Lapska Vallhundarna / räddningshundarna

Gázzi Násti Modji Aili

 

Ansvariga för innehållet är både Husse och Matte. Skriver gör M. i samråd med H. 

LAPSKINTRESSERADE (Lite historiska bilder från räddningsutbildning av våra Lapska)

2017-03-06

En stor del av söndagen var avsatt för ett "studiebesök". En ambitiös familj hade bett att få komma på besök för att lära sig mer om Lapska Vallhundar. Hittills bestod kunskaperna endast av teoretiska studier och någon Lapsk hade man aldrig vare sig sett eller umgåtts med. 

Solen sken men det blåste kraftigt och vinden var isande kall i de få minusgraderna! Besökarna blev rejält, men vänligt, utskällda när de kom. Det är inget att hymla om att Lapska både har vaktegenskaper och lätt att skälla! De larmar som effektiva ringklockor, uppmärksammar flockledaren på att besök är i antågande. Skällandet tog slut när besökarna väl var innanför grinden och hälsade på de tre lyckliga Lapska. Besök gillar de alla! Varför det var angeläget att påpeka att alla Lapska inte är fullt så sociala som denna trio. Ett påpekande om att rasen är mycket heterogen och individerna kan skilja sig åt MYCKET till både ut- och insida kändes lämpligt! Modji och Aili blev uppspelta och fick springfnatt! Násti höll sig hos besökarna och njöt av klapp och kel!

För att ge en glimt av hundarna under "arbete" med ett visst mått av uthållighet och intensitet stängdes de in i stugan, medan Matte strösslade mycket smått godis i snön över gräsmattan. Därefter togs Násti ut ensam först. I koppel nerför den ishalkiga trappen av säkerhetsskäl! Den äldre damen visade tydligt både snabbhet och motor/driv när hon sedan släpptes för ett godissök! Tjuvstart med ålderns rätt! Därefter släpptes Modji och Aili ut och de flög över bäcken och började i stort sett sitt godissök redan när de var i luften! Fyndade så snart de landade! De tre Lapska svepte sedan fram och tillbaka i god fart över den stora ytan och gav inte upp i första taget! Bitarna var så små att de måste vara noga med nosarbetet!

Men så småningom var de nöjda alla tre och ansåg området väl avsökt samt tomt. Násti var mest uthållig och svepte några extra gånger över ytan för säkerhets skull. Varefter sällskapet drog sig inomhus där Husse fixat kaffe och besökarna medförde hembakade kakor för en hundfika i stugvärmen.

Omgiven av Lapsktrion fikades det och snackades det hund i några timmar. Tiden rasslade på som vanligt när man pratar hund! Aili visade mer än gärna vilken fin knähund hon är! Til glädje för den vars knä hon blev kvar i länge.

Som så ofta var det utseendet på hundrasen som lockade! Saarloos Wolfshund och ytterligare en nära vargbesläktad ras var tydligen också intressanta. 

Att Lapsk är en polar vallhund med egenskaper att både arbeta självständigt långt ut från föraren samt samarbeta med sin förare uppmärksammades besökarna på. Att Lapska Vallhundar måste vara goda problemlösare, ha lätt att ta till skall samt besitta ett visst mått av vaktinstinkt fick de också med sig. Samt att vallning och jakt i grunden är samma beteende! Valla renar och jaga rådjur är för hunden samma sak, så länge inte föraren styr vad som skall göras. Även att en Lapsk och en Boder Collie är två helt olika raser när det gäller framgångarna på lydnadstävlingar.

Som alltid inbjöds familjen att hänga med på någon träning för att korrektare kunna bedöma vad en Lapsk är kapabel att utföra i form av avancerat sökarbete under tuffa former.

Sådana här besök lägger Husse och Matte gärna ner tid på, för att informera om sina erfarenheter av rasen i arbete och på fritiden sedan 1998. Allt för att undvika felköp! För att förhindra omplaceringar, kastreringar och avlivningar. På grund av missförstånd när det gäller vad man tror sig ha köpt och vad man faktiskt köpt. 

Vad som är en fullt normal Lapsk Vallhund i tonåren upplevs uppenbarligen ibland som en PROBLEMHUND. Bristande produktinformation? Bristande intresse för att ta reda på fakta, förmedla fakta? Rasen är en arbetande hundras, avlad för ett mycket tufft arbete. En ursprunglig hundras. En Lapskvalp framstår enligt en nära bekant Cockeruppfödare som en vargvalp i jämförelse, redan vid några få veckors ålder! Värre blir det....  

Husse och Matte har inga valpar att sälja. Planerar inga valpar. Men värnar om rasen och att hundarna skall hamna rätt där de uppskattas för precis det de är - när de är normala Lapsk Vallhundar!

Var och en som säljer en enda valp är uppfödare av rasen och har här ett stort ansvar. Husse och Matte tog en del av detta ansvar under söndagen. Ett mycket trevligt besök och de gör det så gärna! För att ingen skall behöva köpa sig ett problem!

För att ingen enda Lapsk skall behöva upplevas och behandlas som ett problem! När den bara är en normal Lapsk Vallhund!

Husse skickade med beöskarna att man måste ha humor när man skall utbilda och träna en Lapsk Vallhund! Här i flocken är tre Lapska Vallhundar i tre generationer certifierade räddningshundar, så Husse och Matte har tillbringat rätt mycket tid med att utbilda Lapska Vallhundar samt träna dem.

Klicka för större bilder.

Aili född 9.10.2013 tränar räddningssök varje vecka, men får inte gå kurs på grund av sina människors för höga ålder.

Ailis mamma Modji miljötränade mycket som ung och gick sedan kurs och blev godkänd, certifierad räddningshund 2012.

Även Modjis mamma Násti blev certad räddningshund 2007. Hon tränar ännu varje vecka. Född 14.4.2003. Nástis kullbror "Ailu" blev samtidigt certad räddningshund.

 

Nástis mamma Gázzi född 6.1.1998 blev 2001 den första Lapska Vallhunden som blev certad räddningshund i Sverige . Matte och Gázzi.

Antal kommentarer: 2

2017-03-06 10:15:17 - Anneli m LVH

(flower)(star)

2017-03-06 16:31:50 - Cecilia

Har länge tänkt att vi skulle behöva nån form av kontaktpersoner runtom i landet som nya lapskägare kan vända sig till för frågor & framförallt praktisk (!) hjälp, för det ÄR svårt att få hjälp på brukshundklubbar. Långt ifrån alla förstår sig på hur lapska fungerar & då blir det som är hundens styrka istället ett problem som det suckas & rycks på axlar åt & hunden avfärdas som hopplös eller egensinnig...
Namn: E-postadress: Hemsideadress:
Meddelande:
:) :( :D ;) :| :P |-) (inlove) :O ;( :@ 8-) :S (flower) (heart) (star)