Lapska Vallhundarna / räddningshundarna

Gázzi Násti Modji Aili

 

Ansvariga för innehållet är både Husse och Matte. Skriver gör M. i samråd med H. 

HUNDFIKA I TRÄDGÅRDEN

2021-01-30

torsdagen vräkte snön ner från morgon till natt. Det började när Lapskflocken befann sig ett stycke hemifrån för att uträtta ett ärende. Kort efter hemkomsten lyckade ett tjugotal bilar köra ihop med varandra på E4 i grannkommunen, med många personskador som följd. Resten av dagen tillbringades inomhus bortsett från några sporadiska insatser med borste på trappen och skyffel ut från huset. 

fredagmorgonen kunde man konstatera att drygt en decimeter snö fallit, vilket för en norrlänning är ingenting naturligtvis. I Stockholmstraktens trafik är det mycket snö. När bussar och lastbilar saknar för väglaget adekvat utrustning och ställer sig på tvären i modden så snart det blir minsta motlut. Matte hade ett tidigt möte i Norrtälje för att än en gång försöka få passande plugg i örat till hörapparaten. Tre misslyckade försök har gjorts med avgjutningar och nu tycker Matte att anlitat företag kan ägna sig åt att tillverka badankor i stället för väsentliga delar till hörapparater!!! De tre varianter Matte försetts med har varit för stora och orsakat smärta efter några timmars användning. Vägen genom skogen var plogad och även E18 norrut.

Mitt på dagen dök träningskompisarna med vuxen Lapskkille och väldigt valpig lillasyster i form av en Labbetjej upp, medförande fika. Modji är den idealiska vuxna tiken för att vänja valpar vid främmande hundar. Varför tant Modji och valpen fick umgås ensamma på tomten medan människorna minglade och fick tillfredsställa behovet av social samvaro. Träningskvällarna har under alla år avslutats med en gemensam måltid och en kort period på sensommaren var det möjligt med uteätande och eftersnack. Social samvaro, umgänge med andra människor är en enorm brisvara i pensionärsgenerationen bland friherrar och friherrinnor!

En gemensam suck drogs över vaccinstrul och ideligen framskjuten tidpunkt för vaccination av äldre människor - sjuttioplussare och tillhörande en riskgrupp bara genom att ha fyllt sjuttio år. När nu det omdiskuterade och strulutsatta A-Z vaccinet väl godkänts, anses det inte passande för personer som passerat 55 år! Det anses inte säkrare än 60%! Först var det 65 år. Illa nog. Nu sades 55 år vara en översta gräns och det blir väl bra! Då kan man knuffa undan alla äldre ett steg till då detta vaccin måste användas och bara får ges till människor så unga som 55 och yngre. Sjuttioplussare är INTE KUL ATT VARA. Det är dem man skall värna vad det heter, men de är ju vana vid att isolera sig sedan ett år nu. Så några månader mer eller mindre är väl rätt egalt. Till Midsommar kan de hålla sig isolerade. De som ännu lever i den åldersgruppen. Men många jämnåriga har avlidit under året och vilka finns kvar att umgås med? Vad finns kvar av liv att leva egentligen. Vaccinet är ingen garanti för att slippa smitta. Missing People är överbelastade av försvunna människor i alla åldersgrupper nu. Så många försvinnanden ett och samma år har det aldrig tidigare varit. Många ger upp. Det är djupt tragiskt.

De urgamla och sköra hundägarna umgicks och hade det jättetrevligt,  där de stod med altanen som högt belägen och avgränsad bordsyta. Snön föstes undan och kompostgaller stoppade en sugen Labbevalp från att välta kaffemuggarna. 

För att ingen hund skulle känna sig förfördelad ändrades konstellationerna några gånger. Modji och valp fick umgås och valpen fick utforska tomten med bäck, bro och brygga. Mycket snö och öppet vatten. Valpen fick vila i famnen och hennes storebror Lapskkillen fick umgås med Modji en stund. Modji byttes ut mot Aili och nu blev det springa av och snölek med de två jämnåriga Lapska Vallhundarna. Det började bli lite kallt om fingrarna även om temperaturen inte var lägre än tre minusgrader. När kaffet var urdrucket värmde muggarna inte fingrarna längre och det började bli dags att bryta upp.

Man får göra så gott man kan av eländet och att umgås utomhus fungerar när en inhägnad tomt finns att tillgå för hundlek och någon form av aktivitet, utöver stillastående kaffedrickande och snackande en midvinterdag.

Det kunde vara värre. Som alltid.

 

 

Antal kommentarer: 0

Namn: E-postadress: Hemsideadress:
Meddelande:
:) :( :D ;) :| :P |-) (inlove) :O ;( :@ 8-) :S (flower) (heart) (star)