Lapska Vallhundarna / räddningshundarna

Gázzi Násti Modji Aili

 

Ansvariga för innehållet är både Husse och Matte. Skriver gör M. i samråd med H. 

RYKTEN

2014-06-03

Matte tillbringade måndagförmiddagen med att försöka leka researrangör. Hittade boende under högsäsong som tillåter hundar och båttider som kan passa. Ett helgläger för träningsgruppen känns som något trevligt att se fram emot. Sex Lapska Vallhundar far till Åland för räddningsträning! Násti med barn och barnbarn plus en som inte hör till släkten, men väl till "familjen" / träningsgruppen. Mitt på Åland finns ett fint ruinområde för hundträning.

Efter morgonpromenaden begav sig Matte ut på en längre "promenad" med hundarna i området. Då sittande på sin trehjuliga elmoppe. Även denna moppepromenad blev i form av lite intervallträning. Mycket för att hålla Aili alert och sluta försöka dra Matte och moppen endera framåt eller ner i diket. Några kortare pass med ökad trav i ringträningssyfte blev det också. Får man ställa ut hundar sittande i permobil? Man får ju tävla bruks. Måste man ha handler om man är handikappad? Tillfälligt eller permanent. Undrar Matte som själv inte kan springa med sina hundar på helgens utställning.

Här ute i skogen bor det inte så många och på sina moppeturer med hundarna dagtid har Matte hittills inte mött något stort antal människor. Några har passerat med bil. Hänsynsfullt och hälsat. Några har blåst förbi, strykande tätt intill och lämnande Matte och hundarna i ett dammoln med grus i ögonen och skitiga glasögon för Mattes del. Samt en stor besvikelse på total avsaknad av hänsyn mot sina medmänniskors väl och ve.

Men ryktet om Mattes transportmedel har färdats även till dem som endast besöker sina stugor vid enstaka tillfällen. Flera gånger den senaste tiden har Husse fått försynta förfrågningar om vad som hänt Matte. Svår sjukdom har misstänkts. Medkänsla och oro har uttryckts. Förvåningen har varit stor när Husse berättat om sättet att lösa promenerandet / motionen av hundarna när Matte inte kunnat cykla med dem längre. Eller gå långa och fartfyllda promenader. Man har inte ens känt till att sådana trehjuliga elmoppar finns. Enligt företaget är det inte alls ovanligt att de säljer ett fordon för tillfälligt bruk efter benbrott eller operationer till bland annat hundägare.

Husse och Matte förundras över hur fort ett rykte om Mattes handikappfordon på hundpromenaderna har spritt sig i ett fritidshusområde. Kommentarerna har varit mycket positiva över sättet att lösa ett problem när man fått veta anledningen. Matte tackar för visad oro och omtanke! Men ryktet om hennes handikapp har varit betydligt överdrivet. Ännu kan Matte gå med hundarna en sväng i skogen. Vilket hon är djupt tacksam för. Åldern kommer ikapp. Det är bara att tugga i sig. Göra det bästa av situationen. Men lite orättvist känns det när åttioåringarna stavgår i raskt tempo. Utan artros.

Husse klippte gräs och Matte fixade med blommor på kvällen. Hundarna njöt av en lagom varm kväll utomhus. Aili har sina IKEA-råttor som favoritleksak just nu. Hon bär ut dem och kastar runt dem och jagar dem. Ställer dem någonstans och gör något annat. Av någon anledning hamnar de alltid på fötterna. En stor svart råtta stod i skuggan under Luktolvenet och stirrade på dem som gick förbi. Den lilla bruna råttan stod framför ytterdörren och vaktade på verandan. Gulligt med småbarn i huset! Småbarn föresten. Aili är nu åtta månader och könsmogen när som helst.

Tisdag f.m.

Husse fick just larm om ett akutsök på Djurgården i kväll. Jobb för Modji.

Antal kommentarer: 0

Namn: E-postadress: Hemsideadress:
Meddelande:
:) :( :D ;) :| :P |-) (inlove) :O ;( :@ 8-) :S (flower) (heart) (star)