Lapska Vallhundarna / räddningshundarna

Gázzi Násti Modji Aili

 

Ansvariga för innehållet är både Husse och Matte. Skriver gör M. i samråd med H. 

HUNDAR PÅ VÅRMARKNAD/tankarna for iväg...

2018-04-15

Lördag.

Vårmarknaderna avlöser varandra i trakten och det är bara att välja dag och avstånd. Lapskflocken valde att åka till Rimbo, en lantligt belägen ort på en halvtimmes bilavstånd i södra Roslagen. Dagens längre hundpromenad förlades således till smågatorna i centrum och blev inte så lång avseende sträckan, men i sakta mak tog det sin tid. Lite knallemarknad, lite hantverk och lite ideella organisationer. Dagens enda inköp blev två bullpåsar av en stickande god vän, som bakar de mest fantastiska bullar! Matte bakar inte längre då frysen är av minsta sorten och varken Husse eller Matte kan motstå nybakade bullar och annat smarrigt som sätter sig runt midjan. Hur man än försöker så går det inte att bränna fett motsvarande intaget av godsaker om lusten får råda och mycket värre blir det dessvärre med åren. Trots att man tänker "lite och nyttigt" så är det inte som förr. Man rör sig helt enkelt inte lika mycket längre. Man orkar inte vara igång lika mycket. Trist konstaterande. Skärper man sig i veckorna så är det dock tillåtet med nybakade bullar i helgen!

De två Lapska var sannerligen inte de enda hundarna som gick på vårmarknad den här lördagen! Det var hundar överallt! Väluppfostrade och sociala och inte ett skall hördes under vistelsen i det lilla område där marknaden pågick. De två Lapskdamerna var inget undantag. Hundar möttes och tittade knappt på varandra. En ung Jack Russel skuttade fram till Aili som blev glad, men lek i koppel var inte tillåtet och ett ryck i kopplet fick den unga och leksugna terriern att rätta in sig i sitt led igen. Avspänt och behagligt.

Borta vid mat-/fikastället längs "77:an" gjorde Lapskflocken en paus för en matig macka. På uteserveringen kunde hundarna sitta med, bundna intill bordet i räcket. Personalen är alltid mycket trevlig här och innan hundarna hunnit blinka serverades de en stor skål med vatten! De låg lugnt och studerade folklivet på trottoaren intill dem. Där stod tre enorma och glänsande motorcyklar av lyxmodell och många var det som stannade och fotade! Samt bytte några ord med ägarna som satt på uteserveringen. En dam med rollator stannade och utbrast med hög röst:"Fy faaan vad myyysigt!" Vad Matte kunde uppfatta väcktes ljuvliga minnen och hon blev kvar en stund i samspråk med de medelålders MC-"killarna". En före detta MC-förare som nu bytt fordon kanske. Med tanke på bilderna på Modjis barnbarn bland alla snöskotrar vid rengärdet, var Matte bra sugen på att få en bild på Modji och Aili på en av bågarna.....  men sadlarna på skotrarna var mer lämpade för hundfoton och även hundtransporter.

Hem for familjen och ägnade sig åter åt trädgården, där tjälen ännu omöjliggör mycket arbete. Kröka rygg finns anledning att göra ändå och Matte fortsatte sitt rensande av fjolårets övervintrade perenner. Husse plockade ner en fellutad hängränna för korrigering av fästena. Hundarna sökte skugga i den tolvgradiga värmen. En eftermiddagsfika intogs på altanen och den ena påsen med nybakade bullar gick snabbt åt! Innan familjen gjorde kväll fick hundarna en kortare skogspromenad.

Matte slog sig ner med dagens tidningar och läste lite noggrannare i lugn och ro. Även i utlandet har man reagerat kraftigt på att en stark och ifrågasättande kvinna fick gå och ersattes av en man. Speciellt i ett land med Sveriges goda rykte när det gäller kvinnors lika värde. Svenska tidningar tog upp tidigare exempel, där man ansåg att om vederbörande hade varit man hade konsekvenserna inte blivit ett krav på avsättande eller frivillig avgång. Mona Sahlin, Anna Kinnberg Batra m.fl.. Ett genusperspektiv.

Vilket gäller såväl i större sammanhang som i rikets ledning, som i mindre sammanhang i form av ideella organisationer och små klubbar. Alla män kan inte hantera självständiga och starka kvinnor, som vet vad de vill och som inte är rädda för att uttrycka sina åsikter öppet. Vilket säger mer om dessa  män än kvinnorna som byts ut. Män använder olika ord för att beskriva viljestarka män och viljestarka kvinnor. Positivt laddade eller negativt laddade. Ännu 2018. 

"Tjejer! Å å å Tjejer!" Kasta behån! Bada topless som killarna! Stå upp och ta för er. Minns Matte och andra som var med när det begav sig. 1968 tog Matte studenten. Sången "Ååå tjejer" kommer från pjäsen "Tjejsnack" av Susanne Osten/Margareta Garpe. Den skrevs för och spelades på ungdomsgårdar, då man upptäckt att tjejerna var helt tysta och lät killarna överrösta dem.

Fortfarande aktuellt nästan ett liv senare. Tyvärr. Även i Sverige. Här är texten för er som inte hört den.

Att tankarna spårar ur i dag på söndagförmiddagen, när regnet jagat bort solen är lätt hänt, när det är som det är runt om.

 

Antal kommentarer: 0

Namn: E-postadress: Hemsideadress:
Meddelande:
:) :( :D ;) :| :P |-) (inlove) :O ;( :@ 8-) :S (flower) (heart) (star)