Lapska Vallhundarna / räddningshundarna

Gázzi Násti Modji Aili

 

Ansvariga för innehållet är både Husse och Matte. Skriver gör M. i samråd med H. 

TVÅ LAPSKA POPULÄRA PÅ JULMARKNAD

2021-12-14

Söndag.

Många julmarknader är det inte i år heller. Inte ens många av dem som hållits helt och hållet utomhus har arrangerats inför denna jul. Någonstans måste man ju ändå få möjlighet att känna julstämning och handla gårdsprodukter direkt från producenterna, som julkorvar till exempel.  Eller hembakt och lite annat mathantverk lämpligt som julklappar. Med tre fådda vaccinationer. Så när man gick ut på Radio Stockholm och gjorde reklam för julmarknaden i Sigtuna stad, kring det gamla fina rådhuset, var det fler än Husse och Matte som nappade på uppmaningen att bege sig dit. Visade det sig. Julmarknaden hålls varje söndag i advent sedan "urminnes tider".

Lapskflocken anlände en timme efter öppnandet klockan elva och redan var det tjockt med bilar som rullade in i den lilla Mälarstaden. Efter ett varvs cirklande dök en ledig parkeringsplats upp lite vid sidan av. Med en kort promenad ner til rådhuset. Det märktes omedelbart att väldigt många hundar var på julmarknad den här dagen! Av alla de sorter och i alla de storlekar. Lapsktanterna från skogen upptäckte hundar tätt inpå sig var de gick. Ett gytter av människor var det på torget och hundar var det överallt och levande musik från en liten estrad i kanten av torget. Där stånden med olika typer av hantverk fanns att köpa. Precis så här har det alltid sett ut och det är väl bara besökarnas klädsel som avslöjar århundradet. Möjligen ett och annat munskydd. Mer julmarknad kan det nog inte bli!  En tidsresa. Modji och Aili hann bara runt hörnet på rådhuset innan de första frågorna om vad det var för ras kom. Många visade sig vara nyfikna på de två lugna, sociala och nyfikna hundarna. Som ofta togs för valpar båda två.

Både Aili och Modji föreföll uppskatta situationen med alla människor, all uppmärksamhet och även alla hundmöten! Snabba noskontakter och hälsningar på främmande hundar i förbifarten blev det många från alla håll. Medan någon ville prata hund ville en passerande stor Landseer hälsa på Modji och Aili. Som såg lite förvånade ut när de vände sig om och möttes av denna stora hunds huvud tätt inpå. Vilket de inte verkade ha något emot. De föreföll trygga i situationen och samtliga hundar på marknaden uppförde sig väl och inga skall hördes. Annat än från en enda liten hund som gafflade konstant någonstans.

Matte och en Eurasiermatte blev stående och pratade en stund och när någon förbipasserande frågade om just Eurasiern var social och om de fick hälsa på den ointresserade hunden, klev Modji och Aili fram med stor självklarhet och ville umgås! Varför det blev väldigt lätt att förklara Eurasierns kynne för dess ägare. Modji och Aili är mycket sociala och hälsar gärna på alla, vilket måste påpekas inte är en egenskap självklar hos alla Lapska Vallhundar. Vill man träna sök efter människor är det en fördel om hunden är bekväm med även främmande människor tätt inpå och social - men det är inte nödvändigt. Arbetet i sig är vad hunden intresserar sig för och inte nödvändigtvis de hittade människorna. De egna Lapska har gillat social belöning, klapp och kel, men hos en funnen figurant har det inte varit det viktigaste. När de belönats vill de jobba vidare! En bra egenskap hos en arbetande hundras. 

Gränderna var fulla med stånd och det blev allt trängre och svårare att ta sig fram. Ägare till småhundar började lyfta upp sina hundar och Lapskflocken tackade för sig och drog sig tillbaka till bilen. Med hem kom saffranspannkaka och salmbärssylt från Gotland att ha som efterrätt till kvällen. Nu vällde besökarna in och det var kö fram till Sigtuna nästan ända från Märsta. Det var i grevens tid som Lapskflocken anlänt, kort efter det marknaden öppnats.

Två tröttmössor föll ihop och somnade framför braskaminen vid eftermiddagsfikat. Aili började drömma nästan genast. Många intryck fanns att bearbeta.

 Måndag.

Flocken firade Luciamorgon med vacker musik och vackra bilder framför TV och braskamin. Lussekatter och pepparkakor till Husse och Matte och tuggpinnar till hundarna. En behaglig mjukstart på dagen, innan flocken gav sig iväg för lite julhandlande innan den värsta hetsen sätter igång i butikerna.

 

 

Antal kommentarer: 0

Namn: E-postadress: Hemsideadress:
Meddelande:
:) :( :D ;) :| :P |-) (inlove) :O ;( :@ 8-) :S (flower) (heart) (star)