Onsdag.
Det blev en sparktur med hundarna som draghundar även denna dag och den slinga där detta är möjligt tog även nu trettiofem minuter. Inte jättelångt, men bättre än ingenting, motlut hela vägen hem och man får göra så gott man kan. Att tolvåriga Modji kan hänga med är också viktigt och på kvällen var det träning igen.
Plats för träningen var en ofta använd industritomt och här brukar det bli uppkört och ishalka. Vid ankomsten blev träninggruppen varnad av en anställd för isen, som inte var sandad överallt och där snö dolde halkrisken på sina ställen. Tränade den här kvällen gjorde två Lapska tikar och två Lapska hanar med ett stort åldersspann. Äldst var Modji med 12 år och yngst var hennes dotterson Sumo 1½ år. Däremellan var Modjis dotter Aili 7 år och Modjis halvbror Lime 9½ år. Ett bra tillfälle om man ville studera Lapska Vallhundar i arbete inför ett eventuellt valpköp. Nej, Matte planerar inga fler valpkullar! Så det var inte för att sälja in sig Matte och Husse bjudit in ett par rasintresserade till den här träningen. Matte och Husse gör så gott de kan för att hjälpa den som vill veta mer om rasen. Att gå en promenad ger inte mycket mer information om en Lapsk Vallhund än den man bibringas vid ett samtal och det visar en enda hunds förmåga att gå på promenad.
Det var isigt och det var kallt, åtta minusgrader var varslade, men ändå gjorde sig två personer besväret att åka iväg direkt efter jobbet för att vara med på träningen. Av nyfikenhet på rasen och för att få veta mer om vad en Lapsk Vallhund kan innehålla i form av arbetsförmåga. Är man genuint intresserad av att köpa en Lapsk Vallhund för någon form av "hundjobb" gör Matte och Husse allt vad de kan för att bidra med så mycket information som möjligt. Där möjligheten att få se fyra Lapska i olika ålder en kväll med räddningssökträning inte säger allt på långa vägar. Men mer än en gemensam promenad och vida mer än ett hembesök med hundar i viloläge som enda "aktivitet". Alla nappar inte på erbjudandet att få hänga med en träningsgrupp med flera Lapska Vallhundar på träning, då man inte vill veta mer än hur hundarna ser ut, annat än på bild. Storleken och pälsen. Man har redan bestämt sig för rasen utifrån foton. Behöver inte veta så mycket mer tydligen. Tyvärr.
Onsdagkvällens besökare följde var och en av hundarna på deras stora frisök i området, där tre figuranter fanns att hitta. Väl utspridda för tre av hundarna i olika halvbyggnader med tak, tre väggar och torra halkfria golv. Fyllda med lite av varje som stora arbetsfordon, metallkonstruktioner och hyllor med förvaringsmöjligheter samt mängder med skåp. Aili som gick sist fick ett annat upplägg, där Matte utnyttjade att det fanns gammal vittring på många ställen och koncentrerade de tre figuranterna i en och samma byggnad. Så att de tre gömda människornas vittringar slog i varandra och blandades med gammal vittring dessutom. I övriga utrymmen där figuranter varit gömda för övriga hundar, var det nu tomt på folk. Aili fick tomsöka på bara gammal vittring och då får man inte gaffla och "blindmarkera". Nödvändig träning för alla hundar och inte minst för lättskallande skallmarkörer. Man jobbar under total tystnad! Skallmarkerar bara på funna figuranter.
Avslutningsvis fick en av besökarna ta Lime från Limehusses bil för att söka rätt på den försvunna hussen. En hanteringsövning där Lime skulle tas ur bilen och kläs på sökskynket av en person han aldrig tidigare träffat. Lime skulle även acceptera att följa med denna person för att utföra ett arbete. En räddningshund är ett redskap som måste kunna hanteras och användas av andra än den egna ägaren/föraren. Man godkänns som ekipage i räddningssammanhang vid certifiering. Blir föraren indisponibel måste hunden ändå kunna användas, som det arbetsredskap den är. Lime hade inga som helst problem med att hjälpa denna nya förare att leta rätt på Limehusse, som gömt sig i ett stort förrådstält.
Förhoppningsvis gav den här träningskvällen lite mer kött på benen, för den som står i valet och kvalet vid rasvalet. Önskvärt vore att fler, helt allmänt, gjorde en mycket noggrannare research innan de köper hund! Någon hund. Ledsamt är att höra att man ångrat ett Lapskköp på grund av fel förväntningar på hunden/rasen. Bristande kunskap och information innan köpet.
Ett stort tack till er som ville vara med i går och till alla som tar sig tiden och besväret att gå grundligt till väga med god framförhållning, vid ett köp av ett djur som skall vara en del av familjen i minst 10-12 år framöver. Ingen Lapsk skall behöva bli betraktad som ett felköp.