Lapska Vallhundarna / räddningshundarna

Gázzi Násti Modji Aili

 

Ansvariga för innehållet är både Husse och Matte. Skriver gör M. i samråd med H. 

UNDER GOLVET (foton)

2019-02-21

Onsdag.

Kvällens träning var åter förlagd till sjukhuskällaren. En mycket bra plats när det är is och halkigt i det kylslagna mörkret. Här finns många olika rum och utrymmen att använda för räddningssökträning och det är bara fantasin som sätter gränser för på vilket sätt man kan utnyttja möjligheterna som erbjuds. Denna kväll tränade två Lapska tikar, tre Lapska hanar och Jaktlabbekillen. 

Förra veckan upptäcktes en ny möjlighet att gömma sina träningskompisar. De golvplattor som täcker golvet i elcentralen går att lyfta och man kan krypa ner och lägga sig platt på rygg jämte elkablarna. För att sedan bli övertäckt av den öppnade golvplattan. Här har hundarna tränat i flera år och de har åtskilliga gånger sprungit över detta golv,i sitt sökande efter figuranter. I detta rum, placerade uppe på ett högt skåp, samt i intilliggande rum. På förra veckans träning fick några av hundarna söka efter en figurant nerstoppad under golvet. Nu skulle samtliga får söka efter två figuranter gömda under golvet med några meters avstånd från varandra. Samtidigt skulle en figurant stå gömd i hörnet bakom den uppslagna plåtdörren ut mot centralhallen. Av erfarenhet vet man att den vittringen stiger upp längs väggen bakom dörren och sprider sig både in i rummet bakom, där två personer nu var gömda under golvet och ut i centralhallen. Vittringen från figuranterna under golvet söker sig mot väggarna och stiger sedan upp i rummet och sprider sig där efter både väggar och föremål som skåp. Längs väggarna och ett stort skåp mitt i rummet.

Alla hundarna hade sina egna sätt att tackla uppgiften. Utifrån personlighet och erfarenhet. Även förarna arbetar individuellt och inbördes olika, utifrån vilka hundar de har. Märkligt nog fyndade samtliga hundar figuranten bakom dörren sist. Den som de haft tidigare och som man kunde förledas tro skulle vara den enklaste. Men svårt blir det när tre vittringar blandar sig med varandra! När de två under golvet var hittade och upplockade återstod bara en vittring. Den som kom från figuranten bakom dörren. Bara för att fem av dem är av samma ras, Lapsk Vallhund, innebär inte det att de arbetar och tacklar problem på samma sätt! Inte ens Modji och Aili som är mor och dotter. En sak har dock samtliga hundar i träningsgruppen gemensam, oavsett ras: Samtliga älskar att jobba tllsammans med sina förare! Samtliga har mycket motor och är uthålliga i arbete! Samtliga har god problemlösningsförmåga. Ingen ger upp vid möte med svårigheter och problem! Samtliga tycker att denna träning är väldigt rolig! Liksom deras förare. Ingen hund i gruppen har någon problematik och gruppen försöker konstant höja ribban och utmana hundarna på träningarna. För de yngsta likaväl som för de äldsta. 

Så hur löste Aili och Modji sina uppgifter? Efter att ha gjort tomsök i övriga rum fick de jobba på vittringarna i elcentralrummet. Aili fick vittring, sprang igenom rummet och vände när hon kom in i rummet innanför. Sprang tillbaka och fyndade direkt den första figuranten under golvet. Hon skallmarkerade ner mot golvet och figuranten pratade med henne medan golvplattan lyftes upp. Hon belönades, hängande ner genom hålet. Aili jobbade vidare och markerade nästa figurant, men oprecist för långt borta tyckte Matte. Hon lutade sig ner i hålet där den första figuranten kommit upp och hade vittring. Inte helt fel, men inte helt rätt. En bomb vill man hitta! Inte bara få veta att den finns någonstans! Matte var feg och vågade inte skicka ner Aili under golvet. Ovetande om hur det såg ut där. Aili fick jobba vidare och sattes på ett punktsök platta för platta och spikade vittringskällan. När även denna figurant plockats upp fyndade hon figuranten bakom dörren.

Modji gjorde på ett liknande sätt, men vittrade initialt mer upp längs vägg och skåp. Innan hon sökte mer neråt. Hon jobbade vidare mot ett hörn där hon fick ner nosen där kablarna kom upp från golvet. Modji ville ner och Husse gav henne tillåtelse. Han har själv varit gömd under golvet tidigare och visste att inga faror väntade. Modji arbetade fint under golvet och skallmarkerade en av figuranterna och belönades när Husse lyfte på golvplattan, över den på rygg liggande figuranten. Modji jobbade sedan vidare under golvet och fyndade den andra figuranten och sattes i arbete igen. Hon sökte sig då ut ur rummet och lokaliserade figuranten bakom dörren och skallmarkerade gående på bakbenen! Vittringen kom ju uppifrån som från en skorsten och föll ner. Modji pekade uppåt!

Mycket snyggt jobbat av samtliga hundar!

Träningen fick en märklig avslutning då man bokstavligt talat gick in i dimman när dörren till trapphuset öppnades! Rök!? Inte brandrök. Inte cigarettrök - men ändå! Trapphuset var fyllt av haschrök!!!! När gruppen tränat klart och öppnade dörren från källaren ut till trappen, skrämdes ett gäng därifrån uppenbarligen. Lämnande kompakt rök, flaskor och burkar.

Opåverkade? avslutade gruppen kvällen med lite mat tillsammans.

Tack alla för att vi får ihop så bra träningar!

Bilder från kvällens träning. Klicka för större bilder.

 

 

 

 

 

Antal kommentarer: 0

Namn: E-postadress: Hemsideadress:
Meddelande:
:) :( :D ;) :| :P |-) (inlove) :O ;( :@ 8-) :S (flower) (heart) (star)