Lapska Vallhundarna / räddningshundarna

Gázzi Násti Modji Aili

 

Ansvariga för innehållet är både Husse och Matte. Skriver gör M. i samråd med H. 

PIGGNADE TILL!

2016-08-27

Fredag.

En dag med sol och betydligt friskare luft än dagen innan! Livsandarna återvände när den tungandade och extremt fuktiga luften ersattes av torrare luft. Matte och hundarna drog iväg till torpet vid kusten. Här fick hundarna leva sitt eget liv på den inhägnade tomten och Matte skrotade omkring och "kollade läget" på växtfronten. Lite sly att ta bort, några träd finns som vedförråd och bör vartefter fällas innan de blir alltför stora. Lite gallring skulle inte skada. Ett hasselsnår bör beskäras utanför sovrummet. Äppelträdet börjar ta form efter upptäckten för tre år sedan. Det hade fått växa upp med två parallella stammar och toppar och liknade mest något helt annat än ett äppelträd! Det var när Matte såg två äpplen fullständigt oväntat i detta lilla konstiga träd som verkligheten avslöjades. Den ena stammen kapades och grenverket kortades in och formades. En process som skett i steg, lite varje år och nu ser det ut som ett äppelträd! Dock utan blommor och frukt detta år, föga förvånande. 

Aili och Modji drog igång värsta jaktleken mellan stugorna! Mycket uppdämd energi fanns sedan torsdagens uppgivna och fuktdrypande passivitet. Matte och Násti höll ihop och höll undan för att inte bli omkullsprungna. Násti skrotade runt en del med Matte och kollade hallonsnåren, som nu var tomma på bär. När Matte gick in för att fixa lite kaffe i stugan, upptäckte alla tre hundarna detta tämligen snabbt. Här finns nämligen en ny godisburk överlämnad av vänliga besökare.

Efter en fika i solen på lillstugeverandan var Matte sugen på blåbär. Halva tomten består av blåbärsris och här är bären jättestora och väldigt saftiga. Nästan alltid av någon anledning. Tomten är en skogsbacke i sydväst med ett berg bakom. Fukt leds ner från berget, men sluttningen gör det väldigt väldränerat. Läget är skyddat med berget mot norr. En himla bra läga med andra ord. Modji hade kastat sig ut bland bären direkt efter ankomsten och Aili hängde på. Nu återvände de i sällskap av Matte och Násti och vistelsen avslutades med frossande i blåbär. Sämre kan man ha det!

Det hann bli ett par timmars utevistelse även på hemmatomten för hundarna, innan Husse, Matte och fem grannar begav sig till golfklubben, som hade grillkväll med trubadur. Lika gott och trevligt som vanligt! Temperaturen låg på arton grader och alla gäster njöt av kvällen på den vindskyddade terrassen, med den spegelblanka sjön strax nedanför. Matte frös inte i sin sommarklänning. En kväll att minnas under vinterhalvåret. Så mycket snack blev det dock ine på grund av musiken, varför kvällen avslutades med trevlig samvaro i en av grannstugorna.

Antal kommentarer: 0

Namn: E-postadress: Hemsideadress:
Meddelande:
:) :( :D ;) :| :P |-) (inlove) :O ;( :@ 8-) :S (flower) (heart) (star)