Lapska Vallhundarna / räddningshundarna

Gázzi Násti Modji Aili

 

Ansvariga för innehållet är både Husse och Matte. Skriver gör M. i samråd med H. 

VALPHELG

2013-10-28

 

I samband med tankningen är knytten nu vakna en stund och tränar  sin gåförmåga. De använder tidningen ibland och deras mamma har fått rutin på toalettbestyren och förekommer oftast. Så det är rent och fint i lådan. De upptäcker varandra och små styrkemätningar sker då och då. De knuffar omkull varandra och tumlar runt. Alla fyra är mycket sociala och älskar att bli upptagna i famnen och mysa i värmen under hakan. De gillar att bli smekta och Matte masserar allas tassar som mysfaktor. För att avdramatisera tassberöring och tassfasthållning framöver. Det har Matte missat med tidigare valpkullar. Familjens katter har älskat att få framtassarna masserade. Då har de sträckt på sig och spretat med tårna. Vilket underlättade mycket när Mysjkin blev innekatt sitt sista år i livet och behövde få klorna klippta. Inga problem, då tasshantering var lustbetonat sedan tidigare. Vi får se om det funkar på knytten. Ett hundexperiment. Försöksknytt.

På lördagen tog Husse med sig Násti och for iväg till torpet för tillsyn och möjlighet för Násti att få strosa omkring på skogstomten. Samt för att Násti skulle få en skogspromenad med Husse med lite andra dofter i en annan skog än hemmaskogen.

Matte tog med Modji på en kortare promenad i närområdet, när knytten sov gott efter att just ha ätit. Eftermiddagen tillbringade Husse och Matte med pyssel kring huset och Matte och Modji pendlade mellan ute och inne med knyttillsyn och matfixande. Modji äter stora mängder mat och det måste fördelas på flera måltider per dag. Násti är skendräktig och försöker leta lya. Vilket inte funkar så himla bra, då Matte täppt till kring alla hus. Násti återgår då till den stora pilkorgen med många fällar på verandan och  bäddar ner sig där. Bättre än i kall jord under lekstugan vilket är det främsta målet för hennes lyaletande.

söndagen fick knytten sin första lektion i att bli hanterade av för dem främmande människor. Modji fick sitt första besök av för henne främmande människor i sin roll som mamma. Valpköparbesök!

Både Modji och Násti är mycket sociala hundar, vana vid att knyta nya kontakter och har en mycket positiv grundinställning, när de träffar för dem nya människor. Vilket naturligtvis skickar positiva vibbar till knytten. Nu gör man ju naturligtvis inte så att det kommer in en främmande person till valplådan och lyfter upp en valp. Bara så där. Modji och Násti blev överlyckliga när besöket anlände och ännu mer överlyckliga när de genast fick en enastående present! Redan direkt innanför ytterdörren. Hembakta hundkex med lever! Delikata enligt hundarna och en hel stor burk med tunna fina  hembakade kex överlämnades till Matte för senare utdelning. Hembakt även till kaffebordet. Tackar!  Modji var helt trygg med detta besök och hade inget emot att de så småningom drog sig mot valplådan. Hon visade gärna upp sina knytt, som gladdes åt sin mors återkomst och anföll. MAT! Sirénen vaknade först och larmade sina syskon. Mycket tittande och fotande och inget petande.

När Modji själv angav tonen, genom att lämna sina mätta barn, var det tillåtet att klappa och lyfta upp. Med spritade händer.  Modji låg bredvid lådan och lät sig kelas med tillsammans med sin egen mamma. Modji lämnade även rummet och lät  besökarna vara barnvakt. Modji är mycket tydlig och lättläst. Knytten förhöll sig lugna och trygga och lät sig smekas av vem som helst.

Efter att tillbringat några timmar ensamma, fick familjen åter besök. Nástisonen Epic kom förbi med sin matte. Husse hade lagt ett spår åt Epic och ingen hade tänkt på att det på söndagen blev mörkt en timme tidigare än på lördagen.......

En utmaning och spårandet fick ytterligare en dimension! Husse tog sin superpannlampa och gick bakom det spårande ekipaget och var strålkastare i den kuperade terrängen. Epics matte fick låna en mindre pannlampa för att inte blända hunden. Så småningom kom hundförare och spårläggare in och berättade om en fantastisk prestation av en mycket duktig hund! Härligt att höra! Tempot hade varit idealiskt.

Efter noggrann handtvätt blev det lite eftersnack kring valplådan och Modji delade gärna med sig av sina knytt till en gammal träningskompis.

Husse fick av en händelse se på FB att Epics kullbror Pirak fått cert och reservcacib och blivit andra bästa hane på en utställning någonstans i Finland. En snygg hund helt klart, mycket lik sin mamma Násti och grattis till den som ställde ut honom. Som knytt var han mycket eftertraktad av flera. Pirak var den som stack ut och som många ville ha.

Både Husse och Matte missar  uppenbarligen mycket information genom att inte vara uppkopplade på internet dygnet runt. Genom att inte närvara på FB varenda dag. Men är definitivt inte ensamma om det.  Det finns så mycket annat man kan göra än att fingra på en mobil dagarna i ända (varken Husse eller Matte är uppkopplade på nätet via sina mobiler), eller sitta inne vid en dator. Träffa trevliga människor in real life till exempel! Det gjorde Husse och Matte på söndagen.

Tack för mycket trevliga och givande besök! Välkomna tillbaka!

Antal kommentarer: 0

Namn: E-postadress: Hemsideadress:
Meddelande:
:) :( :D ;) :| :P |-) (inlove) :O ;( :@ 8-) :S (flower) (heart) (star)