Lapska Vallhundarna / räddningshundarna

Gázzi Násti Modji Aili

 

Ansvariga för innehållet är både Husse och Matte. Skriver gör M. i samråd med H. 

HUNDARNA FICK FÖLJA MED 

2022-12-27

Måndag - Annandag Jul.

Även denna juldag tog Matte en rask långpromenad med hundarna i området. Någon enstaka hundägare passerade utanför stugan på förmiddagen. Vädret var grått, vått och råkallt och det småduggade. Mycket av snön hade smält och vägen var isigare, men någorlunda välsandad/grusad. Från nio minusgrader blev det väldigt snabbt tre plusgrader. Med spikskorna på fötterna kunde Matte hålla god fart för motionens skull. Inte oviktigt med tanke på allt ovant ätande under helgen. Vädret var inte alls lika lockande för promenader längre och Matte kunde hålla farten. Utan att behöva ta hänsyn till mötande hundar som var ute och motionerade sina ägares armmuskler.

Lite lek blev det på tomten för Aili och Dima, men de är smarta och kände att underlaget inte var lekvänligt på samma sätt längre. När snö blivit is och skaderisken var stor. De valde båda att köra ett lekrace i vardagsrummet så mattorna for iväg åt alla håll och snurrfåtöljen levde ett eget liv och snurrade både hit och dit. De lyckades även tackla stolen så den förflyttade sig ett stycke och golvlampan gungade. Men roligt hade de och halkrisken var mindre än ute och ytan var minimal och inbjöd inte till höga farter direkt. Det blev mer lek av brottningskaraktär.

Framåt kvällen gav sig flocken iväg i två bilar, så att Husse kunde lämna sin bil på verkstad på plats tidigt på tisdagmorgonen. Mattes bil transporterade flocken vidare norrut, där mer julfirande väntade hos Mattes yngste son med nybliven hustru, samt katten Selma. Äldste sonen med sambo anslöt och hundarna fick ett stort eget rum att vistas i intill köket, med en glasdörr på glänt och ett fönster mellan rummen. Ett tidigare uterum som nu isolerats och hundarna kunde vara med på nära håll men inte uppehålla sig vid matbordet inne i köket. Det kändes som att det var ett bra arrangemang och katten Selma kunde ha koll på hundarna i dörrspringan. Dima har levt i en kattflock sedan han kom till Sverige fyra månader gammal och han har nog saknat sina kattkompisar. Han var väldigt nyfiken på Sellma. I dörrspringan kunde de umgås på ett säkert sätt. Dima har inte varit med på besök hemma hos någon sedan han för en månad sedan flyttade hem till Ailis flock. Båda hundarna skötte sig mycket fint!

När det var dags för hemfärd snöade det ymnigt hela vägen hem! Tätt föll blöt snö med stora flingor, längs den smala och slingrande vägen genom skogen. Inte många var ute och körde så här sent på kvällen och i snön på vägen syntes ett enda ensamt bilspår längs vägen ända hem. Långsamt gick det men färden hem gick bra och efter en kvällsrastning stupade båda hundarna i säng. De somnade innan Matte hade hunnit ge dem godnattkexet. Men vaknade till av doften när Matte höll dem framför nosarna. Strax somnade de om igen.

Antal kommentarer: 0

Namn: E-postadress: Hemsideadress:
Meddelande:
:) :( :D ;) :| :P |-) (inlove) :O ;( :@ 8-) :S (flower) (heart) (star)