Lapska Vallhundarna / räddningshundarna

Gázzi Násti Modji Aili

 

Ansvariga för innehållet är både Husse och Matte. Skriver gör M. i samråd med H. 

HÖGSOMMARVÄRME

2024-05-29

Måndag.

En lätt kaotisk morgon blev det, på grund av att en fiberkabel grävdes av, just som Matte satt och skrev det senaste inlägget. Internet försvann alltså i stugan och dess närmaste omgivning. Ingen kontrolläsning hann det bli innan det skrivna blev utlagt. Inte heller kom Mattes skrivna sms till städtjejerna iväg; med en önksan om bekräftelse på att det skulle städas under måndagen. En sådan brukar skickas till Matte ett par dagar innan, men enligt planen med städning var fjärde vecka borde de komma och städa. Men man vet ju aldrig, någon kan bli sjuk. Nu gav sig flocken i alla fall iväg hemifrån, för att lämna över stugan för månadsstädning mitt på dagen.

Färden gick till Nedergården utanför Rimbo där ett bord i skuggan var ledigt. Husse och hundarna väntade här en stund, medan Matte strosade omkring och tittade i gårdsbutiken innan en lätt lunch skulle ätas. Husse valde en räksallad med något som såg ut som råttskitar och allt smakade väldigt gott! Matte åt en räkmacka och sedan var det dags att fara vidare.

Hundmat skulle handlas på Granngården och nyligen blev Matte tvungen att byta foder, efter många år med Acana. En ny importör och kraftigt höjt redan högt pris, gör att allt färre tar in detta foder tydligen. Ingen har råd att köpa det. Efter studerande och funderande fick det bli Monster. Vars namn Matte tycker är knasigt och aldrig har någon av Mattes hundar någonsin kallats för Monster. Vilket tydligen är vanligt att många gör enligt tillverkaren. Aili och Dima äter allt och mår bra av allt, så foderbyte är inget som helst problem. Dima äter mat för vuxen hund och Aili för seniorer, med lite mer protein. 

När flocken kom hem var stugan väl uppvärmd av solen, som legat på utan några nerdragna mörkläggningsgardiner och ytterdörren hade nog stått öppen. Tjugosex grader ute och samma temperatur inne. På kvällen var det svalare ute men inte svalt nog för att med korsdrag sänka temperaturen inomhus. En långpromenad blev det när värmen mattats till tjugo grader. Matte plockade sedan fram sin lilla bordskylare och placerade den bredvid sängen riktad snett mot hundarnas bäddar, samt öppnade fönstret. Natten blev ändå väl varm i sovrummet.

Tisdag.

Redan klockan nio dök killen från Anticimex upp för standardkontroll. En hundägare från trakten och mycket hundsnack blev det så klart! Stugan inspekterades och killen var nöjd. Välbyggt med få risker. Luftigt under, när huset står på plintar och vinden fläktar under stugan. Dima visade att han numera är en social hund och inte så reserverad mot främlingar som när han flyttade in. Han tar efter sociala Aili. Samtliga Lapska här hemma har varit väldigt sociala.

Värmen steg snabbt till 28 grader och det blir allt tydligare att tilltagande ålder gör att kroppen mäktar med hettan sämre. Matte skyndade sig att få så mycket som möjligt gjort utomhus, innan solen nådde husets framsida. Många tunga vattenkannor bar Matte mellan gårdspupmpen och behövande växter. Husse hade åkt till Friskis och Svettis och bastade och åt raggmunk med fläsk... Bådadera otänkbart för Matte, som åt en banan och drack vatten. Samt hängde fiberduk över plantorna i växthuset som skydd mot solen. Både fönster och dörr hölls öppna och vinden var byig och fick fiberduken att stå som ett spänt segel!

Tvättmaskinen fick jobba och Husse och Matte tog en fika i parasollskugga och fläktande vind. Aili låg under bordet och drömde (film på Instagram) och Dima knölade in sig mellan knoppande rhododendronbuskar. Men solen gassade obönhörligt mot husets framsida och parasollet rådde inte på att skugga uteplatsen till slut. Solen kom in under. Matte och hundarna drog sig in i stugan. Husse satt i skuggan av carporten med fläktande vindar och klippte ner de grenar Matte rensat ur brudspiréan på förmiddagen. Aili kröp in under matbordet och Dima sträckte ut sig framför pelarfläkten i vardagsrummet. Duken fladdrade! Film på Instagram.

Kvällens promenad blev kort och Matte satte igång kylningen på luftvärmepumpen. Vädrade ur med korsdrag under kvällen; men kvällen var varm och huset var varmt och natten blev varm i stugan.

Längtan tillbaka till Svalbard! Absolut inte söderut, även om det är just nu är svalare i Sydfrankrike. Våren var väldigt kort i år.

 

 

Antal kommentarer: 0

Namn: E-postadress: Hemsideadress:
Meddelande:
:) :( :D ;) :| :P |-) (inlove) :O ;( :@ 8-) :S (flower) (heart) (star)