Lapska Vallhundarna / räddningshundarna

Gázzi Násti Modji Aili

 

Ansvariga för innehållet är både Husse och Matte. Skriver gör M. i samråd med H. 

UTNYTTJANDE AV DAGEN

2021-11-19

Torsdag.

På morgonen aviserades det om blötsnö fram på eftermiddagen. Ännu fanns saker som behövde iordningställas på tomten innan snö skulle täcka mark och annat. Lapskflocken tog tag i dagen och Matte började med att ställa sig på köksbordet med en skruvmejsel i högsta hugg. Efter lite ommöblering måste lampan över bordet flyttas. Att ta loss fästet var inte så svårt, men när det åter skulle skruvas fast  närmare ett fönster blev det trångt. Till slut satt det där och Matte var nöjd med att stående krokig på bordet, lågt med det sluttande taket, med vänster hand, trångt mot väggar i ett hörn, ha dragit i två långa skruvar manuellt. Matrummet är ett "glasrum" av uterumskaraktär med plasttak och takbjälkar och inget är som i ett vanligt rum. 

Matte klev sedan ner från bordet och tog med sig hundarna på en långpromenad i området, just som solen tittade fram och det var riktigt skönt! Husse dök upp på vägen och var nöjd med sitt gymmande, som nätt upp inte blivit av. På väg dit mötte Husse en mindre lastbil och just då bestämde sig föraren av en annan liten lastbil, bakom Husse, för att köra om. I mycket hög fart. Strax innan ett backkrön. Det var ytterst nära att Husses lilla bil hamnade i kläm mellan de båda lastbilarna. Husse blev riktigt skakad. Som av en händelse hörde Matte just då på radions trafikrapportering om en olycka längs samma sträcka. Huruvida den fullständigt galna lastbilsföraren var inblandad eller inte är frågan. Husse kom i alla fall både till gymmet och hem välbehållen.

Flocken var samlad för en fika mitt på dagen och sedan tillbringades hela eftermiddagen utomhus på tomten. Hundarna hade varsitt hundtugg, Husse och Matte ägnade sig åt lite av varje. Möblerna på altanen skulle kläs in för vintern, Mattes alla uppgrävda stenar/"pusselbitar" i bygget av naturtrappen skulle samlas ihop på ett och samma ställe, för fortsatt skapande senare. Det fanns lite att göra på många ställen och inte drog det upp några hotande blötsnöstinna moln. Skönt var det.

Flocken drog sig inomhus och Matte började med middagen. En av sönerna skulle dyka upp för att hjälpa till med en datorrelaterad åtgärd och dela en måltid. Temperaturen föll under noll, månen steg på himlen och i kaminen sprakade en brasa. För den som kom från en lägenhet i stan blev det en lantlig förvintermåltid i den lilla stugan i skogen. Matte rostade rotsaker i ugnen som serverades med en paprikakräm och falukorv. Modji och Aili fördiskade mer än gärna långpannan efteråt. Olivoljekletig och smakrik!

 

Antal kommentarer: 0

Namn: E-postadress: Hemsideadress:
Meddelande:
:) :( :D ;) :| :P |-) (inlove) :O ;( :@ 8-) :S (flower) (heart) (star)