Lapska Vallhundarna / räddningshundarna

Gázzi Násti Modji Aili

 

Ansvariga för innehållet är både Husse och Matte. Skriver gör M. i samråd med H. 

UTEDAG

2013-11-14

onsdagen hade Matte en plan. Som sprack. Husse tog med Násti till jobbet, då kvällens träning skulle ske i skolan i närheten. Mattes yngste son skulle komma förbi och solen skulle skina. Alltså kunde Matte få hjälp av en person med långa ben för att älga ikapp upptäctsresande knytt. Ett besök i ekbacken/granskogen tvärs över vägen med knytten vore bra miljöträning. Två knytt var att hålla rätt på. Men när Matte gick ut för att kolla läget lite närmare, stod det klart att vinden var både kraftig och isande kall. Matte vill verkligen att knyttens besök i nya miljöer skall vara odelat positivt och den bitande kalla vinden, var inget man kunde förvänta sig skulle upplevas behagligt av femveckorsknytt i en helt ny miljö. Men ute kunde knytten ändå vara  en hel del denna dag. I lä på glasverandan!

Matte flyttade runt lite saker och fick dit både en halvpall och några koner, utöver allt som redan förvaras där. Utrymmet sträcker sig utmed halva framsidan av huset, med stora skjutdörrar av glas för knytten att titta ut genom. Underlaget består av trätrall framför ytterdörren, fotskrapa av järn och piggig Astro turfmatta, en stor grön "utematta" och en smal gångmatta av okänt material. Detta med olika underlag för knytt är väldigt viktigt. Det finns vuxna hundar som bara gått på några få typer av underlag, vilket är en stor brist i allmänbildningen. Har de som knytt (under präglingsperioden) beträtt och blivit vana vid en mängd olika underlag, är risken för att de skall uppleva något nytt underlag som obehagligt inte så stor. De är redan vana vid det mesta.

På förmiddagen tillbringade knytten ungefär en halvtimme här ute. Tillsammans med Matte som studerade dem och understundom sin mamma som lät dem tanka. Temperaturen ute låg på några få plusgrader och detsamma gällde väl på glasverandan i stort sett. Men här blåste det inte och underlaget var torrt. Plastkonerna tilldrog sig stort intresse och de koordinationstränade på lastpallen. Här gäller det att få med sig alla benen och att hålla balansen! De upptäckte renskinnet som låg slängt över en stol. Avpälsning vidtog, men det satte Matte stopp för. Här finns en liten matplats med terrassvärmare för mysiga ute/inne måltider. Stolsben och bordsben, stövlar, träskor och en hel del annat utgjorde en lämplig miljöbana för små knytt. De använde även varandra som hinder! Alla småbarna älskar att sätta fart och tokspringa i långa korridorer. Här roade sig knytten rejält med att rusa fram och tillbaka på ca 8 meter och låg ett syskon i vägen hoppade de med flyt över hindret. Snyggt såg det ut!

Sonen dök upp och skänkte knyttmamma värdefull egentid på en skogspromenad. Men Modji är kluven. Knytten börjar bli något som hon känner ett ansvar för, men inte vill frotteras med kontinuerligt. Hon stannade och föreföll vilja vända om lite då och då. Men så snart hon var på väg hemåt knatade hon på mer målmedvetet.

På eftermiddagen låg solen på och värmde upp framsidan av huset lite. Ljuset blev härligt och knytten fick ytterligare en utevistelse med lek och bus ute på glasverandan. Det är helt sanslöst vad de springer! Fort går det och inte är de stilla många sekunder. Rätt som det var förenades syskonskaran i en kollektiv brottningsmatch bland alla fällarna i den stora pilkorgen och signalerade sedan att nu var de trötta och ville sova. Varför de bars in i köket igen.

När de sovit färdigt var sonen behjälplig med att hålla knytten ett och ett utomhus, för porträttfotografering i dagsljus. Vinden fick dem att se lite storögda ut till en början, men lite lä hittades och några hyfsade bilder blev det. Öronen börjar bli halvresta här och där och till och från och i motvind anade man ett mer vuxet utseende. Ready for takeoff! Rakt utstående öron är rätt charmingt! På en valp.

På kvällen kom besök som ville prata Lapsk. De började upptäcka hur heterogen rasen är och ville göra sig en bild genom att träffa flera Lapska från olika håll och kanter. Grundlig research och ett framtida väl genomtänkt hundköp. Sådana besök är mer än välkomna. Olika pusselbitar behövs för en bra bild. Rasen är farligt söt och appellerar till många som bara ser utsidan och inte förstår att Lapsk är en arbetshund. Sorgligt. Trist med omplaceringar av unghundar som bara är som man kan förvänta sig av självständiga och aktiva tonåringar.  Måtte fler upptäcka att Lapsk kan vara en härlig träningskompis! Så att fler frågar efter arbetsegenskaperna. Många säljs som rena sällskapshundar och många valpar är på gång. Förhoppningsvis finns det en hel hög med väntande hussar och mattar nu, som vill ha en Lapsk för att köra bruks med eller jobba med på annat sätt. Förhoppningsvis får de meningsfulla sysselsättningar och bli till enbart glädje i sina familjer.

Husse och Násti kom hem nöjda efter kvällens träning, där även Nástisonen Lime varit med. Násti fick ett frisök med två figgar och en var riktigt klurigt placerad uppe på rör under taket. En ny lega. Hur figgen kom dit begriper inte Matte. Inte Husse heller, som tvingades konstatera en viss åldersskillnad. Imponerande var det icke desto mindre.

Antal kommentarer: 0

Namn: E-postadress: Hemsideadress:
Meddelande:
:) :( :D ;) :| :P |-) (inlove) :O ;( :@ 8-) :S (flower) (heart) (star)