Lapska Vallhundarna / räddningshundarna

Gázzi Násti Modji Aili

 

Ansvariga för innehållet är både Husse och Matte. Skriver gör M. i samråd med H. 

PÅ KNYTTIS

2013-11-02

Torsdagen blev knyttens första dag på knyttis på halvtid. Man får ta det lite peau en peau så här i början. Ett steg i taget. Matte tror att det därvidlag är som med tvåbenta knytt. En lugn och trygg första tid i livet är viktig, som grund för ett fortsatt harmoniskt liv. Det är ju grunden i all träning som är så viktig. Den man faller ner på när det strular längre fram. Är den stabil är möjligheterna att gå vidare större. Nu grundar knytten i träningen för livet. Livet utanför barndomshemmet.

När knytten ätit frukost flyttades de ut i köket. Där finns diverse olika knyttleksaker i form av bollar i olika storlekar och material och lite annat. Ett tomt vitaminrör är en utmärkt knyttapport. Två tomma matskålar är oerhört spännande att kliva igenom och att sätta sig i, likaså en halvfull vattenskål av stadig keramik. Vattelek på ett tidigt stadium är buskul! En uppochnervänd brödback för klättring finns också.  En stor fäll finns för vila. Vilket knytten förstod att utnyttja. Mycket sova blir det för snabbt växande kroppar. Här serverade Modji en tidig lunsch och när knytten somnat efter maten flyttades de tillbaka till sin valplåda i sovrummets avskildhet.

Matte passade på att ta en skogspromenad med Modji och Násti, när knytten kunde förväntas sova en längre stund efter knyttisvistelsen.

När Husse kom hem, kunde Matte ge sig iväg och ordna lite, inför knyttens flytt till nya hem så småningom. En beställning måste göras. Husse fick chansen att studera knytten när de fick vara på knyttis ett eftermiddagspass också.

Husse och Matte studerar var för sig och jämför sedan iakttagelserna. Värdefullt. 

Fredag.

Samma procedur som på torsdagen för knytten. De blir allt mer aktiva med att "leka" med varandra. Från att lite tveksamt  ha smakat på varandras utstickande delar, ägnar de sig nu åt regelrätta attacker! De satsar och de anfaller. Vilt morrande! De jagar varandra och de brottar ner varandra och de har ju helt nyligen lärt sig gå! Lätt rörande blir de när de snubblar på sig själva och bakbenen springer fortare än frambenen, när gallopp blir jämfotaskutt på stället! Alla fyra är nyfikna och utnyttjar ytan till att vara överallt. Vissa små skillnader märks nu och det är oerhört intressant att stå ute i hallen och bara studera dem! Utan att interagera på något sätt. Bara passivt notera beteenden. Etologi har alltid varit ett stort intresse.

Knytten har nu fått smakportioner av valpmaten under några dagar och aptiten är det sannerligen inget fel på! Några få kulor väl uppblött Doggy Robur Breeder. Ett foder som innehåller det som en valp bedöms behöva i väl avvägda proportioner. De äter lika gärna ur en liten skål som ur Mattes hand. Viss huggsexa uppstår när det luktar mat och konkurens är en bra krydda. Men knytten serveras en och en för att Matte skall ha koll på vad var och en får i sig.

När de somnat gott och burits in i sin låda, tog Matte med sig deras mor och mormor på en långpromenad. Hundarna fick vara lösa vid sjön och på en sträcka genom skogen. Det är en ynnest att ha så fantastiska möjligheter till sköna promenader utanför husknuten!

Husse slutade tidigare på jobbet och kom hem strax efter det att Matte kommit tillbaka. Násti fick en extra skogspromenad med honom, vilket var mycket uppskattat.

Samtliga knytt har nu varit i vardagsrummet och en och en fått testa en ny miljö. Direkt har de flyttat sig från sälskinnet framför kaminen och rasslat iväg på upptäcktsfärd. Vilket inneburit att de inom en minut gått på fyra olika underlag. Sälskinn, glasskiva (gnistskydd), parkettgolv och nöthårsmatta. Samtliga har uppträtt på samma sätt och kollat in under fåtölj, soffa och gått under fotpallar och in under kaminen. En nyfiken och aktiv syskonskara! Inga lugna knytt här. Känns bra. De närmaste veckorna kommer att bli mycket spännande! Envisheten finns där, nyfikenheten finns där.

Hela kvällen fick knytten nu tillbringa på knyttis,  synonymt med köket. Vid två tillfällen var det något knytt, olika, som trackade sina sovande syskon och därför fick träna titta tv med Matte. Sittande i Mattes famn blev det miljöträning med konstiga ljud och ljusfenomen och så småningom slocknade även ett tv-knytt och fick sova kvar i Mattes knä ett tag. Men det blev lite vamt framför brasan och knytt är bra på att visa vad de vill. Utsträckt på fällen i köket med syskonen gav en bättre sömn.

Antal kommentarer: 0

Namn: E-postadress: Hemsideadress:
Meddelande:
:) :( :D ;) :| :P |-) (inlove) :O ;( :@ 8-) :S (flower) (heart) (star)