Lapska Vallhundarna / räddningshundarna

Gázzi Násti Modji Aili

 

Ansvariga för innehållet är både Husse och Matte. Skriver gör M. i samråd med H. 

TID FÖR ULTRALJUD

2018-06-26

Måndag.

Matte startade dagen med att försöka komma fram till tidsbokningen på Ulltuna. Gav till slut upp den raka vägen via en himmelens massa knappande med upptagetton i slutändan och hittade en omväg och fick ett direktnummer till röntgenavdelningen. Där bokades en tid onsdagen den 4 juli i ottan. Vilket innebär en mycket tidig uppstigning och med tanke på att Aili måste vara fastande är det bra. För henne! En timmes restid har Lapskflocken dit. Ett ultraljud gör Matte av flera skäl. Dels för korrekt fodergiva och hantering av Aili i största allmänhet och dels för er som väntar på en Aili-Äijävalp. Samt för egen planering av aktiviteter i sommar/höst. Ett läger och en lagtävling är på gång och karenstider skall beaktas. Så dräktig eller inte dräktig - det vill Matte veta så snart det går. 

Efter en Midsommarhelg med diverse aktiviteter av olika slag for Lapskflocken ut till sitt Torp/stora hundgård med stor hundstuga vid kusten, för en semesterdag. Bara vila och lugn och ro. Inga bilar som passerar och knappt några människor i rörelse. Enstaka djur på hygget och i skogen utanför staketet intresserade Aili till och från. Modji gick i viloläge efter den sedvanliga patrulleringen längs med staketet. Husse och Matte fikade, vilade benen, läste och mådde gott. Matte tränade med kameran i nya mobilen.

I kvällningen återvände flocken till huvudreviret, även det en stuga i skogen. Hundarna höll sig ute hela kvällen med Matte, som pysslade lite med sina blommor till dess knotten tog överhanden. Efter helgens stora mängder regn har de återuppstått tyvärr. 

När man går där och klipper bort vissna blommor far tankarna och ett möte och en fråga har satt spår. "Varför berättar ingen det om rasen?  Varför berättar man inte att många Lapska gärna driver vilt, har vaktinstinkt, att rasen mognar sent, har lätt att ta till skall, är mycket självständig?"

Varför frågar man som valpköpare bara efter en "robust hund som gillar att gå i skogen och i fjällen ibland"? Inte efter en arbetsduglig hund med stor motor, stor uthållighet i arbete, stor arbetslust, stor självständighet och stor problemlösningsförmåga i kombination med stor sammarbetsförmåga?

Antal kommentarer: 2

2018-06-26 13:52:52 - Frågeställaren

Nu skriver jag utifrån mina upplevelser och min hund. Som förstahundsköpare är det svårt att veta exakt vilka egenskaper man vill ha hos sin hund. Man söker information på nätet, läser om egenskaper och jämför mot sina egna kriterier.
Om man spanar runt på nätet så hittar man tex wikipedias beskrivning: ”Temperament: Foglig, Vänlig, Energisk, Skallbenägen, Lugn”. Det låter ju bra, men med facit så är detta inte som jag skulle beskriva rasen. Och angående skallet så hittar man många trådar där det bara beskrivs som en träningsfråga och ifall man från ung ålder tränar är det inget problem att styra detta. Jag tror att detta kommer vara en livslång träning med att styra när det är okej att skälla och inte. Om man sedan tittar vidare så hittar man sida upp och sida ner med bilder på lösa hundar ute på olika fritidsaktiviteter. I och med att det sprids så mycket information av det här slaget så blir ju det reklamen för rasen, men detta är bara ett ytterst litet urval och som reklam blir det mycket fel. När man sedan har fått hem valpen och man fortsätter att se den som ”reklamen” visat så börjar man nästan undra om något är fel. Detta är inte den söta lösa hunden som ligger tyst bredvid en brasa i skogen. Detta kan bli mycket tufft att tackla, man förstår inte hunden och dens behov. Nu har vi hittat varandra och jag förstår honom och hans behov mycket bättre, det är ingen dans på rosor men vi tacklar detta tillsammans och har roligt på vägen.

2018-06-26 19:03:58 - Anneli med LVH

Om frågeställaren är den jag tror den är så är dennes hund en riktigt lyckligt lottad LVH som hamnat i en sådan flock(flower)! Om det inte är det så får även den hunden vara tacksam som fått en så förstående och öppen matte/husse. Relativt få LVH förunnat om man ser på alla kastreringar och blocketannonser när de når dryga året de senaste åren. Hoppas man får få följa er väg då jag känner igen mig alltför väl i er med såsom jag hade det med min första LVH. Jag hade också läst en hel del innan om rasen och besökt presumtiva kennlar (varav jag valde bort några direkt efter att jag varit där) och besökt utställningar då det var där man hittade/hittar på uppfödarna, inte på förslagsvis appellplanerna tyvärr där de borde vara .. innan jag tillslut ställde mig i valpkö och bytte ras 2002. När jag gång på gång under min hunds uppväxt frågade uppfödaren vad det var för fel på honom, vilken bokstavskod jag kunde sätta på honom, fick jag tyvärr ingen större hjälp. Inte heller av specialklubben eller de som sades vara"kunniga " på rasen i Sverige. Jag var ingen förstagångshundägare men har aldrig stött på dess like till hund, vare sig före eller efter honom. Tur jag hade bra träningskompisar ;).
Jag kan inte annat än att hålla med "Frågeställaren" i det denne beskriver LVH och det mycket mindre korrekta som tyvärr finns att läsa om denna, världens bästa ras, på bl a sociala medier.
Men så länge vi har uppfödare som inte följer avelsrekommendationerna för vår ras och "gör" något med sin hund utan bara "avlar på" och på sin höjd överlåter sådant till valpköpare, kommer LVH gå en mycket dyster framtid tillmötes, som så många andra raser tyvärr. Tänk så många bra LVH som blivit kastrerade och fått byta flockar i omgångar på grund av att de sålts under "falsk flagg"?
För vår ras skull borde det, som jag påtalat i MÅNGA år, från början införts något sorts arbetsprov INNAN de ska till och avlas på när rasen togs in till Sverige.
Smått uppgivna hälsningar!

Anneli med flock
Namn: E-postadress: Hemsideadress:
Meddelande:
:) :( :D ;) :| :P |-) (inlove) :O ;( :@ 8-) :S (flower) (heart) (star)