Lapska Vallhundarna / räddningshundarna

Gázzi Násti Modji Aili

 

Ansvariga för innehållet är både Husse och Matte. Skriver gör M. i samråd med H. 

INTE ENSAM...

2020-12-16

Tidigt i går morse hade Matte härsknat till på alla bortförklaringar och skyllande på varandra när det gäller smittspridning sedan i våras och skrev att i slutändan är det är det svenska folket som valt hur landet skulle styras genom allmänna val. Det är till syvende och sist landets regering som har huvudansvaret för hur Corionapandemin har hanterats i Sverige. Vilket senare under dagen var exakt vad som sades i klarspråk när Coronakomissionen presenterade vad man kommit fram till. Man gav regeringen, sittande och tidigare, svidande kritik för allt som inte blev gjort och som gjordes fel. Skäms!

Mängder med boende på särskilda boenden, äldre på äldreboenden och andra, dog fullständigt i onödan! De fick ingen andra chans. Ingen chans alls. De offrades när allt blev fel och i slutändan är det landets regering som har ansvaret för detta. Slår Coronakomissionens utredning fast. Det är inte bara som Matte tycker och tänker. Många dog i förtid. Många berövades flera år som kunde varit fulla med liv tillsammans med nära och kära. Många mår säkerligen mycket dåligt av att veta att deras partner, föräldrar, far- och morföräldrar, vänner hade kunnat vara med dem ännu i många år. Om inte många felaktiga beslut fattats. Regeringen har huvudansvaret för detta. 

Husse och Matte miste ingen anhörig.  Det är de själva som släktens äldsta nu...  Men hur säkra kan de själva vara på att få adekvat vård om de hamnar på sjukhus? Det lär ta lång tid innan systemfel kan rättas till.

Frisk luft och motion är alltid bra.

Det regnade mirakulöst inte på tisdagen, inte under de ljusa timmarna i varje fall. Matte lockade med Husse på den planerade hundpromenaden på golfbanan. Det var ett tag sedan den senaste promenaden, då allt regnande varenda dag känts oinsprerande. Klafsiga gräsytor där regnet inte hinner rinna undan har varit föga lockande. Nu greppade både Husse och Matte stavarna och gav sig iväg ut över de öppna ytorna, med två lösa och lyckliga hundar. Den lilla golfbanan på torrare och högre belägen mark, omgiven av skog, är ännu öppen. Dock inte den stora banan och det var där Lapskflocken begav sig ut, medan förvånansvärt många golfare drog iväg åt andra hållet med sina golfvagnar.

Mest pigga pensionärer som gör vad de kan för att fortsätta vara pigga, för en rättvis bedömning om de skulle bli vårdbehövande. Man bedöms efter en skala där man höftar lite efter hur många fortsatt aktiva år människan i sängen kan bedömas ha framför sig - utifrån aktuell fysisk status..... Värd att satsa på eller inte. Fastställt och inte bara elaka rykten nu. Så har det gått till och så går det till. Ungefär som i en mörk tid för ungefär åttio år sedan, då några som klev av tågen vid vägs ände fick gå till "superduscharna" och några fick gå till arbetsläger. Arbetsföra till vänster och icke arbetsföra till höger. Kvinnor och barn till höger. Liknelsen är förvisso drastisk, men kanske inte så fel för den som överlevde försöken till palliativ vård i stället för helande vård och nu går ut med sina golfklubbor.

Matte och hundarna drog iväg längst bort på gräsytorna, mot skogen och naturreservatet. Modji och Aili flyter fram fint i vägvinnande trav på dessa stavpromenader och stannar då och då och utforskar de oklippta gräsområden där sorkarna trivs. Husse har ett utslitet knä som behöver röra på sig, men stretar emot och bromsar upp, varför Husse kompromissar och låter det gamla fotbollsknät vila då och då. Husse genar över och hundarna som följer Matte jobbar med nosarna i vinden för att hålla koll på gubben! När han kommer inom synhåll igen skickas hundarna iväg och ser det nog som ett sök efter Husse, där de tar i ordentligt och skäller ut honom vid fynd! Husse skickar dem tillbaka till Matte och springer gör de båda Lapska mer än gärna! Här får de ytor och fri sikt och njuter av livet!

Rätt som det var fick de annat än en osynlig Husse att tänka på, när de närmade sig dammen. Matte såg ett mindre fordon parkerat, men inga människor. Hundanra berättade snart för Matte att människor fanns det under vattnet! De stirrade ut över en tom vattenyta och Matte såg ingenting till en början. Men hundarna var säkra, de hade vittring. Så såg Matte att det blev ringar på vattnet på två ställen. Spänt följde hundarna vad som skedde under vattenytan och rätt som det var kom ett huvud upp! För att snabbt dyka ner igen och försvinna. Det visade sig vara två dykare som rensade botten från felslagna golfbollar! Dessa säljs sedan som begagnade i golfshoppen.

Efter en timmes springande, kontrollerat lösa på golfbanan, var Modji och Aili tillbaka till bilen med Matte och Husse och då kom även dykarna tillbaka. De lastade av flera nätsäckar proppfulla med golfbollar! 

Klicka för större bild.

 

Antal kommentarer: 0

Namn: E-postadress: Hemsideadress:
Meddelande:
:) :( :D ;) :| :P |-) (inlove) :O ;( :@ 8-) :S (flower) (heart) (star)