Lapska Vallhundarna / räddningshundarna

Gázzi Násti Modji Aili

 

Ansvariga för innehållet är både Husse och Matte. Skriver gör M. i samråd med H. 

RÄDDNINGSSÖK VARVAS MED TRIXTRÄNING, foto

2020-07-23

Onsdag.

Till sin glädje märker Matte att fler och fler är aktiva med sina Lapska och efterfrågar hundar med arbetslust och arbetsförmåga. Vilket ställer krav på dem som säljer valpar att visa vad föräldradjuren går för därvidlag. Tåliga sällskapshundar för vandringar i skog och på fjäll finns det en hel del av. Dock inte uthålliga hundar med stor arbetslust, självständighet och samtidigt god samarbetsförmåga. Med mycket driv och motor. Skall rasen överleva som den arbetshund den ännu är, måste fler efterfråga arbetshundar, än vad som efterfrågar robusta vandringskompisar eller rätt och slätt sällskapshundar av urhundskaraktär. 

De två egna Lapska fick även denna dag trixträna på det sista momentet, som består av sex delar som skall sammanfogas. Matte jobbar mot en klar målbild med flyt i sammanlänkningen av de sex momenten i avståndslydnaden. Aili har själv tagit initiativet till att avslutningsvis krypa baklänges fort som sjutton! Något Matte funderar på att bygga vidare på. Hela tiden klickertränar Matte båda hundarna. För övrigt användes klicker för första gången vid inlärandet av skallmarkeringarna för Modji och det var definitivt skillnad mot inlärande utan klicker.

Tränade räddningssök på kvällen gjorde Modji, Aili, Ailis son Sumo, hans pappa Nemo och Jack Russeln Rocky. Kvällens träning skedde i ett område med mycket "skrot" och nykomlingen i gruppen fick prova på vindstig sammankopplat med hittande av en figurant i "miljö". Sumo fick träna på "hantering av okänd person" när tillfälle gavs. Något ALLA hundar borde träna! Är en hund van vid att bli hanterad av okända människor blir stresspåslaget så mycket mindre när de blir vårdberoende, eller vistas på hundpensionat till exempel. Med "hantering" avser Matte lyftande av hunden, bärande av hunden, kollande efter fästingar, kollande av klor, tänder och öron. Bland annat. Många hundar har aldrig någonsin hanterats av andra än ägaren när de hamnar hos veterinären. Att ta hand om någon annans hund underlättas väsentligt, om hunden i fråga är van vid att hanteras av okända människor! Passa på så snart ni får chansen att be nya hundkunniga bekantskaper att klämma och känna på era hundar och inte minst lyfta dem och bära runt på dem. Utan att ni själva går bredvid! Släpp taget och lita på att även andra människor kan hantera era hundar och era hundar klarar sig fint utan er! Något inte alla har så lätt för att tackla...

Efter att ha blivit hanterad fick ettåringen Sumo göra ett stort frisök parallelt med sin mormor Modji i området. Två figuranter var utlagda och Sumo med matte skulle söka igenom halva området samtidigt som hans mormor Modji och Husse skulle söka av den andra halvan. När var och en fyndat en figge skiftade de områden och sökte av den adra halvan. Att Modji skulle jobba på och inte låta sig störas var förväntat. För Sumo var det premiär för den här typen av frisök med parallellsök med en annan hund. Sumo är en sökhund av samma kaliber som sina föräldrar och inte brydde han sig om att hans mormor kutade runt och jobbade och skallmarkerade i hans omedelbara närhet! Sumo gjorde vad som förväntades av honom. Han jobbade på och hittade sina två utlagda figuranter utan problem. Matte var en av de gömda människorna och uppfödarhjärtat blev väldigt varmt när Sumo plötsligt dök upp inne i den stora brosektionen där Matte hade krupit in och gömt sig.

Sumos föräldrar skötte sig fint även de på sina sök! Nemo fick vittringen från Matte inne i en container, men förstod snabbt att Matte gömt sig precis bakom den, inkrupen under en järnkonstruktion. Han skällde ihållande hela tiden ända till hans matte anlände och han kunde få sin belöning. Aili visade prov på samma ihållande och vägledande skallmarkering när hon mycket långt bort från Matte hittat en figurant under en presenning! Matte hör väldigt dåligt på ena örat trots apparat och får alla ljud från vänster. En hörselskada. Varför en skallmarkering på mycket långt håll kan vara svårlokaliserad. Aili insåg detta och kom Matte till mötes och ledsagade henne sista biten fram till figurantens gömställe. Där återupptog hon den fina skallmarkeringen och Matte bad den dolda figuranten att belöna och avsluta Ailis sök. Räddningshunden inte bara "räddade" den försvunna, utan trädde in som assistanshund till sin enörade Matte! Snyggt jobbat av Aili!

Det finns så oändligt mycket att plocka ut ur en bra arbetshund! Det är slöseri på bra hundar att bara låta dem visa att de är lugna hemma och orkar gå långt på promenader/vandringar.

Om man är intresserad av en arbetande hundras - varför har det under åren varit så att betydligt fler efterfrågat en väl fungerande AVKNAPP ! Än en väl fungerande påknapp? Mycket märkligt tycker Matte. En Lapsk skall man inte köpa om man vill ha en renodlad sällskapshund. Inte heller sälja som en sådan.

Klicka för större bild.

 

Antal kommentarer: 0

Namn: E-postadress: Hemsideadress:
Meddelande:
:) :( :D ;) :| :P |-) (inlove) :O ;( :@ 8-) :S (flower) (heart) (star)