Lapska Vallhundarna / räddningshundarna

Gázzi Násti Modji Aili

 

Ansvariga för innehållet är både Husse och Matte. Skriver gör M. i samråd med H. 

REPRIS FRÅN FÖRRA VECKAN

2016-08-11

Onsdag.

Det lite svalare vädret inbjöd till en längre promenad med hundarna i området. ÄNTLIGEN kommer farthinder att "byggas" i området! Men INTE på raksträckan förbi Lapskflockens revir, utan på raksträckan utanför en styrelsemedlems hus. Kommentarer överflödiga.

Åtskilliga gånger på denna promenad måste Matte och hundarna stå i givakt, när flertalet passerande bilförare inte föreföll se kärringen med de tre hundarna, balanserande i lösgruset i dikeskanten. I övrigt upptäcker både Matte och Husse vartefter att gamla gubbar och kärringar kan stå rätt lågt i kurs. Bäst före är passerat. Ett surt äpple att bita i.

I hundvärlden är det dock oftast rätt egalt vilka nuffror personnumret består av. Förutom på tjänstehundutbildningen. Men räddningshundarnas tid förefaller vara förbi med nya prioriteringar och organisationer, så det spelar ingen roll. Räddningssök som träningsform är inte så tokigt, då det ställer höga krav på hundarna och även förarna och kan man dessutom hjälpa till att söka efter någon försvunnen person någon gång, så är ju det bra.

Kvällens träning blev en upprepning av föregående veckas träning, vad gäller upplägget. Men bortsett från Husse och Matte så var deltagarna inte desamma. Denna vecka tränade två Lapskkillar och en Lapskvalp utöver de egna tre tikarna. Sex Lapska Vallhundar tränade således kopplat sök i "miljö" bland diverse maskiner och containrar och diverse annat i en bergtäkt. I denna träningsgrupp ingår SJU LAPSKA VALLHUNDAR! Undras just hur många liknande träningsgrupper med så många Lapska Vallhundar det finns, som tränar regelbundet på veckobasis tillsammans inom någon bruksgren/hundsport? Det vore roligt att veta! Samt vad och hur de tränar.

Uppgiften för varje ekipage var att med hunden kopplad söka igenom ett givet område efter en gömd person. En dold figurant på en för föraren okänd plats. Olika ställen för varje ekipage, vilket innebar fler och fler gamla  vittringar och legor för varje nytt ekipage. Så när minstingen Stella på 7½ månad gick ut i området och fick klättra på alla maskinerna låg det gammal vittring precis överallt! Men hon var ovan och mådde bara gott av att serveras alla dessa gamla vittringar, för att upptäcka skillnaden när hon hittade en alldeles färsk vittring i form av en människa i en liten bod! Många missar denna träning av den unga hunden. Den bör få lära sig redan från början att känna skillnad på gammal och färsk människovittring, för att undvika markeringar på gamla legor, eller alldeles för lite vittring. Härligt är att se denna unga hunds arbetslust och arbetsglädje! Här finns det mycket hund! Det skall bli oerhört spännande att följa hennes utveckling! Nástis fina barnbarn. Signes dotter och Ivans syrra.

Tack allihop för en effektiv och givande kväll! Som för en deltagare avslutades med en båttur hem över en blåsig fjärd i skymningen. Med härliga minnen av nylig skärgårdsträning, så hade resten av gänget gärna hängt med ut till ön!

 

 

Antal kommentarer: 0

Namn: E-postadress: Hemsideadress:
Meddelande:
:) :( :D ;) :| :P |-) (inlove) :O ;( :@ 8-) :S (flower) (heart) (star)