Lapska Vallhundarna / räddningshundarna

Gázzi Násti Modji Aili

 

Ansvariga för innehållet är både Husse och Matte. Skriver gör M. i samråd med H. 

LITA PÅ HUNDEN! ?

2017-07-16

Lördag.

Modji är familjens vakthund efter sin mormor Gázzi. Násti förlitade sig på sin mamma och när Gázzis krafter avtog, tog dotterdottern Modji mer än gärna över! Aili gör som sin mor och assisterar henne gärna, när hennes mormor inte gör det.

Mattes väckarklocka fungerar bara när Matte sover med "hörörat" frilagt. Är det däremot begravt i kudden och "dövörat" är det enda Matte kan förlita sig på, så är hundarna suveräna! De ser till att Matte vaknar! Med i princip vilka medel som helst. Fungerar inget annat hoppar Aili upp i sängen och springer runt på Matte, som garanterat vaknar.

Násti har varit lite krasslig, oklart varför. Hon har vaknat på nätterna och harklat och hostat och fått upp slem och även mat. Ingen feber. Med slemlösande i högre dos än tidigare har det nu lagt sig. När Násti börjat harkla har Modji och Aili reagerat och Aili har även medvetet väckt Matte genom att knuffa på henne. Matte vaknade till av morrningar och misstänkte någon hunds intrång i någon annans bädd och tystade vem det nu var som lät. Men när Modji sedan envist väckte Matte vid tvåtiden på natten, genom att knuffa på henne, var det bara att lyda, tända lampan och stiga upp. Men både Násti och Aili låg kvar i sina bäddar och Násti föreföll må bra.

När Matte klev ur sängen blev Modji mycket glad! Svansen gick och Modji kastade sig mot sovrumsdörren och ville helt klart ut! Dålig mage - tänkte Matte och hastade till ytterdörren. Bråttom, bråttom! Modji ville få glasdörren öppnad och Matte skyndade sig. Modji släpptes ut och Matte förväntade sig en tjurrusning ner på gräsmattan. Men icke. Modji rasslade fort ner för de fem trappstegen och väntade på att Matte skulle komma med. ? Så Matte drog varseljackan över nattlinnet och satte foppatofflorna på fötterna och gick ut i natten med Modj, som visade ett mycket stort intresse mot bilarna i carporten! Men lampan med rörelsevakt lyste inte, då kunde väl ingen vara där? Eller så var lampan trasig. Kanske var det skogen på andra sidan vägen bakom bilarna som var målet för intresset? Mer sannolikt, men djur går här för jämnan och varför väcka Matte så brådskande just denna natt? En björn har börjat siktas någon mil norrut och vem vet vem som rörde sig på andra sidan vägen. Matte ville in men inte Modji. Husse har bättre hörsel och fick komma till undsättning. Var det inbrott hos grannen som var borta?

Husse kom in så småningom, efter att ha patrullerat av vägen med Modji och inget annat än ett stort intresse mot skogen fanns att rapportera. Det som förbryllade mycket var att Modji var helt tyst. Inte ett gny ens en gång. Varg kanske.

Familjen försökte somna om och Matte befann sig i gränslandet när hon åter blev klarvaken. Nu var det Násti som blivit mer vaken och ville gå ut i köket och dricka vatten. Sedan ville hon ut och kissa. Så Matte klädde åter på sig varseljackan över nattlinnet, klev i foppatofflorna och vinglade ut i den allt ljusare gryningen. Násti uppskattade den nattliga promenaden efter vägen, men hängde gärna med in igen. Hon visade inget intresse mot skogen. Hundarna somnade om, men inte Matte. Inte förrän det i princip var dags att stiga upp.

Som medvetslös sov Matte ett par timmar till och märkte inte när Husse tog ut hundarna på morgonpromenad. Efter en vecka med vakentid ett par timmar varje natt  på grund av oro för Násti, behövde Matte lite morgonsömn.

Blir man väckt av en hund som envetet knuffar på de kroppsdelar den kommer åt, då kliver man ur sängen och kontrollerar orsaken. Det kan ju brinna någonstans, vara inbrott kanske? Man litar på sin hund. Vilket en smart hund lär sig och kanske tar sig friheten att fixa en nattpromenad för att helt alllmänt kolla läget. Med öppna fönster och nattliga ljud kan frestelsen bli för stor. Kanske var det ett kattslagsmål? 

Antal kommentarer: 0

Namn: E-postadress: Hemsideadress:
Meddelande:
:) :( :D ;) :| :P |-) (inlove) :O ;( :@ 8-) :S (flower) (heart) (star)