Lapska Vallhundarna / räddningshundarna

Gázzi Násti Modji Aili

 

Ansvariga för innehållet är både Husse och Matte. Skriver gör M. i samråd med H. 

BLÅBÄRSAILI

2014-06-29

Lapskfamiljen for till torpet på lördagen. Medförande en trimmer för att slå av allt gräs som vuxit sig högt. Tidigare år vid stugan har gräset nötts ner automatiskt varefter, när olika typer av renoveringar pågått kring de båda byggnaderna. Infarten har hållits ren från långt gräs av trafiken upp med material och sedan har flitiga hantverkarfötter nött bort resten.

Hundarna släpptes ut i frihet på tomten och Násti försvann direkt in under huset. Skendräktig som hon är sökte hon en lya och fann en. Matte donade inne i köket med att fästa en sladd intill väggen för att undvika snubbelolyckor och hörde konstiga ljud. Med ensidig hörsel fattade inte Matte varifrån ljuden kom till en början. Hur det ser ut under huset nu undrar Matte......   Ett skvasår kunde senare ses på Nástis ben. En inspektion under kåken kanske är på plats?

Matte gick runt med sin sekatör och rensade i den överblommade Syrénhäcken vid husgaveln. Där är marken täckt av blåbärsris och på slänten mot söder hade de börjat mogna. Matte provsmakade och Aili ville vara med. Modji upptäckte också att blåbären till viss del var mogna och smakliga och gick loss som bärplockare. Aili tittade och lärde. Matte åt blåbär. Modji åt blåbär. Då åt även Aili blåbär! Gick efter sin mamma med nosen begravd i det frodiga bärriset och mumsade och åt med god aptit.

Till saken hör att Aili och hennes syskon delvis är tillverkade av blåbär från denna tomt! Här roade sig deras föräldrar tillsammans och en av parningarna ägde rum här. Därefter åt Modji och Kirous mängder med blåbär tillsammans i skogsbacken. Redan då talade Husse och Matte om Blåbärsknytt! Cirkeln är sluten. Nu äter ett av knytten blåbär på samma ställe. Knyttet Aili var den av hundarna som även upptäckte att smultronen mognat! Här framför huset växer det mycket smultron! Matte fick sin beskärda del även hon. 

När familjen var klar med vad som skulle göras fick hundarna hänga med på en promenad i närområdet. Lösa alla tre. På granntomten intill traktorvägen klöv far med son och dotter ved. Aili var fullt och fast övertygad om att de stod där för hennes skull och de tog gärna en paus i arbetet. Medan lite praktiska saker diskuterades grannar emellan, smet Modji och Aili in genom altandörren..... De var väl inredningsintresserade kan tänka! Men inget ätbart stod framme som tur var. Nyfikna och självständiga hundar! Lapska Vallhundar!

Lite längre bort efter vägen, upp i skogen, kom en ensam ung kvinna gående. Hon skymtade till bakom några buskar. Aili tog saken i egna tassar och rusade åstad och skällde ståndskall på den som rörde sig i skogskanten. Totalt ur hand och totalt ohörsam och Matte skämdes grymt. Husse älgade efter och Matte hade tummen i ögat på de mer lydiga äldre hundarna. När Husse kom fram blev Aili glad och hälsade glatt på den unga kvinnan. Som lättad konstaterade att det endast var en ung och väldigt olydig och väldigt självständig hund. Ingen vuxen och folkilsken hund. Hon hade all rätt att bli förbannad. Men det blev hon inte alls. Konstigt faktiskt. Husse blev däremot arg.  På Aili. Som drabbats av total och akut men temporär dövhet.

Men Aili fick en chans till. Familjen gick ner på den gamla bandyplanen och där gömde sig Husse och Matte lite omväxlande bland sly och bakom en vedtrave. Hundarna fick kollektivsöka från den ene till den andra. Mycket spring och mycket skällande och glada hundar. Så dök en familj med barnvagn och två barn upp i kanten av planen. Samtliga hundar lydde på visselsignal och stannade kvar på kommando hos Matte. Ordningen var återupprättad och Aili fick en tydlig demonstration i hur man uppför sig. Hon var riktigt följsam hela vägen tillbaka till torpet och bilen för färd hem.

Färden gick förbi färjeläget och där fanns ett vagnshjul på Lumpboden. Det skall Matte använda som litet staket mot bäcken framför snickarboden. Där fanns även en gammal ridkompis som nu hade Kinesiska Nakenhundar och gärna ville ordna en provapådag i räddningsmiljö för kompisar med samma ras. Aningen annorlunda! Mattes Gázzi var nyutbildad räddningshund när hon sökte rätt på denna ridkompis försvunna sköldpadda i hennes trädgård! Gázzi nosade i sköldpaddelådan och spårade sedan sköldpaddan kors och tvärs i en mycket lummig trädgård. Hittade till slut sköldpaddan sovande under ett stort blad. 

Duktig Gázzi! Sköldpaddssökhunden.

Antal kommentarer: 0

Namn: E-postadress: Hemsideadress:
Meddelande:
:) :( :D ;) :| :P |-) (inlove) :O ;( :@ 8-) :S (flower) (heart) (star)