Lapska Vallhundarna / räddningshundarna

Gázzi Násti Modji Aili

 

Ansvariga för innehållet är både Husse och Matte. Skriver gör M. i samråd med H. 

BLANDAD TRÄNING

2013-08-22

Onsdagen blev en dag med lite växlande aktiviteter för hundarna. En härligt solig dag med 200 under dagen. Matte tog med hundarna på en promenad upp till sjön Hoven. Där var det folktomt och hundarna fick vara okopplade, men inte långt ifrån Matte. Modji ville bada och simma efter kastade pinnar. Men det fick hon inte. I stället fick hundarna söka små godisbitar på grunt vatten, bland mjuka strandklippor som blottats vid det låga vattenståndet. Vattensök. Lite nosarbete.

Modji fick syn på de tre Lommar som håller till i sjön. Hon blir lika brydd varje gång de dyker och försvinner, för att komma upp väldigt mycket längre bort. Hundarna skötte sig mycket bra och var rädda om sin frihet. I en timme fick de skrota omkring längs stranden och  mellan de glesa tallarna och klipporna. Görande vad de ville. Vilket på tillbakavägen innebar att äta stora mängder blåbär och odon! Matte kände sig som när dagbarn och egna småbarn var ute i skogen och lekte. Man håller koll och låter dem sysselsätta sig så som de själva vill. Långsamt rörande sig framåt. Ingen motionspromenad. Bara ledig tid i frihet i kuperad terräng. Naturupplevelse tillsammans.

På kvällen tränades lite av varje på Hakungekrossen. Husse var upptagen av annat och Matte och hundarna drog iväg själva. Några hade frågat efter en introduktion i rallylydnad. Matte frågade Cockermatte om de eminenta servettenställen kunde få lånas. De fungerar utmärkt som skylthållare och såldes tidigare på IKEA. Matte fick låna även Cockermatte, som var träningssugen och kunde bistå med råd till vetgiriga.

Matte växlade mellan Násti och Modji. Modji var överladdad av att träna rally på "fel" plats och i ett för henne ovant sammanhang. Här skall man leta efter folk! Modji hade förväntan uppbyggd för ett frisök bland maskinerna intill. Så skulle hon köra rally i stället?! Skälligt blev det! Det sprutade ur öronen på Modji, som gjorde momenten helt rätt. Men skällde alldeles för mycket. För hög arbetstemperatur helt klart! Matte körde utan godis i handen och då blev det aningen bättre. Dock inte helt tyst. Násti skötte sig bra och har fått in frontningen hyfsat, samt "tysksvängen" och runtgående till höger. Násti höll tyst och hade en mer "lagom" temperatur.

Hundarna fick även varsit frisök denna kväll, som var påtagligt kortare, när skymningen föll snabbt. Redan vid 21 var det läge att  tända den lilla lampan på sökskynket och plocka fram pannlampan. Násti höglöper och placerade ut störningsmarkeringar här och där för sin son Epic, som avsiktligt skulle köra efter henne. Nödvändig träning av en ung kille! Är det jobb så får man inte bry sig om löptikar under några omständigheter. Násti jobbade bra och i full fart och hittade utan problem sina båda figuranter snabbt. Hon fick vittringen från båda när hon började jobba. Snygga markeringar och en lomhörd figge.....   Öronproppar hade behövts. Modji fick köra sist och hade en figge utlagd. Den hittade hon så snabbt att det aldrig blev något sök. Alltså fick figgen gömma om sig och Modji fick köra tomt i mörkret, för att även hon skulle få jobba lite. Modjis lilla gröna lampa guppade på ryggen och skvallrade om var hon for fram. Modji ville upp på maskinerna, men fick inte för Matte.

Nàstisonen Epic fick köra ett sök med "annan" förare och hans Matte var figge. Två figuranter högt upp och nära varandra var en svårighet. Men Epic löste uppgiften mycket bra! Duktig kille!

En halvårig kille har insett att löptikar luktar spännande och att han är just kille. På väg att bli en slyngel = tonårsgrabb. Kvällens träning blev därför lite jobbig för honom men nödvändig. Många hundar, löptikar och så måste man träna passivitet! Hålla käften och gå kopplad. Just det. Det behöver alla tonårsgrabbar. Lite uppstagning. Men den som väntar på något gott....!  Belöningen kom när han fick köra "vindstigar" runt maskinerna. Efter att ha hittat den första figuranten, sökte han aktivt vittring och var koncentrerad på uppgiften med sin matte. Figurantintresset finns där. Arbetslusten likaså. Duktig kille! Det skall bli väldigt roligt att följa grabben framöver!

Antal kommentarer: 0

Namn: E-postadress: Hemsideadress:
Meddelande:
:) :( :D ;) :| :P |-) (inlove) :O ;( :@ 8-) :S (flower) (heart) (star)