Lapska Vallhundarna / räddningshundarna

Gázzi Násti Modji Aili

 

Ansvariga för innehållet är både Husse och Matte. Skriver gör M. i samråd med H. 

Å-KULLEN HAR FYLLT 5 ÅR!

2024-06-25

 

Ett stort GRATTIS till den sista kullen som fötts här hos Gátchis den 24.6.2019! Åtså är kullens gemensamma namn och Åtså betyder "sök", som kommando, på Lulesamiska. Valparna har även enskilda namn som har en betydelse på Lulesamiska, eller är namn som getts till hundar i renskötseln. Till hjälp har Matte haft boken Ce, skriven av Leila Nutti och Anna Kuhmunen. Tack även för personlig hjälp med namngivandet per telefon av Leila! Fanndi är ett namn som gavs till "en hund med tjock päls på Lulesamiska"och Fanndi var den med mest päls i kullen. Hon hade ett första namn och det var "Carportan" då hon föddes i carprten hemma, när mamma Aili skulle åka till veterinären då värkarbetet blev för långdraget. Násste beyder stjärna, liksom hennes mormors mors namn Násti, men på olika samiska språk. Jaffi är ett "allmänt namn som gavs till en tik på Lulesamiska" och Sválla beyder räv på Lulesamiska (felstavat med e på slutet på ovanstående foto). Sválla kallas till vardags för Sumo. Han fick flytta hem till sin pappa Nemo som ingått i träningsgruppen i många år och var en certifierad räddningshund, utbildad och certad samtidigt som valparnas mormor Modji.

Matte anser att hon som uppfödare av Lapsk Vallhund - en hundras härstammande från och använd i renskötseln, har haft närmast en skyldighet att själv lära sig om och sedan förmedla viss kunskap om samisk kultur. Språket är en del därav. Därför har namn på kullar och individer i så stor utsträckning som möjligt valts med hjälp av samiskt lexikon eller personlig hjälp. Ibland går det, icke förty, år skogen....  Ailis kullbror Runne heter i stamtavlan Manni. Vilket skulle vara en variant på Mánnu - måne. Så kanske det var, men absolut inte på det samiska språk som var hans nya mattes. Längs resan hem till allra nordligaste Nordnorge, efter att ha hämtat valpen Manni här hemma, fick Matte ett telefonsamtal: "Du må finne ett nytt navn åt han! Äe kan ikke rope Smör när jag kaller på han! På mitt språk är manni smör!" Med förbehåll för dålig kunskap i norska från Mattes sida, när hon skall skriva vad som sades. Matte föreslog Runne, då det är ett namn man ger till en brun hund. Så Runne blev det alltså till vardags.

Under årens lopp samlade Matte på sig mängder med ord och namn lämpliga att döpa en Lapsk Vallhund till och långa listor skrevs. Det som på ett samiskt språk föreföll rimligt, kändes mindre lämpligt på ett annat samiskt språk alltså. Lite olika stavning ibland, som med Násti och Násste - men samma betydelse och ibland helt olika ord.

Matte fick veta att man inte döper hundar till geografiska namn till exempel. Vilket kanske var en personlig åsikt och andra tänker annorlunda. Språk är något som intresserar Matte och har alltid gjort, men även samisk kultur och historia i övrigt är något som man som Lapskägare gärna kan sätta sig in i. Börja med att läsa boken Ce till exempel.

Antal kommentarer: 4

2024-06-27 12:07:17 - Nasstes matte, evawaterworth@gmail.com

Först vill jag tacka för en underbar hund och att jag haft den bästa uppfödare som vet. Násste gör verkligen skäl för sitt namn och är en riktigt stjärna på att söka/spåra. (heart)(heart)

2024-06-27 16:46:25 - Marianne

Tack själv!
Å så roligt att få höra!
Vi träffar ju hennes kullbror Sumo på träningen och de liknar säkert varandra, inte bara till utseende. Han har en mycket bra näsa! En duktig sök- och spårhund! En absolut fena på kongsök! En mycket bra kull!(heart)(heart)(heart)(heart)

2024-07-01 13:39:48 - Nasstes matte, evawaterworth@gmail.com

Det kanske är dags att ni får träffa henne igen. Det var så länge sen. (heart)(heart)(heart)(heart)

2024-07-02 08:22:17 - Marianne

Ja verkligen! Många år sedan! Då var hon inte vuxen än(heart)!
Namn: E-postadress: Hemsideadress:
Meddelande:
:) :( :D ;) :| :P |-) (inlove) :O ;( :@ 8-) :S (flower) (heart) (star)