Lapska Vallhundarna / räddningshundarna

Gázzi Násti Modji Aili

 

Ansvariga för innehållet är både Husse och Matte. Skriver gör M. i samråd med H. 

AILI ASPIRERADE PÅ GASTPLATS

2016-07-03

Lördag.

I fyra dagar är det segelbåtar som dominerar i Stockholm! ÅF Offshore Race - Gotland runt! På lördagen och söndagen gick starterna. Om ni inte har promenerat längs stränderna på Skeppsholmen och Kastellholmen så har ni något kvar att göra vid ett Stockholmsbesök! Här börjar skärgården! Promenerar man där en dag som denna lördag, då den ena långa bryggan efter den andra, totalt fem stycken, är fullbelagda med den ena segelbåten större och flottare än den andra från många länder, så är det svårt att tro att man befinner sig i en storstad/huvudstad! 

Nu var det dags igen. För ett år sedan debuterade Aili på detta event. Nu som då fick hon traska ut på den ena piren efter den andra, för att titta på fina segelbåtar med segelbåtsuppfödda Matte. Husse hittade en bekväm bänk på fast mark och njöt därifrån av folklivet. Han matade varken duvor eller måsar! Några båtar hängde han med ut och tittade på. Matte och Aili hamnade, tillsammans med andra besökare, mitt i förberedelserna inför starten med de större båtarna. Kors och tvärs över bryggorna låg inkopplade sladdar och även en hel del utrustning. Någon packade ett segel, andra bar ombord skaffning. Snubbelrisk! En finne i samspråk med svenska båtgrannar kommenterade svensk starköl! Om det var positivt eller negativt är Matte lite osäker på. Det var något med alkoholhalten....

En del besättningar hade besök av familj och vänner inför avfärden och en flyvästförsedd Pudel försökte locka Aili ombord! Hon var inte den som var den och hade gärna nappat på inbjudan om inte kopplet hindrat henne! Ett barn hoppade ombord på en av båtarna just som Aili passerade och Aili hängde gärna på och hade äntrat båten om inte kopplet hindrat henne! Rätt som det var upptäckte Aili att en av alla människorna överallt fallit överbord! Hon uppmärksammade Matte på att en person låg i vattnet intill fören på en av båtarna. Aili gick fram till bryggkanten och lutade sig ner och tittade förundrat. Han avvek rätt kraftigt där han låg, iklädd dykarutrustning med snorkel och  cyklop och Aili blev mycket nyfiken på honom! Matte uppfattade det som att han skrubbade botten ren från påväxter. Här gäller det att inte ha något onödigt vattenmotstånd, skrovet skall vara slätt som en barnrumpa. Matte lät Aili studera dykaren noga och han såg lätt road ut från sin position ett par meter ut från bryggan. Aili fick beröm och godis för att ha uppmärksammat en människa i vattnet. Träning! Ett kanonbra tillfälle för Aili att bli medvetandegjord om att så här kan ett sök också se ut. Att gå på dessa flytbryggor i den mycket kraftiga och byiga vinden var också träning. Lätt svajiga som de var.

Från Skeppsholmen gick promenaden ut på Kastellholmen och på vägen passerades några mycket vackra trädgårdar intill stranden. På vattnet var det ett surr av skärgårdbåtar på väg in till eller ut ur stan och vid Stadsgården låg två stora Finlandsbåtar och väntade på avgångstid. Små och snabba båtar låg bereddda att stoppa gästande privatbåtar från att ta sig längst in mot bryggorna. Där var det redan knökfullt och vandrarhemmet Af Chapman låg där nyrenoverat och glänste längs strandkajen. Ett fint gammalt segelskepp mitt emot slottet. Nationalmuséum är tyginpackat och inte lika fint som det brukar. Hela vägen från brofästet på Skeppsholmen till den yttersta udden på Kastellholmen längs strandlinjen mot Södermalm, var det aktiviteter av olika slag. Man fick testa segling i småbåtar och visst lockade det! Om det inte vore för de mycket kraftiga byarna och kastvindarna, som krävde snabba pareringar och sidbyten i båten för balansen och undvikande av kantring. En mycket liten båt reagerar blixtsnabbt och snabb måste man vara för att inte bli blöt när seglet slår över och båten kränger i kryssen! Inte vill man få bomen i skallen heller. Matte tvivlade på sin snabbhet och smidighet i en mycket liten segelbåt...  Men nog såg det härligt ut! Skota hem och skota ut, ducka för seglet och burka när det lutar. Gamla seglarminnen väcktes till liv.

Efter lite mat i magarna och musikunderhållning av det ljudliga slaget nedanför Moderna Muséet, vandrade Aili med familj hemåt längs kajen mot Nybroviken och här finns en möjlighet för besökande lyxbåtar att förtöja, Stocholmare och besökare till glädje. Ögongodis var denna jättebåt med mycket vackra linjer från Georgetown i Västindien-Caymanöarna. En mycket långväga turist.

Så långt skulle inte Aili resa. Hon fick ta tunnelbanan ut till Universitetet, där familjen parkerat bilen på en för för stadsbesökare under helgerna tydligen okänd och nästan öde parkering, mycket nära T-banestationen. I veckorna är det säkert fullt här.

Husse och Matte hade felbedömt Aili totalt visade det sig. Hon spåddes vara trött efter fyra timmar i vimlet. Men icke. Hon drog igång sin mamma Modji på vilda jaktlekar över gräsytorna! Övertrött? Icke då! Inte gick hon in och vilade under matbordet inte. Aili var alert och pigg och hade inga tankar på sömn förränt inpå kvällen när knott i mängd drev familjen inomhus. Nu är uterummet en välsignelse! Här tillbringade Matte och hundarna kvällen när Husse tittade på fotboll. Men de sista straffarna måste ändå Matte bevittna. Så jämna lag och så spännande upplösning på matchen mellan Tyskland och Italien!

Antal kommentarer: 0

Namn: E-postadress: Hemsideadress:
Meddelande:
:) :( :D ;) :| :P |-) (inlove) :O ;( :@ 8-) :S (flower) (heart) (star)