Lapska Vallhundarna / räddningshundarna

Gázzi Násti Modji Aili

 

Ansvariga för innehållet är både Husse och Matte. Skriver gör M. i samråd med H. 

ÅSIKTSUTBYTE

2012-08-23

Bilder finns i Mattes kamera och i den externa hårddisken. På Ante, Lihkku, Epic, Lime och Svalbardresan. Men Matte har för närvarande ingen egen dator och måste lösa den frågan innan bilderna förs över. Matte vill inte belasta Husses dator med sina egna foton. 

onsdagen for Lihkkus mattar på stadstur in till Stockholm och Matte fick åter den stora glädjen att umgås med Lihkku hela dagen tillsammans med hennes hundfamilj. 

Hela gänget begav sig ut på promenad i området och Modji blev så uppspelt över att åter få sällskap av sin syrra, att hon måste inleda promenaden med en rejäl dragkamp med Matte i kopplet. Sjövild är bara förnamnet.... Men här var inte läge att få busa så värst länge. Bilar kom i förfärande hög fart och två hundar i varje hand på en mycket smal väg kan bli lite yvigt till och från. Modji är lyhörd och reagerade direkt på Mattes upplysning om att dragkampen skulle betraktas som oavgjord.Hundarna skötte sig alldeles utmärkt alla fyra och de fick tillåtelse att nosa en hel del. Gázzi blir så glad då!

Resten av dagen tillbringade hundarna i full frihet på tomten och Lihkku hade hittat sin plats i flocken och höll sig nära Matte. Ofta låg hon och vilade helt nära mormor Gázzi. Lugnt och skönt och en förbipasserande kommenterade att trädgården inte föreföll hysa en flock på flera hundar! Tackar!

Matte stängde in alla hundar utom Modji och körde lite rallylydnad en stund. På en bana lagd med skyltar som ingår i fortsättningsklassen och där kör man lös hund. Skönt att slippa kopplet! Modji skötte sig riktigt bra och det fria följet funkade fint.

Men så kom Husse hem från jobbet.....  Trångt blev det i grindhålet och en viss konkurens uppstod. Gázzi talade om för övriga att det var hennes privilegium att hälsa först, vilket är väl känt hos Násti och Modji. Men Lihkku är i mycket som sin mormor och hävdade sin rätt att hälsa intensivt och mycket och accepterade inte tillsägelsen. Då fick Gázzi nog och tryckte till den uppkäftiga unghunden! Som inte gav sig och där ingrep Husse och Matte med ett stadigt grepp om varsin hund. Gázzi hade inget mer att säga, men det hade Lihkku! Varpå hennes mamma plötsligt hade åsikter om dotterns uppförande och snäste till ordentligt. Lihkku hölls i ett fast grepp av Matte och käftade ytterligare lite. Förgäves. Nu åkte hon dessutom på en tillrättavisning av sin gammelmatte och sedan var det inget kul längre. Alla hundar gick åt varsitt håll och låtsades som om inget hade hänt. Matte hade ingripit med bara armar i munhuggandet ( bett i luften med vidöppen mun) och kan intyga att ingen hund försökte bita någon. Mattes bara armar träffades av några öppna käftar och fick inte en skråma! Modji var som vanligt ointresserad av att gripa in. Det var inte heller hennes sak att fostra sin syster. Husse och Matte betraktar inte det som hände som ett slagsmål. Det var snarare ett åsiktsutbyte och en uppfostringssituation av en yngre hund. Lihkku är drygt två år och känner den övriga flocken efter ett flertal besök i barndomshemmet. Hon känner sig helt klart hemma och testar sin position i flocken. Fullt naturligt och inget att "göra en grej av". Även Modji har haft smärre diskussioner med sin mamma. Liksom Násti i sin ungdom. Även som hund måste man få ha åsikter.

Men slagsmål är förbjudna!!!!

Detta var en typisk situation när alla hundar kan ryka ihop. Konkurens och trångt om utrymme. Konkurens om en resurs. Här var det den hemkommande Husse i grindhålet. Hundarna var upphetsade. Det kan lika gärna vara en matbit under köksbordet, att komma först ut genom dörren, ta godbiten som bjuds ur någons hand, platsen i soffhörnan. Något man skall ha i bakhuvudet och undvika om man har hundar som inte känner varandra eller är triggade av någon anledning. Eller både ock samtidigt! Då kan åsiktsutbytet raskt övergå i ett slagsmål. Hundarna har ingen tidigare relation som fungerar som broms för undvikande av skadade individer inom flocken. En skadad flockmedlem innebär en risk för flocken och bör undvikas. Om allt fungerar som det skall mellan sunda hundar. Här har hundar haft olika åsikter under årens lopp, men inga våldsamma slagsmål med skador.

Antal kommentarer: 0

Namn: E-postadress: Hemsideadress:
Meddelande:
:) :( :D ;) :| :P |-) (inlove) :O ;( :@ 8-) :S (flower) (heart) (star)