Lapska Vallhundarna / räddningshundarna

Gázzi Násti Modji Aili

 

Ansvariga för innehållet är både Husse och Matte. Skriver gör M. i samråd med H. 

ÄNTLIGEN TRÄNING

2018-06-21

Onsdag.

Äntligen var det träningsdags igen! När Matte tog fram träningsväskan kollade Modji noga så att allt var med! Framför allt snusdosorna! I vilka belöningsgodis förvaras hos figuranterna, för undvikande av "självservering" vid fynd.

Dagen hade börjat med strålande sol, men molnen hopades och regn väntades. Regnkläder måste letas fram ur gömmorna efter en mycket lång tids torka. Träningsplats den här kvällen var en bergtäkt/kross där det kan blir rätt geggigt på sina håll vid regn. Tränade den här kvällen gjorde familjens två Lapska tikar, två Lapska killar och en Labbegrabb.

Det första momentet denna kväll var hissning av hundarna i lyftsele. Här finns många olika ställen där detta kan arrangeras. Man måste ha tillgång till något hållbart och högt placerat att fästa linan med block i, för att kunna hissa en hund ett par meter ovan marken. Något en räddningshund måste klara av utan att slås ut. Man låter hunden hänga där en stund och sedan firas den ner och får omedelbart gå ut på ett sök efter en figurant eller flera. Skulle någon hund reagera med rädsla avbryts naturligtvis övningen omedelbart! Vilket bara hänt vid ett tillfälle av alla tillfällen under över tjugo års tid som Husse och Matte tränat detta i kurs- och övningssammanhang. Det var under en "provapådag". I ett skarpt läge kan det vara så att man måste hissa upp eller fira ner hunden för att låta den söka av ett område dit den inte själv kan ta sig. I sjöräddningen kan både förare och hund behöva firas ner och hissas upp från och till en helikopter.

Alla hundarna tog denna övning med ro och jobbade fint utan stresspåslag efteråt. Även Labbegrabben som gjorde detta för första gången! Härligt att se så stabila och coola hundar under hantering och arbete! Aili är nyparad och inplantation är aktuell, varför Aili inte hissades upp, hon har gjort det förut. Hon fick även ett sök i lina för undvikande av vådliga klättringar. Matte är inte pjoskig normalt, men väljer  att inte riskera något avseende dräktighet.

Samtliga hundar fick sök där de hade fyra figuranter att leta rätt på och markera, i den del av området som valts som träningsplats den här kvällen. En massa utspritt "byggskrot" i utkanten av bergtäkten. Samtliga hundar skötte sig fint, trots lite luriga vindar stundtals, där vinden slog mellan en jättehög med grus och en slänt på vardera sidan om sökmrådet.

Regnet? Det blidde inget! Mer än lite duggande som drog bort snabbt och sedan skingrades molnen!

Tack alla för en givande träningskväll tillsammans igen!

 

 

 

Antal kommentarer: 0

Namn: E-postadress: Hemsideadress:
Meddelande:
:) :( :D ;) :| :P |-) (inlove) :O ;( :@ 8-) :S (flower) (heart) (star)