Lapska Vallhundarna / räddningshundarna

Gázzi Násti Modji Aili

 

Ansvariga för innehållet är både Husse och Matte. Skriver gör M. i samråd med H. 

A-KULLEN 11 ÅR!

2022-06-02

I dag, torsdag den 2.6 fyller Gátchis A-kull 11år!

Ett stort GRATTIS till Lime (Aiko), Epic (Adja), Pirak och Ante!

Onsdag.

Efter en småregning dag med många lätta skurar, såg det ut att kunna klarna upp lagom till kvällens träning. Platsen var vald för att kunna erbjuda tak över huvudet om så skulle behövas/önskas.

Modji fick inleda träningen och två figuranter gömde sig längst bort i det inhägnade området. Husse överlät hundkörandet till Matte och gick och gömde sig längst bort i området. Modjis figuranter måste tänka på att man inte gömmer sig så att hon kan lockas att börja klättra eller försöker hoppa! Något hon gärna har gjort i hela sitt liv ända fram till dess hennes leder inflammerades nyligen. Nu vill hon fortfarande! Men har ännu inte benstyrkan för att kunna genomföra några hopp eller klättringar. Kortisonbehandlingen har fått henne att tappa muskelmassa tyvärr. En känd biverkan. 

Modjis sök var upplagt så att hon skulle få båda figuranterna fint i vind på långt håll vid starten. Detta för att hon inte skulle lockas att ge sig ut på något "kommunsök" över hela området och utom synhåll för Matte som var förare. Modji skulle styras upp genom ett förnuftigt utnyttjande av vinden. Vilket lyckades fint! Hon hittade båda sina figuranter planenligt, där de befann sig i marknivå intill staketet, med stort avstånd sinsemellan. Matte visste som förare var figuranterna var gömda. Viktigt för att kunna hindra Modji att springa för mycket.

Klicka för större bilder.

Modji visade med skall att hon fått vittirng från någon redan när hon kom fram till startpunkten. Hon släpptes lös och satte av i galopp hela vägen fram till den först funna figuranten! En lycklig Modji fick göra det hon älskar mest av allt! Hon fick söka fritt efter "försvunna" människor! Så snart hon skallmarkerat och belönats av den först funna figuranten, jobbade hon vidare och hittade Husse i det bortre hörnet. Modji visade tydligt att hon mer än gärna hade sökt efter fler och hade ingen större lust att gå tillbaka till bilen.

Det är lätt att köra på nu när Modji återhämtat sig så fint och vill så mycket! Vilket vore väldigt dumt. Hon har tappat mycket i vikt och återhämtning och rehabilitering måste ske med eftertanke och lyhördhet. Modji får nu ett oerhört uppskattat energitillskott i form av pemikan! Så god mat har hon nog aldrig ätit tidigare! Denna förpackning medföljde i den stora kasse full med bra saker, som var priset för en andraplats på lagtävlingen för räddningshundar och sökhundar i höstas. Pemikankakorna har legat på vänt för lämpligt tillfälle och nu passar detta högenergifoder perfekt för Modji! Hon får det bara som tillskott till hundarnas standardfoder Acana Senior. Med lite mer protein och anpassat för äldre hundar.

Aili fick ett frisök Med tre figuranter gömda i området, på för Matte okända platser. Aili fick sin första figurant i vind direkt vid starten och stack omedelbart iväg till höger och hördes snart skallmarkera en funnen figurant. Matte hade skickat Aili i en annan riktning, men ibland är det rätt bra med en självständig hund som gör vad som skall göras med lite civil olydnad! När Aili hittat och markerat sin första figurant var hon mer följsam och följde Mattes riktningsangivelser. Snart var även de båda övriga figuranterna funna. Ett lite för snabbt avklarat sökuppdrag för att Aili skulle ha fått jobba ordentligt. Aili sprang fort och hon tolkade vittringarna i den kraftiga vinden korrekt och löste uppgiften snabbt. Så var den träningen slut för Ailis del.

Några i träningsgruppen valde att köra sina sök inomhus i fordonshallen. Här blev söken annorlunda då vittringsbärande kraftig vind saknades. Svårt vittringsmässigt men ingen risk för vittringar från personer som jobbade i träningsområdet eller som passerade utanför staketet på cykelvägen. Matte lät även Aili få köra ett sök ett sök här inne. Önskemålet var endast en figurant utplacerad och gärna svårt vittringsmässigt för en större utmaning för Aili!

Matte blev bönhörd och Aili fick jobba! Hon började fint med att med ett bra sökmönster söka igenom hela lokalen. Här fanns många vittringar från gamla legor där figuranter nyss varit gömda för andra hundar. Aili fastnade sedan vid en grävmaskin och markerade uppåt. Matte fick genast veta av "facitgubben" att där fanns bara gammal vittring från tidigare. Aili började bli frustrerad och valde gammal vittring när hon inte fick någon färsk vittring. Matte köpte inte markeringen och skickade Aili ut att jobba på nytt. Länge fick Aili jobba och svårt var det! Precis vad hon behövde. Träningskompisarna hade tänkt till och lyckats planera ett perfekt sök för Aili! 

Matte började förstå var figuranten hade gömt sig och rörde sig alltmer i bara den delen av lokalen och styrde Aili, genom att röra sig långsamt och närma sig det förmodade gömstället. Då åkte öronen på Aili bakåt! Kroppen sänktes och svansen började gå! Här var någon gömd! Aili skallmarkerade fint mot den lilla plåtbehållaren med locket stängt. Ingen vittring sipprade ut annat än helt nära intill det täta locket. Beroende på temperatur och väder utomhus är detta gömställe olika svårlokaliserat för hundarna. Lokalen är stor och dragig med högt i tak. Plåtbehållaren står fritt mitt på golvet. Mycket spelar in när en vittringskälla skall lokaliseras.

Om Modji var missnöjd med att hennes frisök varade för kort stund, så var nog Aili rätt nöjd, när hon flåsande drack upp allt vatten i bilens vatenskål! Hon kunde absolut tänka sig att gå i viloläge, när Modji trodde att hon skulle få komma ut och köra ännu ett roligt frisök!

Det är helt otroligt fantastiskt att Modji har återhämtat sig så bra.

 

 

Antal kommentarer: 0

Namn: E-postadress: Hemsideadress:
Meddelande:
:) :( :D ;) :| :P |-) (inlove) :O ;( :@ 8-) :S (flower) (heart) (star)