Lapska Vallhundarna / räddningshundarna

Gázzi Násti Modji Aili

 

Ansvariga för innehållet är både Husse och Matte. Skriver gör M. i samråd med H. 

BESÖKSHELG

2013-11-17

Fredag.

Nu var det bruningarnas tur att komma upp i skogen för att få uppleva en ny miljö. Aili uppförde sig likvärdigt med sina systrar. Nosade på blåbärsris och ruttna stubbar, studsade runt bland eklöv och mossa och både tog för sig och pilade iväg och höll viss koll på Matte. Brorsan Manni spanade lite i fjärran och drog iväg, efter att ha förvissat sig om att Matte var kvar på samma plats. Fort gick det rakt ut i spenaten! Bland kvistar, löv och ris. En bra egenskap för en hund som skall  valla renar. Men han var kontaktbar och bromsade in lite, när Matte satte efter och lockade. Sista biten ner mot vägen tänkte Matte stoppa honom innanför jackan för enklare bärande, men en speciell lukt bromsade Matte i sista sekunden. Skit. Grabben luktade svagt av skit. Jomenvisst. En bakfot hade klivit i valpskit. Så grabben hölls med foten ut från Mattes jacka. Men det luktade fortfarande skit! Längs vägen. Då tittade Matte ner och såg att hela främre delen av skon var inkletad med gul skit. Inte valpskit. Kattskit? Skit som skit, illa luktade det och kletigt var det både på Mannis och Mattes bakfot. En pinne och lite kuddmossa fick bort det värsta, men inte nog. Hemma blev det valpfottvätt och skotvätt.

Matte gick sedan mopperundan i skogen med Násti och Modji, när alla knytten sov sött utspridda bland hemgjorda valpleksaker i köket. Strumpor, tomma burkar, en tom plastflaska med handtag. Alla möjliga saker som kan stimulera till bärande och kampande. Dragkamp är en lek som uppmuntras på alla sätt! Både mellan knytten själva och mellan knytt och tvåbening.

På kvällskvisten fick knytten komma ut på glasverandan och springa av sig och busa runt lite innan sovdags.

Lördag.

Adjis nya familj med kompisar kom och hälsade på. Mycket räddningsprat blev det, då kompisen var gemensam med Husse. Världen kan vara väldigt liten när man håller på med hundar och allrahellst när man aktivt tränar hundar. Proppen var ett populärt namn, men om hennes nya matte får bestämma blir det nog Adji. En matglad hund får en ny matte som är bra på att laga mat. Tack för medhavd välsmakande soppa! Dagen kom att tillbringas inne med valpkel och valpfotande.

Söndag.

Saivis nya matte och lillmatte kom och besökte sin nya familjemedlem. Medförande hembakta, fantastiskt goda bullar! Matte har läst Ursula Willbys kåserier om valpköparbesök där hon känt sig tvingad att baka mitt i alla valpbestyr. Matte har inte behövt baka, då hembakt medförts vid besöken. Så omtänksamt! Tusen tack!

Matte hade en plan för dagen. Solen skulle skina på tomten tvärs over vägen under förmiddagen. Den är inhägnad med småmaskigt nät, ingen bäck och där vistas ingen mer än mycket sporadiskt så här års. Om någon skulle vara där, så vore detta inte något hinder. Nu kunde fyra tvåbeningar bära fyra fyrbeningar tvärs över vägen, för att låta dem vistas i frihet på gräset i solen ett tag. Mycket uppskattat bland knytten! De fick även se några människor passera på vägen strax intill staketet. De fick även uppleva lite kalla vindar i ansiktena.

Nöjda och belåtna somnade de sedan i köket. Innan Sivis nya mattar for hem igen fick de vara med och servera lite valpmat till sin tjej. Alla de fyra syskonen äter ur små skålar på golvet med övervakning. Var och en skall få äta sin mat färdigt, utan inblandning. Matte är ingen vän av kollektiv servering ur stora fat. Matte vill veta vad var och en får i sig.

Saivis mattar tog farväl och Matte tog med sig Násti och Modji på en cykeltur i området. Därefter möblerade Matte om på den stora lillstugeverandan. Marken är för kall och blöt för att det skall kännas rätt att göra en valphage åt knytten på samma sätt som under andra årstider. En äventyrslekplats byggdes på den takförsedda, stora verandan. Matte knöt fast tygtrasor och rep på olika ställen för dragkamp, lösa tygstycken lades ut, samt bollar, diverse trädgårdföremål i plast som stor vattenkanna för att klättra över/ knuffa runt. Förvarade trädgårdspryttlar säkrades och flyttades runt till miljöbanor för knytt. Kattkorgen med fäll ställdes ner. En grind fixades. Sedan bars knytten ut för invigning av sin takförsedda valphage. Glada blev de! Husse och Matte tog en kylslagen paus med buljong och ostmacka medan knytten härjade! Modji bjöd på lite "utefika" från mjölkbaren. Násti höll sig i korgen på glasverandan och temperaturen hade sjunkit till två grader. Men bra blev det!

Antal kommentarer: 5

2013-11-17 17:43:52 - Anette o två lapska

Valparna här hemma äter en och en på köksbordet :)

2013-11-17 21:20:11 - Jeanette och Christer

Tack för ett mycket trevligt och givande besök. Bättre förutsättning får man leta efter till sin blivande familjemedlem.(flower)

2013-11-17 21:23:27 - Anneli & Balva

Instämmer till FULLO! Kram på er och stort tack för i dag!(flower)

2013-11-18 05:07:27 - Mia & Kåre, maria.logdlund@bredband.net

Tack för en trevlig dag hos er! (flower)

2013-11-19 16:13:53 - Marianne

TACK själva! För att ni tog er tid och körde så långt! Engagerade knyttköpare med kompisar är alltid varmt välkomna! (inlove)
Namn: E-postadress: Hemsideadress:
Meddelande:
:) :( :D ;) :| :P |-) (inlove) :O ;( :@ 8-) :S (flower) (heart) (star)