Lapska Vallhundarna / räddningshundarna

Gázzi Násti Modji Aili

 

 NÁSTIS DRÄKTIGHET MED PARKU

Den 29.1  Násti ultraljudas på dag 30 efter den första parningsdagen. Enligt veterinären är hon inte dräktig. Han gör alltid en ny undersökning kostnadsfritt en vecka senare. För säkerhets skull.

Den 3.2   Både Gázzi och Modji visar stort intresse för Nástis bakdel.

Den 4.2   När Násti har kissat hänger in liten seg droppe kvar. Ett tydligt tecken på dräktighet! Om Násti ändå är dräktig, så har hon nu gått in i den sjätte dräktighetsveckan.

Den 5.2   Ett nytt ultraljud görs och två fosterblåsor syns tydligt mycket högt upp! Veterinären konstaterar: Dräktig med minst två valpar. Han betonar MINST. Násti får vid hemkomsten en extra portion mat, eftersom matmängden minskades när hon konstaterades bara vara skendräktig. Násti fick åter 1½ hallonbladtablett, för att stärka livmodern.

Den 7.2   Det syns tydligt att Násti breddat sig över de nedre revbenen, midjan är nästan borta. Hon är väldigt intresserad av allt som går att äta!

Den 10.2   Nu går Násti in i den sjunde dräktighetsveckan. Det är precis tre veckor kvar till väntad födsel. Hon ser något bredare ut än vid samma tidpunkt den förra dräktigheten. Det kan bero på att valparna ligger högre upp än förra gången. Násti har vid två tillfällen det senaste dygnet satt sin dotter Modji på plats tydligare än tidigare.

Den 12.2   Násti får från och med i dag äta ett annat foder. Avsett för valpar, dräktiga och digivande tikar. Doggy Robur Breeder & Puppy 30 protein 15 fett. Normalt får de Doggy Robur Maintenance 27 protein 15 fett. MEN även Modji får av det kraftigare fodret nu på prov, eftersom hon behöver bygga muskler när hon pulsar i all djup snö. Hon äter massor men blir inte tjock nog! 

Den 14.2   Frågan är om det inte är lite sprattel i magen på Násti?! Det kan kännas som om det spritter till rätt som det är under en fingertopp, när man lägger handen på magen på henne. Hon märker helt klart själv att något rör sig i magen. I morse stod hon en stund med rumpan i vädret och senare bet hon sig i sidan vid några tillfällen. Så här stod Násti en tid efter det att hon fött Modji och Mánnu. När livmodern skull dra ihop sig igen.

Den 17.2   Om två veckor i dag är det dygn 63 i dräktigheten. Násti går nu in i sin åttonde dräktighetsvecka. I går var hon lite klumpig och snubblade på korgkanten när hon skulle lägga sig. Kroppen är inte som hon är van! Hon har börjat intressera sig för sina bakersta tuttar och juvrena börjar se stora ut. Hon har slickat lite för mycket och risken är att hon får mjölk alldeles för tidigt igen. Modji är väldigt intresserad! 

Násti har sedan i går visat ett stort intresse för murkna tallkvistar! Dem tuggar hon noga i sig med stor koncentration. Hittar hon en bra kvist bär hon med sig den som reservproviant! Hon försvarar sina kvistar mot en förvånad Modji. Detta är inga lekkvistar inte!

Den 19.2   På morgonen låg Násti inte med de andra hundarna och katten framför kaminen och värmde sig. Hon låg kvar i det svala sovrummet. Likadant gjorde hon mot slutet av dräktigheten förra gången. Fosterrörelser kändes aningen tydligare. En av de bakersta spenarna lockar Násti till slickning. Huden blir röd och irriterad och behandlas ömsom med Helosansalva och Idominsalva. Modji är mycket intresserad av Nástis spenar. Så gott det går hindras Násti från att slicka spenen. Mjölken kom igång alldeles för tidigt förra gången.

Násti får lite matrester i torrfodret varje middag, för att vänja valparna vid olika födoämnen. Så skedde förra gången, samt när Gázzi var dräktig. Både Násti och Modji har väldigt tåliga magar. Ingen av dem har någonsin haft problem med magen. Inte ens vid avvänjningen. 

Násti har ännu inga problem med att hoppa upp på plogvallarna, för att komma ifrån vägbanan vid toalettbestyr. Enligt en utställningsdomare i somras, har hon "en mycket stark rygg". Vilket han imponerad upprepade ett flertal gånger och vilket hon nog har glädje av nu.

20.2   I dag kan man mycket tydligt se fosterrörelser när Násti ligger utsträckt på sidan. På båda sidor syns det mellan de bakre revbenen och ljumsken. Buken går liksom i vågor eller så spritter det till som av en fiskstjärt! Násti är nu fullpälsad med en mycket tjock vinterpäls och rätt som det är liksom reser sig pälsen på specifika ställen! Valparna har fixat ett avgasningssystem åt sin mamma...  ;-)   urk.

Násti sover gott på nätterna och är mycket lugn och harmonisk. Jättehungrig! Allt är som vid den förra dräktigheten bortsett ifrån att hon inte fått mjölk ännu. Peppar, peppar....   Sist gick råmjölken åt fanders. Men nog är både juver och spenar väldigt stora nu.

25.2   Násti har nu gått in i den nionde och sista dräktighetsveckan. Juvrena är stora och någon droppe mjölk har synts vid enstaka tillfällen. Magen och sidorna går i tydliga vågor när valparna rör sig. Magen börjar vara lite i vägen när Násti skall rulla ihop sig. Hon ligger gärna utsträckt på sidan. Valparna har flyttat sig mera ner mot buken. De trycker mot tarmar och magsäck och Násti harklar sig en del. Aptiten är fortfarande synnerligen god. Temperaturen togs i morse och den var under normaltemperaturen. Násti bäddade lite i korgen på förmiddagen. Hon går gärna ut på promenad och hon hade inga större problem att ta sig upp på den jättehöga plogvallen för toalettbestyr.

26.2   I dag ser Násti ut som en get! Ryggraden framträder igen och valparna har sjunkit ner. Hon är inte lika bred över ryggen. Bredden kommer längre ner. Násti klättrar fortfarande upp på plogvallarna för toalettbestyr. Vill inte sätta sig på vägbanan. Hon är stark och har god kondition vilket gynnar henne nu. En låtsasvalp, i form av en halv morot, har hon placerat i korgen... När den togs av daga och skars i bitar åt hon glatt upp dem!

27.2   Dag 59. Násti äter med samma goda aptit som vanligt! Hon går gärna med på promenad och håller en bra fart. Hon travar utan problem och hon går av vägen på plogvallar och i lössnö trots en stor mage. Hon är lugn och harmonisk. Temperaturen varierar mellan 37.6 och 38.8.

28.2   Dag 60. Temperaturen pendlar fortfarande mellan ovan angivna gradtal. Násti har en kopiös aptit! Vid en jämförelse med ett foto taget 4½ timme före Modjis födsel, är Násti mycket tjockare nu. Hon mår bra. Vill dock gärna ligga svalare än vanligt.

1.3   Dag 61. Som i går vad gäller aptit och temperatur. Men i dag har Násti haft svårare att slå sig till ro någon längre stund. Hon har växlat mellan att ligga på det relativt kalla golvet och framför kaminen. Då och då har hon legat i korgen i sovrummet och rätt som det är har hon sökt upp mig.Magen är mera spänd och ibland puttar Násti till med nosen i sidan. Det är full rulle i magen och man ser tydligt hur det rör sig på olika ställen. För att inte tala om vad man känner!

I natt nedkom grannens Cocker med fem valpar! 

2.3   Dag 62. Likadant i dag vad gäller mat och temperatur. Násti hade bäddat lite i natt, men sovit gott. Hon ser lite undrande ut till och från. Hon gick gärna med på promenad runt kvarteret på oplogade vägar. Hon höll sig i hjulspåren. På tomten var hon lite "sökande". Letar förmodligen efter en lya. Men med det stora snödjupet kan hon inte komma under lekstugan, vilket tycktes vara ett önskemål! 

3.3   Dag 63. Dagen D så att säga! Men Modji föddes på dag 64. Násti har ätit med god aptit hela dagen. Hon förefaller dock lite loj. Ute på tomten springer hon runt så gott hon kan i den väldigt djupa snön. Vilket innebär att hon går i upptrampade spår. Hon kollar hela tiden om hon kommer in under lekstuga elle gäststuga. Omöjligt. Hon ligger väldigt gärna inkrupen hel och hållen under fårskinnet i utekorgen. Hon ligger gärna nära ytterdörren när hon är inne. Där är det svalt. Tempen har inte gått under 37,6 någon gång ännu. Lite mjölk kom ur en spene i dag.

4.3   Tempen sent i går kväll var 37,2. Samma temp i dag tidigt på morgonen. Efter en relativt orolig natt, där Násti ständigt ändrade ställning och tydligt befann sig i ett öppningsskede, kom den först tydliga krystvärken klockan 07.00. Kl. 07.40 kom en bubbla från en fosterblåsa och den bet Násti sönder. Krystvärkarna fortsatte men ingen valp. Efter telefonsamtal till Albano Djursjukhus kallades Násti in för kontroll. Två valpar kunde vara på väg ut samtidigt. På Albano tittde så bakfötter och svanstipp fram med en gång och en hane "hjälptes" ut klockan 09.45. Bra krystvärkar igen och en tik föddes kl. 10.10-Tik 1. Åter bra värkar som resulterade i en tik kl. 10.55-Tik 2 och ytterligare en tik föddes kl. 11.35-Tik 3.

Samtliga valpar kravlade sig omedelbart fram till en spene där de satte sig fast! Samtliga valpar visade sina röstresurser så snart de var framfödda. De har rumlat om mycket i Násti den sista tiden och fortsatte lika aktivt ute i det fria.

Klockan 22.00 först, vägdes alla valparna och de hade då ätit hela dagen. Hanen - 451 gr., Tik 1 - 333 gr., Tik 2 - 393 gr., Tik 3 - 397 gr. 

Hanen är svart och tik 3 är svartbrun. Ytterligare en tik skiftar mellan svart och brunt. Alla har vitt på bröstet och 3-4 vita fötter. Tik 3 har ljusare ben och ljusare ansikte.

Alla är mycket rörliga och förflyttar sig ganska mycket samt snabbt. De ligger inte där man lägger dem! De har mycket bestämda åsikter! Vid vägningen under Nástis kvällsrastning var alla valparna mycket upprörda!

5.3   Efter gårdagens valpfödslar mår Násti utmärkt. Hon åt sin middag med god aptit i går kväll. Hon gick gärna ut på nattkissning. I dag på morgonen kom hon till ytterdörren direkt,  när hon märkte att de andra hundarna var på väg ut. Vid frukosten låg hon kvar i korgen fram till dess att matskålarna började sättas ner på golvet. Då kom hon som ett skott och slukade allt! Mitt på dagen valde hon också att gå ut när de andra gick ut. Hela eftermiddagen fick Násti vara ifred inne när den övriga familjen var på tomten. Násti och valparna tittades till med jämna mellanrum. Allt var lugnt och harmoniskt.