakskuffen, innanför Modji och sov djupt! Lätt yrvken kom hon ut och följde med in i byggnaden en andra gång. Här piggnade hon snabbt till och nosen gick i arbete direkt! Aili släpptes på ett frisök och fyndade och skallmarkerade en person uppe i båten. Den personen tog sig ner och belönade Aili, som genast skallmarkerade ännu en gång! Figurant nummer två kom ner och belönade och så fortsatte det till dess Aili skallmarkerat samtliga fyra personer som varit gömda inne i båten. Duktig Aili! Varje människa har en specifik doft och att hundarna kan skilja dessa åt visade de när de skulle hitta och markera en person gömd i en stor sopbehållare. Fyra behållare stod intill varandra och i en av dem låg en person gömd. Framför och runt om stod  sju personer, som störning. Många vittringar var det tätt intill varandra, men bara en syntes inte och den ville hundarna hitta! Vilket alla lyckades med.

Tack alla för en omväxlande träningskväll och tack till er som tog er tiden att komma på besök, för att lära känna några Lapska Vallhundar i arbete och för att se deras kapacitet.

Antal kommentarer: 0

Namn: E-postadress: Hemsideadress:
Meddelande:
:) :( :D ;) :| :P |-) (inlove) :O ;( :@ 8-) :S (flower) (heart) (star)