Lapska Vallhundarna / räddningshundarna

Gázzi Násti Modji Aili

 

Ansvariga för innehållet är både Husse och Matte. Skriver gör M. i samråd med H. 

EN TUFF DAG

2021-05-15

Fredag.

Svalare väder och regnskurar. Lite back för den av många efterlängtade sommarvärmen. Matte klagade dock inte. När det går från snöande till sommarvärme på en vecka är det för snabbt för att Matte skall hänga med. Lapskflocken behövde fylla förråden och begav sig norrut till Norrtälje på morgonen. Nybyggda "köplador" med mycket rymd och glest med kunder tidigt, erbjuder godtagbara möjligheter för eget mathandlande. Användandet av munskydd är mer utbrett här än i Arninge handelsområde närmare Stockholm. Att handla mat på nätet har varit ett alternativ som blivit allt populärare och kräver numera lång framförhållning. Att maila den lilla närbutiken och senare på dagen hämta ut mat fungerar fint! Men att kunna spontanhandla själv på plats är rätt skönt ibland.

Husse och Matte fick sin första spruta vaccin mot Covid-19 den 10 april och enligt uppgift skulle nästa ges/fås tre veckor senare. Så blev det inte alls! Man valde i stället i region Stockholm att vaccinera fler åldersgrupper med första sprutan och gamlingarna fick åter vänta. De hade ju i alla fått EN spruta....  vilket är ett sätt att tänka Matte trots allt har förståelse för. Men tiden börjar rinna ut nu. Allt fler oroas och röster höjs i media. "Är vi bortglömda?" Mer än sex veckor bör det inte gå mellan första och andra sprutan och om en vecka har det gått sex veckor. Ännu erbjuds inte Sjuttioplussare i regionen möjligheter att boka tid för sin andra spruta.

Nåväl, nu handlade en i flocken i taget och gick inte in i butiken i sällskap, bar munskydd och höll avstånd. Ett besök i djuraffären innebar märgben åt hundarna som blev glada när Matte placerade påsen i bilen. För att slippa sukta för mycket fick de varsin torkad hönsfot att knapra på.

Eftermiddagen ägnade Husse åt att stapla in kluven ved i vedboden och Matte plockade sniglar och ogräs mellan skurarna. Försökte koncentrera sig på lite inomhusarbete men var i tankarna någon helt annan stans. Det var en tuff dag.

I Insjön var det begravning och Matte hade velat vara där. Restriktioner begränsar. Många hade samlats med hundar utanför. Matte hade kunnat vara med, men vågade inte sätta sig bakom ratten och köra i flera timmar med tankarna på andra saker än trafik kanske. Vågade inte ta några risker. "Anneli med Lapsk Vallhund" finns inte mer. En kär och nära vän. Som kom in i Mattes liv när hon köpte Modjis dotter Saivi. Många fina minnen finns från träningar tillsammans i Dalarna och kring Stockholm. Många fina minnen finns från andra samtal än om hundar. Många sms och mms över åren. Det sista skickat några dagar innan hon stilla somnade in omgiven av familjen. Matte skickade foton under helgens träning och de kommenterades kort. Några dagar senare var hon borta.

Det känns helt obegripligt och ofattbart. En så glad och så omtänksam person som brydde sig om andra mer än sig själv saknas av väldigt många. Lämnar hål i mångas liv. Lämnade spår i mångas liv.

Tack snälla ni som fotat för fina foton från kyrkan och hundsamlingen utanför kyrkan!

Tack för allt Anneli!

 

 

 

 

Antal kommentarer: 1

2021-05-16 08:49:18 - N'asstes matte

;((heart)(heart)(heart)
Namn: E-postadress: Hemsideadress:
Meddelande:
:) :( :D ;) :| :P |-) (inlove) :O ;( :@ 8-) :S (flower) (heart) (star)