Lapska Vallhundarna / räddningshundarna

Gázzi Násti Modji Aili

 

Ansvariga för innehållet är både Husse och Matte. Skriver gör M. i samråd med H. 

UNGAR! Ett obehagligt tandläkarbesök.

2016-05-04

Tisdag.

Matte tog en morgonpromenad med hundarna och begav sig sedan till tandläkaren. Vilket blev en mycket obehaglig upplevelse. 

Resten handlar inte ett dugg om hundarnas dag. Men hade kunnat beröra dem i allra högsta grad, om Matte inte kommit hem välbehållen efter att ha hamnat mitt i en skara ouppfostrade ungars livsfarliga lek.

Är det verkligen rimligt att en mobb på ett gäng tolvåringar skall få tre vuxna kvinnor att stå sig slätt och känna obehag? Är det rimligt att Matte skall riskera att bli svårt skadad och sedan hotas av ett gäng ettriga tovåringar. Är det rimligt att en ettermyra till liten tjej skall få med sig ett helt gäng klasskompisar och hota personal och patienter? 

Så klart det inte är. Men det är vad som hände när det var lunchrast i Karbyskolan. Strax intill den tandläkarmottagning som Matte var på väg till.

Matte svängde av vägen in mot den stora parkeringen, med en buss strax framför sig. En buss som gjorde en U-sväng in på busslingan vid busshållplatsen. Mellan vägen och parkeringen. Matte fick då se en liten tjej komma farande som en missil på gångvägen och rakt ut mot bussen! Sittande på en skateboard! Mattes hjärta stannade nästan för att i nästa ögonblicka skena vilt. Tjejen försvann nämligen bakom bussen och Matte såg en trolig svår olycka/dödsolycka framför sig. Men tjejen på brädan lyckades mirakulöst  klara sig undan med livet i behåll. Matte blev stående med bilen vid övergångsstället, då ett koppel med ungar på brädor kom susande rakt ut över vägen som leder in till parkering och busshållplats! Rätt ut i trafiken kom de! Sittande på sina brädor. Så stannade en grabb och viftade åt Matte att passera. Vägen var fri och bilen fick börja rulla, när Matte i ögonvrån såg ännu en unge komma farande på gångvägen från höger! Matte stampade på bromsen och undvek att köra på/bli påkörd av brädungen med en hårsmån. Hupp! Vad hände egentligen? Snabbt som tusan gick det. Farten på brädan var otroligt hög! Matte hade ännu inte fattat vad ungarna höll på med.

Matte kom till slut in på parkeringen, lämnade bilen och började gå gångvägen fram mot tandläkarmottagningen. Då hördes ljud bakifrån och Matte vände sig om. En skara ungar kom nu i bredd bakifrån mot Matte, sparkande sina brädor tillbaka mot skolan. Fort gick det och någon plats för andra än ungskocken fanns inte. Matte måste dra sig undan för att inte bli påkörd bakifrån. Här var det helt klart ett gäng sjätteklassare på brädor som ägde marken! Men Matte skulle till tandläkaren och med full uppsikt bakåt stannade Matte upp för att korsa gångvägen till entrédörren. Kusten föreföll klar åt alla håll för säker passage. Då såg Matte i ögonvrån en bräda med sittande passagerare komma ur en kurva i backen bortom mottagningen rakt mot Matte! I vansinnesfart på den asfalterade gångvägen med nerförsbacke från skolan, roade sig ungarna på lunchrasten! Sikten var skymd vid tandläkarmottagningen. Ungarna hade noll koll!

Förblindade av fartens tjusning och grupptrycket belv leken bara vildare och vildare. De riskerade inte bara sina egna liv när de körde rakt ut på busslingan och infarten till parkeringen. De riskerade även liv och hälsa på alla som var på väg till eller ifrån skolan eller tandläkarmottagningen längs gångvägen!

Matte blev stående en stund och tittade på vansinnesleken på allmän mark, en gång och cykelväg där även bilar med rörelsehindrade kör in emellanåt.

Till slut vaknade den gamla dagmamman till liv och Matte kände ett behov av att få stopp på denna idiotiska och mycket farliga "lek". Här behövde någon helt klart ingripa, innan någon svårupptäckt unge hamnade under bussen eller en bil!

Så förbannat korkat och naivt tänkt av en gammal kärring som inte hängt med utvecklingen. Men har läst notiser om ungar som både rånar och mördar sina kompisar. Med ens väcktes Matte till verkligheten. Matte försökte komma till tals med barnaskaran för att få dem att fatta hur nära det var att tjejen mosats av bussen eller kompisen hade kört in i Mattes bil, eller en annan kompis fällt Matte genom att med brädan meja ner henne.

Först fösökte ett gäng helt sonika bara köra på Matte. Sedan blev det ett jävla liv när Matte inte gav sig utan ville få dem att förstå att de riskerade att meja ner gamla människor som skulle till tandläkaren och inte kunde hoppa undan så snabbt. Ungarna började vråla om sina rättigheter att vistas på allmän mark och både tandläkare och sköterska kom ut och försökte få stopp på denna vansinniga lek utanför mottagningens dörr. Nytt sedan dagen innan och den började med sommarvärmen. Den escalerade på tisdagen. Tre vuxna kvinnor stod sig slätt mot ett gäng synnerligen stöddiga, kaxiga och ettriga ungar!? De påminde mer om en skock apor än skolbarn på lunchrast. En stackars grabb försökte förgäves dämpa sina kompisar.

Så försvann de när sköterskan kom ut och meddelade att hon ringde rektor. För att omedelbart komma tillbaka utan brädor. En lite mindre skara ledda av den minsta av dem alla. En otäckt aggressiv tjej som hade mobben bakom sig när hon klev in på tandläkarmottagningen och var påtagligt ilsken och påhejade av gruppen som stod bakom.

Ett gäng ettriga, hotfulla och arga tolvåringar tog sig alltså in på en tandläkarmottagning och gapade och skrek, bara för att Matte av omtanke försökt rädda deras liv i slutändan. Genom att få dem att förstå det livsfarliga i deras lek.

Men lunchrasten tog slut och ungarna måste tillbaka till skolan. Rektorn var underrättad, så även kommunen om behovet av att spärra backen för brädåkande ut i trafiken. De skulle "titta på det".

Att ungarna åkte bräda nerför en backe som en kul lek var väl illa i sig, men de begrep inte bättre och är man vuxen och ser sådana farligheter har man ett ansvar att ingripa anser Matte. För deras egen och andras säkerhet.

Men att en skock sjätteklassare kan uppträda så aggressivt och påtagligt hotfullt mot tre vuxna kvinnor, som försöker få stopp på en för omgivningen och ungarna själva farlig lek, skrämmer ofantligt!

Det är mer än skrämmande att en skock ungar anser sig ha rätt att hota med att "anmäla" alla vuxna som på något sätt hindrar dem att göra som de vill, när de vill och var de vill. 

Var fanns föräldrarna när de växte upp?

Inte konstigt att en motorcykelsnubbe, ung vuxen, anser att omgivningen skall anpassa sig när han vill rusa motorn på sin båge mitt i natten och grannarna skall finna sig i detta, samt se till att det är tyst när han själv och sambon skall sova på förmiddagarna.

Empati, respekt, hänsyn! Hallå! Vart tog ni vägen?

Ungjävlar! Men vems fel är det egentligen? Föräldrar! Skall det vara så här? Inte konstigt att skolpersonalen går på knäna när ungarna hotar med polisanmälan om någon vuxen ingriper.

Ja, det var en chock att se detta på nära håll. Denns barnaskaras medvetenhet om att de i grupp kan skrämma vuxna. Så stöddiga!

Nu var de rätt småväxta och tolv år. Hur är de om fem år? Brottby kallas även Crime Village och sönderslagna/brända bilar på infartsparkeringarna är inte ovanligt. Särskilt på sommarlovet. Skolan har sedan åratal ett rykte som får föräldrar att välja mer avlägsna skolor för sina barn.

Vad gör samhället för att få dessa ungar att bli goda medborgare/medmänniskor i framtiden?

 

 

Antal kommentarer: 1

2016-05-04 12:29:54 - Christina, christina.mikkelsencm@gmail.com

Man blir alldeles matt! 12-åringar! Vad är det som händer i samhället! Total avsaknad av empati, respekt hänsyn, skrämmande! Och var är föräldrarna? Lärarna i skolan vågar ju inte göra någonting då blir de ju anmälda direkt. Vart är vi på väg och hur har det blivit så här?
Christina
Namn: E-postadress: Hemsideadress:
Meddelande:
:) :( :D ;) :| :P |-) (inlove) :O ;( :@ 8-) :S (flower) (heart) (star)