Lapska Vallhundarna / räddningshundarna

Gázzi Násti Modji Aili

 

Ansvariga för innehållet är både Husse och Matte. Skriver gör M. i samråd med H. 

SOLIG HEMMADAG

2015-09-21

Söndagen fick bli en hemmadag. Hemmet måste få lite tid så här fram på höstkanten. Nu sken solen verkligen, så som väderrapporten spått innan helgen! Men morgonen var kall med bara nio grader, så Husse och Matte skyndade inte ut. Lite datorarbete framför brasan och glasverandavistelse för familjens två väktare Modji med dotter Aili blev det inledningsvis. Násti njöt av brasvärmen i stugan. Det äldre gardet inomhus förlitade sig på att den yngre generationen sörjde för deras säkerhet ute i kylan. Flockkänsla.

Vid tiotiden hade solen hunnit få upp temperaturen lite och Husse kunde börja med fönstertvätten. Matte har tidigare gnuggat och skrapat för hand enligt gammal modell, men nu har Husse hittat en eldriven apparat som han ville testa. Enligt reklamen var den superbra! Ett enplanshus är praktiskt när man skall tvätta fönster. Husse tog sig gradvis runt stugan, apparaten måste läggas på laddning med jämna mellanrum. Matte ägnade sig åt växtligheten och gick runt med sax och sekatör och beskar lite här och där. De så kallade JAS-månaderna har snart passerat. Vildvinet upp efter bergväggen vid sidan av huset börjar skifta i rött och är mycket vackert, men måste hitta rätt riktningar för att ta sig vidare i livet och Matte guidade med hjälp av skyffeljärnet. Fångade slinga efter slinga och häktade upp allt som vuxit till sig och blivit hängande.

Hundarna hade fullt upp med alla som under dagen passerade stugan till fots. Promenadväder var det! I stort sett skötte de sig bra hela dagen. Inget skällande, bara nyfiket tittande. Men mot slutet av eftermiddagen sprack det för Aili. En häst i trav fick henne lite upphetsad och hon glömde att hon aldrig skäller på hästar. Men hon kom ihåg det rätt snabbt när Matte hade åsikter. Modji sitter på trappen och säger då och då "uff"  när någon passerar. Vilket Matte bara hör när hon står helt nära, men Aili gärna följer upp ner mot staketet och kommer det då ytterligare ett "uff" från hennes mor och mormor Násti dessutom hänger på för att kolla närmare, har Aili aningen svårt att hålla in några enstaka skall. Men oj vilken skillnad mot före sommaren! Vid några tillfällen ville Matte att hundarna skulle skvallra för godis, för att helt lämna staketet när någon större grupp passerade med hund och stannade upp för att titta på Lapskflocken. Ett onödigt irritationsmoment för de hundar som vaktar sin tomt. Skvallrandet in i köket för godis, satte dock sina mycket påtagliga spår på köksgolvet! När hundarna kom raka vägen in från den vattendränkta gräsmattan med smetig lerjord i botten....  Fina grå tassavtryck som ett shablonmönster över hela golvet.

När alla fönster var tvättade liksom köksgolvet, påbörjade Matte en söndagmiddag och Husse tog en skogspromenad med hundarna. Solen sjunker snabbt bakom den högsta granen i skogskanten och middagen intogs på glasverandan i värmen från en terrassvärmare. Helgens utställningsresultat och en lång arbetsdag hemma firades med varsin iskall nubbe till kycklinggrytan. Den vackra kvällshimlen över skogen i väster,syntes mycket bra genom nytvättade, klara och fina fönster! Duktig Husse!

 

Antal kommentarer: 0

Namn: E-postadress: Hemsideadress:
Meddelande:
:) :( :D ;) :| :P |-) (inlove) :O ;( :@ 8-) :S (flower) (heart) (star)