Lapska Vallhundarna / räddningshundarna

Gázzi Násti Modji Aili

 

Ansvariga för innehållet är både Husse och Matte. Skriver gör M. i samråd med H. 

LYCKA! foton

2022-11-19

Fredag.

Matte hörde väderrapporten och bestämde sig för att ta dagen tillvara. Snö var att vänta i helgen och eventuellt en hel del. Lite snö hade kommit på natten men bara som lite florsocker på ett pepparkakshus. Hade man tur så kunde solen visa sig frampå dagen. Morgonen var grå och mulen och vinden var svag.

Mitt på dagen började molnen spricka upp med hjälp av vinden och temperaturen låg på två plusgrader. Matte och Aili begav sig till golfbanan, där de mötte den trevliga hund som hängt med sin husse på jobbet på golfbanan hela sommaren. Äntligen fick Matte svaret på vad hunden bestod av för komponenter. Nu när den inte bara passerade med sin husse, utan kom fram och ville träffa Aili, när Matte parkerat bilen strax intill klubbhuset. Denna trevliga hund har Matte och Husse sett många gånger, när den var i tjänst med sin husse åkande bil kring banan eller när den okopplad rasslat in i restaurangköket med stor självklarhet! Framför nosen på en mycket förvånad och avundsjuk Aili! En hund som hållit sig till sin husse och ignorerat alla människor och hundar runt om. En blandning av Border Collie och Golden visade sig ha gett en ungefär Goldenstor hund med BC-färger mest åt vitt och ett utseende som varken var den ena eller den andra rasen. En harmoniskt utseende hund och en hund som på något sätt är alldeles självklar. Både vad gäller usida och insida. Matte blev inte mindre kär i denna hund, efter att äntligen ha fått träffa den på nära håll. En hund med stor integritet och sig själv nog. En mycket trygg och tilltalande hund. Vars föräldrar inte alls skulle tillverka några valpar men kanske kände att det var just det de skulle. Denna hund hamnade hos grannarna, som inte alls skulle ha hund. Tänk så bra det kan bli ibland när ödet styr och ställer.

Matte greppade sina stavar, hängde koppel och halsband runt halsen och släppte ut Aili ur bilen. Båda hundarna följde sina människor åt varsitt håll och följde gällande regler. Aili satte fart ut över den grönvitfläckiga golfbanan mot söder, där molnen snabbt drog undan i den tilltagande nordliga vinden. Matte stavade på och Aili rörde sig i trav hela tiden i närheten av Matte. Med ganska täta stopp för att äta harpluttar och därmed fick hon sätta högre fart till och från för att komma ikapp Matte som ville motionera. När Matte avverkat den vanliga rundan och var tillbaka vid klubbhuset redan efter en knapp timme kändes promenaden för kort i det fina vädret.

Solen sken och det var barmark och så skulle det inte fortsätta framöver. Matte kände att hon vill njuta av dagen och Aili hade inget alls emot att Matte styrde in på den andra halvan av golfbanan på andra sidan Hundsjön. Den del som ligger längre från skogen och närmare vägen. Här har Matte bara gått en gång tidigare, då fler nyttjar den delen för hundpromenader. Inga andra människor än golfbanejobbarna som eldade ris syntes, varför Aili fortsatt fick vara okopplad. Här fanns många nya dofter och Aili tog för sig av ytorna men disciplinerat och inom godkänt avstånd från Matte. Vid ett tillfälle fick Aili vittring från en tomt gränsande till banans utkant och ville kolla närmare, men var hörsam och avstod när Matte hade åsikter om det olämpliga i att sticka iväg dit. Gott godis blev belöningen för att följa Matte, i stället för vittringen från någon annans revir.

Matte gjorde sitt bästa för att hålla sig och Aili igång i minst två timmar ute på golfbanan. Det lyckades fint och den mörka molnskärmen hade nästan nått fram till solen när Matte och Aili återvände till bilen. Mattes stegräknare visade på 10.500 steg.

Klicka för större bilder.

Hemma hade det just blivit mulet och flocken förenades vid en eftermiddagsfika inomhus. Därefter intog Aili viloläge medan Matte och Husse ägnade sig åt lite iordningställande utomhus inför vinterns ankomst med snö. Det mesta var gjort men lite återstod och medan mörkret föll snabbt försökte Matte med stela fingrar knyta snören runt thujornas och idegranarnas toppar, för att förhindra fläkning.

Aili slog sig till ro på ryamattan framför braskaminen, när Matte hade fått fart på elden. Matte mådde gott efter timmarna med Aili på golfbanan. Kvalitetstid med en fantastisk hund.

Antal kommentarer: 0

Namn: E-postadress: Hemsideadress:
Meddelande:
:) :( :D ;) :| :P |-) (inlove) :O ;( :@ 8-) :S (flower) (heart) (star)