Lapska Vallhundarna / räddningshundarna

Gázzi Násti Modji Aili

 

Ansvariga för innehållet är både Husse och Matte. Skriver gör M. i samråd med H. 

INOMHUSTRÄNING och MERA SNÖ...

2015-02-05

Endast enstaka snöbyar var det sagt för onsdagen. Så började det också...  Med stooora flingor som snabbt fyllde på snölagret.

Matte tog en långpromenad i området med hundarna och snön föll  över Matte och hundarna. Kommen halvvägs avtog snöfallet och en sol kunde skymta till, innan nya moln gömde den skyndsamt. Men den finns där bakom trots allt! Efter nära en timmes promenerande och nästan hemma dök en stor, svart och bullig stadsjeep upp på långt håll, stående i vägkanten. Som det visade sig senare skymmande två hundpromenerande grannar på väg uppför backen. Det står aldrig bilar parkerade på vägarna i området! Vägarna är för smala. Aili såg nog en gigantisk björn framför sig, i kombination med dofterna från flera hundar med vinden uppför backen bakom bilen. De syntes inte ännu. Aili var beredd på att ta strid! Upp med svansen, fram med öronen, sträckt koppel före Matte och en utskällning av giganten! Mamma Modji har varit på björntest och kanske fick minnen. Dottern hade signalerat konfrontation, men mor hennes var av avvikande åsikt. Hjälpte till att skälla ut monstret, men reste ragg och höll till vänster vid närmandet. Båda hundarna var mycket skeptiska till bilen även när de kom fram, vilket fick Matte att kolla vad bilen innehöll. Tomt. Men då dök hundgänget upp över krönet och fokus hamnade där. Björnen blev en bil och hundarna var små. Detta är Mattes tolkning av situationen. Men man vet ju aldrig riktigt vad som rör sig i våra fyrbenta vänners huvuden. Násti? Brydde sig inte.

Hemkommen skottade Matte undan all den snö som fallit under natten och förmiddagen och solen skymtade till lite då och då. Men molnen byggde på och när familjen for till träningen i Vargmötet snöade det igen. Vilket det fortsatte med hela kvällen.

Träningen skedde åter i den stora fordonshallen i skydd för väder och vind. Tre legor användes denna kväll och samma för alla hundar utom Aili som specialtränas. En figurant satt ihopkrupen på en ATV med plog stående på ett släp, en figge var gömd i en stängd container med några små uppskurna hål i nederkanten på två sidor och en figge låg platt uppe på ett högt fordon. Hundarna är miljöskadade! Allihop placerade mycket gärna vittringarna uppe i hytterna till de stora maskinerna! Denna maskinhall är mycket knepig för hundarna att jobba i. Det är extremt högt i tak (tidigare virkeshall) och vittringarna slår uppåt och faller ner på diverse olika ställen långt från vittringskällorna. Matte körde Modji först med facitgubbe och visste inte var figuranterna var gömda. Det var intressant att studera hur man omedvetet styr hunden när man vet var man har figgarna. Även hur olika hundarna löste uppgiften beroende av varifrån de kom mot legan och hur mycket erfarenhet de har. Stor erfarenhet kan orsaka förutfattade meningar och underlättar inte alltid. Hundarna fick verkligen tänka till för att lokalisera de tre vittringskällorna. Snyggt jobbat av dem alla!

Aili är Mattes experimenthund och fick specialsökträna efter en specifik figurant. Hon fick nosa på en vante och sedan i två olika övningar i koppel välja ut rätt figge bland fyra figuranter på rad. Därefter fick hon göra ett fisök för att söka rätt på samma figge, som gömt sig i containern med dörren på glänt.

Násti som börjat försöka gräva sig in under lillstugan glömde allt vad skendräktighet heter och var supertaggad på kvällens träning! Vilken fart! Vilken arbetsglädje! Underbart att se! Hon fyller tolv i maj.

Kvällen avslutades med trevlig samvaro över en bit mat. Tack allihop för kanonbra träning!

Mer snöskottning väntade när familjen kom hem rätt sent.

Antal kommentarer: 0

Namn: E-postadress: Hemsideadress:
Meddelande:
:) :( :D ;) :| :P |-) (inlove) :O ;( :@ 8-) :S (flower) (heart) (star)