Lapska Vallhundarna / räddningshundarna

Gázzi Násti Modji Aili

 

Ansvariga för innehållet är både Husse och Matte. Skriver gör M. i samråd med H. 

MAN MÅSTE PASSA PÅ!

2024-01-22

Söndag.

Väderomslaget kom under natten och från arton minusgrader på lördagskvällen hade temperaturen stigit till ett par minusgrader på söndagmorgonen; för att fram på dagen ligga på nollan och på kvällen var det två plusgrader. På söndagen sken ingen sol, det började blåsa och kalla vindar på morgonen blev ljumma vindar på eftermiddagen. Det är svårt att hänga med! Många olika typer av kläder är i omlopp! Hundarna fäller båda två. I stugan far långa svarta hårstrån i slingor och dammliknande tussar av ljus underull iväg, när ytterdörren öppnas helt kort. Matte passade på att borsta ur båda hundarnas pälsar utomhus.

Matte gjorde som tidigare i veckan och nu kändes det extra angeläget att hinna ut innan busvädret anlände! Det blev en långpromenad även denna dag. Underlaget började bli lite mjukt och hade formats efter bilarnas däck. Vägen var väldigt ojämn och rätt osynligt ojämn när underlaget var vitt. Rejäla broddar skyddade mot halka, men inte mot att vricka till fötterna. Lite lagom läskigt var det på utsatta ställen. Rätt många var ute och körde och en del hundägare var ute och traskade. Många hade nog varit ute och tittat till vintertomma stugor efter den senaste köldknäppen.

En timslång promenad i hyffsat rask takt för motion, avlöstes av intensiv hundlek hemma på tomten! Det var rejält hårda tag i brottningspauserna mellan supersnabbt springande och jagande över tomten! Tioåriga Aili hänger med i tvååriga Dimas vilda tempo förvånansvärt bra! Matte filmade deras vilda lek, men filmen blev nog för lång/tung och kan inte laddas upp på Instagram vad det verkar. Lite synd då det är härligt att se lyckliga och samspelta hundar leka intensivt tillsammans. Dima fick vittring av något längs kanten av den nu frusna bäckfåran. Han följde vittringen fram till en liten öppen vak, där vittringen kom upp och vattnet strömmade fritt. Vattensorken antagligen. När bäcken låg helt öppen för inte så länge sedan, var både Dima och Aili där och nosade runt. Ailis mamma Modji lyckades fånga och döda en stor sork på senvintern för många år sedan. En kort filmsnutt blev det på Dimas sorkspanande och den ligger på Instagram.

Matte ville passa på att vara ute så länge som möjligt, inför en dag med regn, snö och starka vindar. Precis som de senaste och betydligt kyligare dagarna blev det totalt drygt två timmars utomhusvistelse även på söndagen. Jätteskönt! Matte hade gärna varit ute ännu lite längre, men när Aili och Dima lekt färdigt ställde de sig på yttertrappen och ville bli insläppta. Då det var fikadags passade det fint. Husse som var inne i stugan var fikasugen och hade otåligt väntat på att Matte och hundarna skulle komma in. Han hade  gjort sitt arbetspass med flyttande av snöhögar redan tidigt på dagen.

Hundarna fick tuggpinnar och Husse och Matte fick kanelbullar. Sedan gick en trött Dima och knöt sig hos sina ihopsamlade leksaker.

Klicka för större bild.

 

Antal kommentarer: 0

Namn: E-postadress: Hemsideadress:
Meddelande:
:) :( :D ;) :| :P |-) (inlove) :O ;( :@ 8-) :S (flower) (heart) (star)