Lapska Vallhundarna / räddningshundarna

Gázzi Násti Modji Aili

 

Ansvariga för innehållet är både Husse och Matte. Skriver gör M. i samråd med H. 

DOCK INTE DIMA!

2023-09-23

När nu Aili hängdes ut som urflippad och konstant skällande då hon fick fem gömda figuranter inomhus på onsdagens träning, skall Dima ha beröm för ett mycket väl genomfört sök! En del av hans sökuppgift bestod i att i koppel söka efter en figurant gömd utomhus i ytterkanten av området. Mot ett staket finns en mängd stora betongblock staplade oregelbundet, med möjlighet att klättra högst upp och även krypa ner i ett dolt utrymme som bildats i bakkant. Inte sällan ligger vinden så att den för figurantens vittring ut genom staketet. Dima fick söka i koppel hela vägen från där bilarna var uppställda och bortöver i området. Att han på vägen stötte ihop med en hare, som förskräckt försvann under några bodar, fick honom inte att tappa fokus på sin uppgift. Han sökte människovittring! Inte harar. När han mycket tydligt visade att han hade fått vittringen från den gömda figuranten släppte Matte Dima lös för att slutföra uppgiften. 

När Dima söker gör han det noga och följer vittringsstruten utan minsta tvekan rakt fram. Han är mycket miljösäker och lite skrot i vägen hindrar honom inte! Nu var det en rätt stor nivåskillnad för honom, om han slaviskt skulle gå rakt fram i vittringens riktning, ända till figurantens gömställe. En kille som ser livet som att hinder skall forceras oavsett! En överlevare rakt igenom. Nu skulle han upp! Upp kom frambenen men inte bakbenen. Det var för högt. Vilket inte fick honom att ge upp. Tvärtom! Han försökte igen, grep tag med framtassarna om den bortre kanten på blocket och drog upp resten av kroppen! Lycklig kom han hela vägen fram till figuranten som belönade rikligt, både med godis och socialt! Dima var jättelycklig!  Andra hundar som sökt figuranter på samma plats, har valt att gå ur vittringsstruten och gå runt och ta en enklare väg nere på marken, för att nå figuranten från baksidan.

En oerfaren hund skulle kunna ge upp inför den höga muren med betongblock och se den som oöverstiglig, i stället för att gå runt. Inte Dima! Han har en fantastisk energi och stor  arbetsmotor! Hinder är till för att övervinnas! Utan det psyket hade han knappast varit den hund han är, trots den tuffa starten i livet. Han fyller två år nu  i månadsskiftet och födelsedagen bestämdes till den första oktoer. Ingen visste när han var född - då när han hittades i december 2021; en ungefär två månader gammal valp under en bil på en industritomt. 

Matte har stött på en hund snarlik Dima. En hund som tränar räddningssök och som är av rasen Chodský Pes - länk till SKK. Inte gammal som erkänd hundras, men med mycket gammal härkomst och känd från 1300-talet. En vaktande vallhund - liksom Lapsk Vallhund. En ras från trakter i Europa som inte är avlägsna det område där Dima hittades. Det är inte långsökt att tänka sig att hundtypen Eastern European Villagedog, vilken Dima enligt dna-testet anses tillhöra, samt just hans hundtyp har ett gemensamt förflutet med en ras som Chodský Pes. - länk till rasklubben. Ursprunget till de nordiska spetshundraserna finns här. Dima är även väldigt mycket som en Lapsk Vallhund!

När Matte läser rasbeskrivningen för Chodský Pes stämmer i princip allt med hur hon upplever Dima. Nyfikenheten hos Chodský Pes poängteras och Dimas nyfikenhet bär honom genom livet! Hittad i Volgograd strax öster om Ukraina. Dima visar tydliga drag av att vara en vallande hundtyp. En ung hund med stor potential och en hund med många mycket goda egenskaper. En hund vars egenskaper Matte hade gillat hos en Lapsk hane som farsa till en valpkull, under tiden som aktiv uppfödare. Han och Modji hade passat fint ihop. Men nu är inte Matte uppfödare längre och Dima är kastrerad och Modji lever inte längre. Men fantisera kan man väl få tillåta sig.

Ytterligare fyra bilder i en serie på Dimas och Ailis kommunikation kring vad som finns under bron finns på Instagram.

 

Antal kommentarer: 0

Namn: E-postadress: Hemsideadress:
Meddelande:
:) :( :D ;) :| :P |-) (inlove) :O ;( :@ 8-) :S (flower) (heart) (star)