Lapska Vallhundarna / räddningshundarna

Gázzi Násti Modji Aili

 

Ansvariga för innehållet är både Husse och Matte. Skriver gör M. i samråd med H. 

TRÄNING MED HUNDSTÖRNING

2019-02-14

 

Onsdag.

Kvällens träning var åter förlagd till den stora sjukhuskällaren, bestående av många olika rum och utrymmen med en "centralhall", i vars anslutning hundarna ligger uppbundna. Tränade gjorde två Lapska tikar, två Lapska hanar, en Jaktlabbekille och en Springertik.

Matte hade tänkt till för att variera träningen i ett välanvänt och välkänt område. Förra veckan fick Aili söka mycket tomt med gammal vittring och en enda, men svårt placerad "guldfigurant". En uppgift hon tog sig an och löste på ett mycket bra sätt.

Denna vecka testade Matte ett helt nytt koncept. Att träna med störning av olika slag har Matte alltid gjort, då det är viktigt för att hundarna skall lära sig att fokusera på sin uppgift och inte annat runt omkring. Något man behöver träna oavsett vad man gör tillsammans med sin hund! Är hunden inte van vid att det pågår aktiviteter i området eller händer saker under ett träningspass, är risken stor att hunden störs ut i ett skarpt läge. Som kan vara ett sök efter en saknad person, en vallningsuppgift, en tävling i någon hundsport, eller ett prov.

Nu bad Matte hanhundägarna i träningsgruppen om hjälp med att vara störning, medan Aili skulle frisöka igenom alla rum för att hitta två gömda personer. En i vardera änden av området. Hanhundägarna skulle gå med sina hundar kopplade i området och försöka vara så störande som möjligt. De skulle helt enkelt var i vägen för Aili när hon jobbade. Tanken var även att detta blev en träningsuppfift som involverade hela träningsgruppen samtidigt. Några fick gömma sig, några fick vara störning och en körde hund. För de tre hanhundarna blev det ju en träningsuppgift att gå omkring i området med två figuranter, vars vittring även de kände så klart! I konkurens med varandra och Aili och tvärtom, skulle hundarna med stor säkerhet alla uppleva sig vara satta i sökarbete samtidigt! Vem skulle fynda först och få godisbelöningen?! Men hanhundarna var bara störning och skulle aldrig få fynda, vilket de själva inte hade en aning om. De skulle få egna sök!

Matte kunde nu gå med bara en krycka inomhus och Aili sattes i arbete som vanligt i början av sökområdet. Hon fick själv välja sökmönster och i vilken ordning hon ville genomsöka alla utrymmen, enligt hur hon tog vittringarna. Med tre kopplade hundar som minglade, ville Matte även se om Aili skulle välja att undvika dem, eller söka upp dem. Aili valde jobbet framför allt annat! Hon ignorerade fullständigt de tre hanhundarna, som enligt Mattes önskan verkligen var nära inpå hela tiden. Förarna var mycket uppmärksamma på Ailis rörelser och gick efter och i vägen för henne. Hon parerade och jobbade med nosen och fyndade rätt snart Husse, gömd i ett rum längst bort i det största fläktrummet. Där skallmarkerade hon fint och länge medan Matte tog sig hela vägen dit. Efter belöning sattes hon åter i arbete och på tillbakavägen genom det långsträckta och stora rummet hade alla de tre hanhundarna "råkat" hamna i vägen för henne. Hon såg dem inte. Hon jobbade.

Vidare genom rummen jobbade Aili med de tre kopplade kompisarna i närheten hela tiden och kommen till det bortersta stora rummet i vinkel var hon lika fokuserad som från starten. Inga kontaktförsök med de andra hundarna och inte lät hon sig störas. De å andra sidan fick inte heller ta kontakt! Hon hade ett jobb att sköta och då fick väl alla andra göra vad de ville. Helt rätt attityd! Den andra figuranten fyndades och Aili belönades under applåder från den nu samlade gruppen. En övning där fyra hundar samtidigt fick bra träning. Ingen fick ta kontakt med någon annan.

Modji fick ett likadant sök och nu anslöt sig Aili till den "störande hundgruppen". Matte ställde sig mitt i en dörröppning för att se hur Modji skulle tackla hindret, när hon ville in och söka igenom rummet. En normalstor dörröppning lämnade inte mycket utrymme för Modji att passera och hon hade inte ens en figurant eller vittring som skulle vara dragkraft inifrån rummet. Modji visste att ALLA rum skulle avsökas noga utan att någon uppmanade henne, varför hon bara skulle in! Oavsett eventuella hinder i dörröppningen! Varför Modji i full fart sprang mellan Matte och den kopplade Aili, under kopplet, utan att sakta ner! En imponerande målmedvetenhet under arbetet av en hund som älskar att söka efter försvunna människor mer än något annat! Mor och dotter, lika ambitiösa och hängivna när de får göra det de älskar mest av allt.

Fortsättningsvis under kvällen så upptäcktes ett nytt gömställe efter alla år! Hundarna var inte alls beredda på att en figurant kunde befinna sig under golvet! Är man tillräckligt nyfiken och pillar upp en golvplatta, samt klurar ute lite kring konstruktion och ledningsdragningar så kan oanade möjligheter öppna sig! Rent bokstavligt. Inte blev detta lätt för hundarna inte! Så väldigt bra det blev!

Tack alla för bra träning ännu en gång!

 

Antal kommentarer: 0

Namn: E-postadress: Hemsideadress:
Meddelande:
:) :( :D ;) :| :P |-) (inlove) :O ;( :@ 8-) :S (flower) (heart) (star)